Uczestnicy będą mieli za zadanie w ciągu 120 minut wykonać trzy porcje dania zasadniczego. Oceniać je będzie profesjonalne jury techniczne oraz degustacyjne. Do Gdańska na konkurs zjadą młodzi kucharze m. in. z Palermo, Poznania czy Ostródy.
- Celem konkursu jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów kuchni włoskiej, a także rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych i propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych – tłumaczy Wiesława Bromber, dyrektor ZSGH w Gdańsku.
To pierwsza taka impreza w Gdańsku. Jak tłumaczy dyrektor szkoły, aby jej uczniowie lepiej rozumieli kulturę i kuchnię południową, jej uczniowie uczą się też języka włoskiego.
Harmonogram imprezy:
8.00-8.30 rejestracja drużyn (sala 309)
8.35 uroczyste rozpoczęcie konkursu (sala 310, III piętro)
9.00-11.50 konkurs w pracowni II i III
12.00 zakończenie rywalizacji
13.00 zakończenie konkursu (sala 310, III piętro)
Wystawienie potraw konkursowych sala 310.