Konkurs odbędzie się pod Honorowymi Patronatami Prezydenta Miasta Gdańska, Marszałka Województwa Pomorskiego i Pomorskiego Kuratora Oświaty, a także pod patronatem Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego. Ambasady Francji i Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.
ZAPROSZONE JURY
- Krzysztof Szulborski -Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich , Współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
- Tomasz Iwańca – Szef kuchni Sofitel Grand Sopot
- Dominik Karpik – Szef kuchni Hotel Hilton Gdańsk
- Łukasz Kamiński- Z- ca Szefa z kuchni Hotel Qubus Gdańsk
- Philippe Abraham – Właściciel i szef kuchni Restauracja Petit Paris Sopot
- Marek Moskwa – Mistrz cukiernictwa, Sędzia w konkursach cukierniczych w Polsce i w Europie a także Założyciel Autorskiej Cukierni Cremo Pruszcz Gdański
- Marcin Gładczuk – Szef kuchni Pomelo Bistro
- Mateusz Gaabouri- Pomelo Bistro
- Krzysztof Szymański – Właściciel Pomelo Bistro
- Emilia Pobłocka – Właścicielka Sieci Cukierni Sabinka Wejherowo
- Grzegorz Strugalski – właściciel pizzerii i Szef kuchni Oliwa do Ognia
- Sebastian Kotlenga – Szef kuchni Dom Sushi Gdańsk
PARTNERZY I SPONSORZY:
Miasto Gdańsk, Gdańska Fundacja Rozwoju Gospodarczego, Ambasada Francji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich/ Pomorska Akademia Kulinarna, Hotel Qubus Gdańsk, Sofitel Grand Sopot, Hotel Hilton Gdańsk, Hard Rock Café Gdańsk, Pomelo Bistro, Dom Sushi Gdańsk, Pizzeria Oliwa do Ognia, Restauracja Petit Paris Sopot, Firma Selgros, Firma Mc Cafe, Alliance Francaise, Wydawnictwo Draco i Rada Rodziców ZSGH.
Program:
8.00- Przywitanie wszystkich Uczestników, Gości, Jury, Dyrekcji, Nauczycieli
8.15- Odprawa uczestników
8.30- Początek rywalizacji konkursowych
8.30-12.00- Rywalizacja w konkursie gastronomicznym w pracowni nr 1 i 3
8.30-11.00 – Zespół nr 1, 2, 3
8.45- 11.15 – Zespól nr 4, 5, 6
9.00-11.30 – Zespól nr 7, 8, 9
9.15- 11.45 – Zespól nr 10
Wystawa Patchwork Kolory Francji- Katarzyna Filipkowska i Małgorzata Ratajczak- korytarz 3 piętro
11.00-12.30 – Prezentacja i ocena dań konkursowych przez Jury.-(mała OK)
12.00 – Ocena dań konkursowych przez publiczność ( sala nr….?.(sala Ani Holoweńko)
11.30-12.30 – Pokaz cukierniczy( Autorska Pracownia Cukiernicza Cremo) Pokaz robienia pralinek – pracownia nr 2
12.45 – 13.20- Program artystyczny( Piosenka francuska , przestawienie i prezentacja wspominkowa) sala 310
13.25 – Ogłoszenie wyników – sala 310
13.45 – Poczęstunek – tort z okazji 20 lat Frankofonii w Sali bankietowej wykonany przez pana Marka Moskwę z Autorskiej Pracowni Cukierniczej Cremo
Zakończenie godz 14.00- 15.00
- W tym roku będziemy świętować 20 lat Frankofonii, która w naszej szkole odbywa się od 2003 r. Z tej okazji zaplanowaliśmy wiele niespodzianek. Wszystkie informacje znajdują się na stronie naszej szkoły w zakładce konkursy wojewódzkie – Frankofonia - zaprasza Zespół Szkól Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku.