PORTAL MIASTA GDAŃSKA

Domowy warzywniak

Są takie rośliny, które zawsze warto mieć pod ręką. Dlaczego? Sprawdźcie, a Wasze potrawy z pewnością zdobędą niejedną gwiazdkę braci Michelin.

A
A

 

 

 

lista potrzebnych materiałów:

  • doniczki, pojemniki po śmietanie, etc.
  • ziemia, woda
  • cebula – różne rodzaje
  • gwiazdki – papierowe, ciasteczka etc.

 

instrukcja

  1. Przygotujcie doniczkę (lub pojemnik po śmietanie itp.) i upewnijcie się, że jest w niej dziurka, która umożliwi odpływ nadmiaru wody.
  2. Napełnijcie doniczkę ziemią i posadźcie cebulkę, tak, aby było widać czubek, z którego wyrośnie szczypior. Podlejcie roślinę.
  3. Codziennie sprawdzajcie, czy nie trzeba uzupełnić wody… oraz czy cebulka zaczęła kiełkować.
  4. Gdy uznacie, że szczypior jest już wystarczająco dorodny – możecie rozpocząć zbiory. Nie musicie ścinać od razu całego szczypiorku.
  5. Zaplanujcie danie „Szefa Kuchni”. Czy będzie to chleb z masłem i szczypiorkiem? Złocista jajecznica, orientalna szakszuka, a może wiosenna sałatka?
  6. Przygotujcie gwiazdki. Możecie je narysować, upiec (kruche ciasteczko – mniam!), wyciąć z papieru odznakę lub naklejkę. A może macie jeszcze inny pomysł?
  7. Poczęstujcie domowników daniem „Szefa Kuchni” …. i z dumą zgarniajcie gwiazdki!

 

Linki:
poznaj historię słynnych gwiazdek braci Michelin:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnik_Michelin
https://szaloneliczby.pl/gwiazdki-michelin/