Cukinia w sosie czosnkowo-majonezowym
Ten przepis jest inspirowany daniem, które w moim rodzinnym domu przyrządza moja babcia. Choć ciężko to nawet nazwać daniem, bo receptura jest tak banalnie prosta! Cukinia w sosie czosnkowo-majonezowym może nie zachwyca swoim wyglądem, ale uwierzcie mi, pachnie i smakuje fantastycznie. Jest to świetne danie na szybki lunch czy kolację, a gdy naprawdę zabraknie czasu, będzie również sycącym obiadem.
Składniki (na cztery porcje):
- 2 duże cukinie (lub 3 mniejsze)
- 300g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 2-4 ząbki czosnku (według upodobania)
- 100-150g mąki pszennej
- oliwa z oliwek lub inny olej spożywczy (na przykład słonecznikowy)
- sól i pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Obierz cukinie i pokrój na plastry o grubości 1cm. Bardziej ambitni mogą też pokroić cukinię na tak zwany akordeon, jak przedstawione jest na zdjęciu poniżej.
2. Rozłóż plastry na płaskiej powierzchni i posyp je solą i pieprzem według własnego upodobania.
3. Następnie posyp plastry mąką. Pamiętaj, aby posypać obie strony!
4. Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek oliwy lub oleju, a następnie połóż plasterki cukini. W zależności od rozmiaru patelni może być potrzebne smażenie na dwóch patelniach jednocześnie, aby pomieścić wszystkie plastry.
5. Smaż cukinię do momentu, kiedy obie strony każdego plastra zaczną być lekko brązowe.
6. W międzyczasie zmieszaj w misce jogurt naturalny, majonez i wyciśnięte lub drobno poszatkowane ząbki czosnku.
7. Gdy plastry cukinii będą już zarumienione, przenieś je do garnka układając w słupki. W trakcie przekładania polewaj każdy plaster wyżej opisanym sosem.
8. Gotuj cukinie z sosem w garnku na średnim ogniu aż do momentu, kiedy wszystkie będą miękkie.
9. Przenieś cukinię i sos na talerz. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej w akompaniamencie świeżego chleba na zakwasie.
Smacznego!
Karmelizowany kalafior
O kalafiorze z bułką tartą na pewno każdy słyszał, jednak o karmelizowanym i lekko pikantnym kalafiorze to już mało kto! Poniżej przedstawiam przepis na to niezwykłe warzywo mojego własnego autorstwa, który jest swego rodzaju azjatycką interpretacją tradycyjnego polskiego kalafiora ze smażoną bułką tartą. Osobiście uwielbiam kalafior w takim właśnie wydaniu i mam nadzieję, że wam również się spodoba.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży kalafior
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
- 2 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli
- 1 szklanka bułki tartej (można użyć polskiej bułki tartej lub japońskiej bułki tartej o nazwie panko, która jest łatwiej dostępna w Wielkiej Brytanii)
- masło do usmażenia bułki tartej (ilość według upodobania)
Przygotowanie (35 minut):
1. Umyj kalafior i usuń boczne liście.
2. Włóż kalafior do dużego garnka i zalej wodą tak, aby cały był zanurzony.
3. Doprowadź wodę wokół kalafiora do wrzenia.
4. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj brązowy cukier, sos sojowy i słodki sos chilli, a także nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i program termoobiegu.
5. Gotuj kalafior przez 5 minut we wrzącej wodzie, po czym go odcedź.
6. Przenieś odcedzony kalafior na tacę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego. Polej, a następnie natrzyj przyrządzonym sosem.
7. Piecz kalafior w piekarniku aż większość zewnętrza będzie zarumieniona (zobacz zdjęcie poniżej dla przykładu), około 20 minut.
8. Gdy kalafior będzie w piekarniku, na małej patelni rozpuść niewielką ilość masła (na przykład 50g) i podsmaż na nim bułkę tartą. Upewnij się, że cała bułka tarta nasiąknęła masłem i została podsmażona.
9. Po wyjęciu z piekarnika, studź kalafior przez minimum 5 minut przed przełożeniem go na talerz.
10. Podawaj kalafior obficie posypany bułką tartą.
Voilà, bon appétit!
Warzywa w stylu greckim
Na pierwszy rzut oka lista składników tego dania może przyprawić o zawrót głowy, jednak jest to niesamowicie pożywna mieszanka, której skompletowanie będzie możliwe w niemal każdym sklepie spożywczym. Danie to inspirowane jest greckimi grillowanymi warzywami, których niepowtarzalny smak można odtworzyć we własnym piekarniku, bez skomplikowanego oprzyrządowania czy specjalnych warunków. Zatem do dzieła!
Składniki (na cztery porcje):
- 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
- 300g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 8 młodych ziemniaczków (można zastąpić zwykłymi ziemniakami, w takim przypadku potrzebne będą 1 lub 2 duże ziemniaki)
1 ząbek czosnku - 1 cytryna
- 100g sera feta, czyli zwykle 1 opakowanie (uwaga: ser firmy Favita sałatkowo-kanapkowy nie jest dobrym zamiennikiem sera feta w tym daniu!)
- Przyprawy: suszona bazylia, oregano
- 10-15 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- sól i pieprz według upodobania
- opcjonalnie: 1-2 dojrzałe awokado, oliwki
Przygotowanie (30 minut):
1. Ustaw piekarnik na termoobieg i rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
2. Pokrój cukinię na plastry o grubości 1cm, pomidorki na pół, cebule na 4 części, a młode ziemniaczki na połówki lub ćwiartki.
3. W dużym żaroodpornym naczyniu zmieszaj pokrojone warzywa i zalej oliwą z oliwek.
4. Wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek i równomiernie rozsyp na warzywa.
5. Posyp całość suszoną bazylią i oregano, a także, jeśli lubisz, solą oraz pieprzem.
6. Piecz całość w 180 stopniach aż do momentu, kiedy warzywa staną się miękkie (około 20-25 minut).
7. Wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć przez 5 minut.
8. Następnie pokrusz ser feta i wymieszaj z warzywami. Ser może zacząć się roztapiać, tworząc wraz z oliwą swego rodzaju sos - to zupełnie normalne!
9. Skrop całość sokiem z cytryny.
10. Po przeniesieniu na talerz, jeśli chcesz, możesz nadać daniu jeszcze więcej kolorów dodając pokrojone awokado lub oliwki.
Kali oreksi!
Mam nadzieję, że powyższe przepisy zainspirują was do włączenia większej ilości warzyw do waszego codziennego jadłospisu i sprawią, że wprost nie będziecie mogli się im oprzeć. Z odpowiednimi recepturami można je bowiem przygotować szybko, łatwo i niezwykle smacznie!
Autorka: Wioletta Borkowska