Konkurs skierowany jest do uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, ze szkół zawodowych specjalnych z województwa pomorskiego, kształcących w zawodzie kucharz. Każda ze szkół zgłasza jednego uczestnika, który posiada legitymację szkolną, potwierdzającą tożsamość ucznia, aktualną książeczkę zdrowia do celów sanitarno- epidemiologicznych, przepisowy strój kucharza.
Komisja oceniać będzie przygotowanie uczestnika do konkursu, organizację stanowiska pracy, przestrzeganie przepisów bhp, kreatywność, estetykę podania przygotowanej potrawy, walory smakowe, pracochłonność wykonywanych potraw.
Celem konkursu jest:
doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozwijanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów z niepełnosprawnością intelektualną,
rozwijanie współzawodnictwa między uczniami,
aktywizacja młodzieży do praktycznego i teoretycznego doskonalenia,
pobudzanie rozwoju umysł owego ucznia, jego uzdolnień i zainteresowań,
aktywizowanie współpracy międzyszkolnej,
propagowanie zdrowego odżywiania.