Chlebek bananowy z kawałkami czekolady
Chlebek bananowy, po angielsku nazywany „banana bread”, jest rozpowszechnionym w krajach anglosaskich rodzajem słodkiego chleba. Dzięki dodatkowi bananów jest on niesamowicie miękki i wilgotny, co sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach. Bez większych trudności można też go modyfikować, dodając do ciasta kawałki czekolady lub owoców na kształt polskiego keksu. Jakby tego było mało, przygotowanie chlebka bananowego jest banalnie proste i jeszcze nie spotkałam osoby, której by się to nie udało!
Składniki (na 1 chlebek)
3 duże, dojrzałe banany (można je zastąpić na przykład 4 lub 5 mniejszymi bananami)
⅓ szklanki masła w temperaturze pokojowej (około 75g)
½ szklanki cukru (około 100g, najlepiej ciemnobrązowego cukru trzcinowego)
1 i ½ szklanki mąki tortowej (około 185g)
¾ szklanki groszków czekoladowych, także znanych pod angielską nazwą „chocolate chips” (około 100g, w razie potrzeby można je łatwo zastąpić taką samą ilością pokrojonej w kostkę czekolady)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Szczypta soli
Przygotowanie (15 minut pracy + 50 minut pieczenia)
1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
2. Obierz banany i włóż je do dużej miski. Utrzyj je na jednolitą masę widelcem lub blenderem.
3. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj z bananami mikserem.
4. Do powstałej mieszanki dodaj cukier, mąkę, jajko, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj mikserem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
5. Dodaj wiekszość groszków czekoladowych i wmieszaj je do ciasta używając łyżki.
6. Wyłóż formę do pieczenia chleba papierem do pieczenia i przenieś ciasto do środka.
7. Posyp wierzch ciasta pozostałymi groszkami czekoladowymi.
8. Piecz w temperaturze 180˚C przez 50-60 minut, lub do momentu, gdy włożona w ciasto wykałaczka wykaże, że jest już ono dobrze przepieczone.
9. W przypadku, gdyby wierzch chlebka bardzo zbrązowiał, można go przykryć folią aluminiową na pozostały czas pieczenia.
10. Po wyjęciu z piekarnika pozwól, aby chlebek ostygł przed zaserwowaniem.
Pierniki z melasą
Bożonarodzeniowe czy toruńskie pierniki zna każdy, jednak mało komu przyjdą do głowy jako idealny wypiek dla studenta. Jak się jednak okazuje, pierniki mają wiele zalet, które sprawią, że studenckie życie stanie się łatwiejsze. Jednymi z tych walorów są pożywność, nietrudny sposób przygotowania i możliwość przechowywania nawet do 12 miesięcy. Z tego powodu pierniki to świetna przekąska, gdy lodówka świeci pustkami lub kiedy ślęczy się nad książkami od świtu do nocy!
Składniki (na 50 pierniczków o średnicy 5cm)
⅔ szklanki masła w temperaturze pokojowej (około 145g)
¾ szklanki cukru trzcinowego (około 150g)
3 i ½ szklanki mąki tortowej (około 340g)
⅔ szklanki melasy (około 160g)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka stołowa mielonego imbiru
1 łyżka stołowa mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
(Mielony imbir, cynamon i goździki można zastąpić taką samą ilością przyprawy do piernika, która jest mieszanką tych wszystkich składników)
Przygotowanie (60 minut pracy + 8 minut pieczenia)
1. W dużej misce ubij masło mikserem na dużych obrotach aż do powstania sztywnej, kremowej masy.
2. Do miski z masłem dodaj cukier, melasę, jajko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem na średnich obrotach.
3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, imbir, cynamon i goździki.
4. Powoli dodaj mieszankę suchych składników do miski z mokrymi składnikami, cały czas mieszając.
5. Zagnieć powstałe ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj trochę mąki (według uznania).
6. Podziel ciasto na kilka kul, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 25 minut.
7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180˚C i wyłóż 2-3 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Przygotuj też stolnicę (lub kawałek kuchennego blatu) do wałkowania posypując ją mąką.
8. Po 25 minutach, wyjmij jedną z kul ciasta z lodówki i rozwałkuj na placek o wysokości 5 milimetrów.
9. Używając foremek do ciasteczek lub szklanki, wytnij pierniczki i ułóż je na blachach do pieczenia.
10. Powtórz powyższy proces z pozostałymi kulami ciasta.
11. Piecz pierniczki w temperaturze 180˚C przez 8 minut.
12. Po wyjęciu z piekarnika pozwól pierniczkom ostudzić się przez minimum 5 minut przed przełożeniem ich na talerze lub do pudełek.
Fondant czekoladowy (Lava cake)
Fondant czekoladowy to rodzaj czekoladowej babeczki, z której po przekrojeniu wypływa płynna czekolada. Większości kojarzy się on z ekstrawaganckim deserem dostępnym jedynie w najlepszych restauracjach. Jednak niewiele osób wie, że bardzo łatwo go upiec w domu, a nawet a akademiku! Stąd studenci, którzy już to odkryli, uwielbiają przygotowywać fondanty czekoladowe na różnego rodzaju święta, urodziny i przyjęcia, a także dla własnej przyjemności po trudnej sesji. Poniżej przepis, który zrewolucjonizuje wasze rozumienie ekskluzywnych deserów!
Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od wielkości foremek)
100g gorzkiej czekolady
50g masła oraz ilość, która będzie potrzebna do posmarowania foremek
2 łyżki stołowe mąki oraz ilość, która będzie potrzebna do posypania foremek
2 duże jajka
4 łyżki stołowe cukru pudru
Szczypta soli
Opcjonalnie do podania: świeże owoce, owoce w syropie lub bita śmietana
Przygotowanie (20 minut pracy + 8 minut pieczenia)
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.
2. Połam czekoladę na kostki w włóż do małej miseczki razem z masłem.
3. Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj cukier, sól i mąkę. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach tak, aby nie ubić masy.
5. Dodaj mieszankę roztopionej czekolady i masła do miski, w której znajdują się jajka, cukier, sól i mąka. Wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach, aby ponownie uzyskać gładką masę.
6. Wysmaruj kokilki lub foremki do babeczek masłem i przyprósz mąką.
7. Wlej powstałą masę czekoladową do kokilek. Można je wypełnić prawie po brzegi, gdyż masa nie będzie dużo rosła.
8. Wstaw kokilki z masą czekoladową do piekarnika i piecz je przez 8 minut w temperaturze 200˚C.
9. Po wyjęciu z piekarnika pozwól fondantom studzić się przez 2 minuty, po czym delikatnie wyłóż je na talerzyki do góry nogami.
10. Do podania możesz przyprószyć fondanty cukrem pudrem, dodać do nich świeżych owoców lub bitej śmietany.
Na koniec jeszcze raz gorąco zachęcam do wypróbowania powyższych przepisów! Dla mnie i dla wielu innych studentów sprawdzają się za każdym razem i dodają nieco słodyczy do czasem gorzkiego dorosłego życia.
Autorka: Wioletta Borkowska