„Ta książka – czytamy w nocie na okładce – traktuje o tym, jak tradycja potrafi mile łechtać podniebienie”. Jak mówi autor „na talerzu widać, jak ciekawa potrafi być historia”, ta właśnie historia, którą na talerzu można smakować. Dlatego zagląda do krzyżackiej księgi kucharskiej, czy do najstarszych przepisów gdańskich. Próbuje nas też przekonać, dlaczego „Goldwasser był wybitnym osiągnięciem naukowym swojej epoki”. Pokazuje liczne pomorskie tradycje kulinarne – żuławską, kociewską, kaszubską, by opowiedzieć, jak „na Pomorzu, niezbyt wielkiej krainie, kody kulturowe kształtowały smaki i upodobania”.
***
Jarosław Mykowski „Smaki Pomorza”, Oficyna Pomorska Jarosław Mykowski, Tczew 2019.
Spis treści: Efekty nieba w gębie; Ogień i kuchnia; Nasz pomorski tygiel; Żuławy – skarb, perła; Powiśle; Frykanda; Trunki najlepsze i dobre; Kilka zdań o nalewkach; Chleb w płynie; Ławice smaku; Bitwy z Wenerą; Z pieca i dekla; Lista przepisów; Literatura.