Jak dawniej wyglądał rynek pracy w Gdańsku? Czy tylko kupcy, tragarze i marynarze przechadzali się ulicami? A może to rzemieślnicy tworzyli wyjątkowy charakter miasta? Czym zajmowały się cechy? Co mogli mistrzowie, czeladnicy i uczniowie? Gdzie znajdowały się zakłady poszczególnych profesji?
Spacer zakończy się wizytą w restauracji BonŻur, gdzie uczestnicy skosztują potrawa jaką jadali dawni Gdańszczanie w XIX wieku. Danie jest inspirowane książką "Smaki Gdańska", a na bazie tejże książki, Gdańska Organizacja Turystyczna rozpoczęła realizację nowego projektu promującego dawne gdańskie tradycje kulinarne.
Takich dań i potraw możecie sami skosztować! Jak? Wszystko jest TUTAJ
Start: Spotykamy się w punktcie Gdańskiej Informacji Turystycznej (ul. Długi Targ 28/29), skąd o godz.12.00 rozpoczynamy nasz spacer!
Prosimy o przybycie do godz. 11.45