PORTAL MIASTA GDAŃSKA

Co i jak smakowało w Gdańsku

Co i jak smakowało w Gdańsku
Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer „Smaki Gdańska”
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
 
Fot. Wydawca

Dwie panie, fotografka Katarzyna Fiszer i muzealniczka, kucharka amatorka zajmująca się rekonstrukcją historyczną, Aleksandra Kucharska, odwołując się do wydanej w połowie XIX wieku książki kucharskiej Marie Riosnack, starają się przybliżyć dawną kuchnie i gotowanie „w przystępnej i zrozumiałej dla współczesnego odbiorcy formie oraz zaprezentowania w zbliżony do ówczesnego sposób za pomocą nowoczesnej technologii”.

Książka Marie Rosnack zawierała 410 ponumerowanych przepisów. Autorki „Smaków Gdańska” starały się „zrekonstruować wybrane receptury z »Gdańskiej książki kucharskiej« i uwiecznić je w formie martwych natur na zdjęciach”. Już sama lektura przywołanych przepisów pozwala „poznać ciężar życia i gotowania przed 200 czy 300 laty – ustępy o ręcznym ubijaniu białek z tuzina jaj czy kilkudniowym płukaniu ryb uświadamiają nam, że to nie była lekka praca. Opisy zabierają nas w podróż w czasie, nie tylko do XIX wieku, ale na pewno i w okresy wcześniejsze, do wieków XVIII i XVII, na co wskazuje proweniencja niektórych receptur”.

***

„Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej »Gdańskiej książki kucharskiej« w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy”, Wydawnictwo Bernardinum, Pelplin 2022.

Spis treści: Podziękowania; Wstęp; Ciekawostki – Martwa natura, O dawnej kuchni w ogólności, Dawna kuchnia i post, O mięsie słów kilka, Cynaderki, ozory i grasica, Masło, Cytryna, Ananas, O tym, jak cukier przestał być tylko przyprawą, Początki kariery czekolady; Różne zupy i dodatki do tychże – Zielona zupa ziołowa, Suflety do zupy, Klarowny rosół z makaronem lub parmezanem, Rosół na podróż, inaczej Tafelbouillon, Zupa ze świeżych wiśni, Zupa czekoladowa z mlekiem, Zupa z biszkoptów, Makaron do zupy; Ogólnie o daniach z warzyw – Kalafior w sosie śmietanowym z rakami, Szpinak, Szparagi w sosie, Ziemniaki z sardelami, Główka sałaty, Ogórkowa sałatka, Gotowany marynowany zielony groszek; Różne dania mięsne, pieczenie, dania z drobiu i sosy do mięsa – Brązowe duszone kaczki w sosie kasztanowym, Młode pieczone kury, Pasztet Grisette z kury, Pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym, Pieczony bażant, Krucha pieczeń wołowa, Pieczeń cielęca, Pieczona pierś wołowa, Sos chrzanowy, Zimny sos, Pieczona wątroba cielęca, Pieczone nóżki cielęce, Roztłuczony ozór cielęcy, Zrazy z cielęciny, Szynka świeża w skorupce, Świeża, delikatna, pieczona szynka wieprzowa, Smażenie wędzonej szynki, Przyprawianie dobrej wędzonej kiełbasy, Ciasto na paszteciki lub inaczej ciasto francuskie, Małe paszteciki i farsz z pieczeni cielęcej, Cynaderkowa kanapka, Faszerowana kapusta, Faszerowane cebule, Makaron z szynką w kwaśnym sosie, Brązowy sos sardelowy, Brązowy sos kaparowy, Sos z szalotek; Gotowanie i pieczenie ryb i innych wodnych stworzeń – Solone śledzie, Gotowane karasie, Gotowany sandacz w całości, Gotowany świeży dorsz, Karp na inny sposób, Karasie w sosie śmietanowym, Pieczony sandacz, Pstrąg błękitny, Smażone śledzie, Sałatka śledziowa na inny sposób, Raki w sosie śmietanowym, Kanapki z sardelą, Masło sardelowe, Masło rakowe; O ciastach, wypiekach i zimnych deserach – Babka na inny sposób, Biszkopt, Ciasteczka ze szprycy, Ciasto saksońskie, Migdałowe ciasteczka, Portugalczyk, Ciasto z wiśniami, Potrawa postna z jabłek, Kings cake, Królewskie ciasteczka, Małe biszkopciki lub tak zwane ciastka zdrowia, Małe ciastka à la Berlinion, Maślane precle, Pączki, Precle cukrowe z migdałami, Bezy, Śnieżki, Tort cytrynowy, Tort jabłkowy, Tort migdałowy, Tort piaskowy, Wieniec, Lody z ananasa, Lody z czekolady, Sorbety pomarańczowe, Sorbety cytrynowe, Krem blanc-manger ze śmietany i migdałów, Zimny mleczny deser z czekolady, Winna galaretka, Danie z nadziewanych jabłek, Migdałowy serek, Omlet wiedeński, Ryżowe kąski, Biedni rycerze; Przetwory w ogólności – Kompot z melona, Kompot ze świeżych gruszek, Kompot ze świeżych śliwek, Konfitura z renklod, Morele w cukrze, Marynowane pieczarki, Marynowana marchew na inny sposób, Marynowane szalotki; Napoje ciepłe i zimne – Grzaniec, Lemoniada, Mleko z żółtkami, Pitna czekolada na gorąco, Poncz.