Link do opisu wydarzenia: Warsztaty po kuchni rumuńskiej

Warsztaty po kuchni rumuńskiej

Data: 25 sierpnia 2024 r.
Godzina: 12:00
Miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku ul. Cystersów 19, Gdańsk
Wstęp: wydarzenie bezpłatne, obowiązują zapisy (liczba miejsc ograniczona): zapisy@mng.gda.pl
Organizator: Muzeum Narodowe w Gdańsku

Szczegóły wydarzenia

Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli „flaki” po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca – pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.

Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków - autorka książki „Przy rumuńskim stole”, która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.

Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna.
Wydarzenie towarzyszy wystawie „Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu”.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:
kiedy: 25.08.2024 (niedziela)
czas: godz. 12:00-15:00
miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19
prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna
koszt: wydarzenie bezpłatne
obowiązują zapisy (liczba miejsc ograniczona): zapisy@mng.gda.pl

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa „Nicolae Grigorescu”

Wydarzenie zorganizowane w ramach Sezonu Kulturalnego Rumunia – Polska 2024-2025.
Sezon Kulturalny Rumunia – Polska 2024-2025 jest organizowany przez Rumuńskie Ministerstwo Kultury i Rumuński Instytut Kultury, ze strony rumuńskiej, oraz przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Instytut Adama Mickiewicza, we współpracy z Instytutem Polskim w Bukareszcie, ze strony polskiej.

Miejsce