Kuchnie gruzińska, meksykańska, ukraińska, hiszpańska i chińska w jednym miejscu? To możliwe! Na wydarzeniu goszczą mobilne restauracje dobierane pod kątem różnorodności i jakości serwowanych posiłków. Każdy food truck biorący udział w festiwalu specjalizuje się w jednym rodzaju dań i występuje pod określoną marką.
Miłośnicy kuchni azjatyckiej będą mogli popróbować makaronów z woka, bułeczek baozi, bao i pierożków jaozi. Ci, którzy wolą specjały meksykańskie również będą zadowoleni. W food truckach będą serwowane także burritos, tacos i quesadille w wersji mięsnej i wege. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się także chinkali – gruzińskie pierogi z rosołkiem w środku i pielmieni – ukraińska wersja pierogów. Kolejną odsłoną pierogów są czebureki, czyli przekąska krymskotatarska.
mat. organizatora
Na festiwalu nie może zabraknąć streetfoodowych dań: burgerów ze 100% wołowiny, klasycznych zapiekanek i dużych, grubych i chrupiących frytek belgijskich. Na deser będzie można wybrać donuty czyli amerykańskie pączki z dziurką lub hiszpańskie churrosy z dodatkami: cynamonem, cukrem pudrem i nutellą.
Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie. To okazja do spędzenia czasu ze znajomymi i rodziną na świeżym powietrzu. W oczekiwaniu na jedzonko będzie można odpocząć w strefie chilloutu na leżakach i przy muzyce. Nie braknie też atrakcji dodatkowych takich jak zawody jedzenia na czas i wspólne wybory najsmaczniejszego food trucka XX edycji.