W Gdańskim CKZiU rywalizować będzie 23 uczniów, którzy zakwalifikowali się do XVII Międzyszkolnego Konkursu o Żywności i Żywieniu. Najpierw odpowiedzą na 30 pytań testowych, które wyłonią dziesięciu najlepszych. To oni przejdą do etapu drugiego, który rozpocznie się o godz. 12.15.
- Drugi etap konkursu jest etapem finałowym, w którym dziesięciu uczestników odpowiada na pytania według zasad teleturnieju „Jeden z dziesięciu”. Trzech najlepszych uczestników przechodzi do ścisłego finału, podczas którego uczestnicy wykonują cztery zadania o charakterze praktyczno – teoretycznym – mówi Barbara Mizerska, dyrektor CKZiU nr 2.

Pytania konkursowe przygotowują nauczyciele przedmiotów zawodowych z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku we współpracy z pracownikami naukowo-dydaktycznymi Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Obejmują one podstawowe zagadnienia z technologii i składników żywności, aparatury przemysłu spożywczego oraz zasad żywienia.
- Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowań młodzieży tematyką żywieniową, nawiązanie współpracy między szkołami oraz integracja młodzieży uczącej się w szkołach o takim samym profilu. Naszą ofertę kierujemy do uczniów klas II, III i IV technikum o specjalnościach związanych z żywnością i żywieniem – tłumaczy Barbara Mizerska.