Link do opisu wydarzenia: Spotkanie z przyrodą - Drzewa i krzewy w zielarstwie?

Spotkanie z przyrodą - Drzewa i krzewy w zielarstwie?

Data: 3 grudnia 2024 r.
Godzina: 17:00
Miejsce: Scena Muzyczna GAK ul. Nowiny 2B, Gdańsk
Wstęp: wolny
Organizator: GAK Scena Muzyczna

Szczegóły wydarzenia

Spotkania z przyrodą to cykl spotkań poświęcony roślinom i grzybom. Jesień jest idealnym momentem, aby zgłębić wiedzę o naturalnych bogactwach, otaczającej nas przyrody i nauczyć się, jak z niej mądrze korzystać na co dzień. Każde spotkanie poprowadzi doświadczony specjalista zajmujący się pracą naukową w dziedzinie nauk przyrodniczych - Sebastian Nowakowski.

Na każdym spotkaniu zostanie poprowadzona część wykładowa, a po niej sesja pytań i odpowiedzi. Cykl będzie wprowadzeniem teoretycznym do późniejszego wykorzystania swojej wiedzy w terenie (planowanie cyklu spacerów poznawczych na wiosnę i jesień 2025).

Harmonogram wydarzeń:

26.11.24 godzina 17:00
Gdańskie lasy i ich skarby – grzyby, które warto znać: Uczestnicy dowiedzą się, jakie gatunki grzybów możemy spotkać w okolicznych lasach Gdańska, które są jadalne, a których należy unikać. Omówione zostaną również podstawy rozpoznawania grzybów oraz bezpiecznego zbierania.

03.12.24 godzina 17:00
Jak wykorzystuje się drzewa i krzewy w zielarstwie?: Na tym spotkaniu uczestnicy zgłębią tajniki zielarstwa związane z drzewami i krzewami. Porozmawiają o tym, jak różne części drzew – kora, liście, kwiaty i owoce – są wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych. Dowiedzą się, które gatunki drzew i krzewów z polskich lasów i ogrodów mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne, oraz jak je zbierać i przetwarzać. Poznają tradycyjne metody stosowania surowców drzewnych, takie jak herbaty, napary, oleje czy maści.

10.12.24 godzina 17:00
Rośliny przyprawowe – aromatyczne skarby natury: To spotkanie zostanie poświęcone roślinom, które dodają smaku i aromatu naszym potrawom. Szczególną uwagę uczestnicy zwrócą na przyprawy związane ze Świętami Bożego Narodzenia, takie jak cynamon, goździki, anyż czy imbir. Dowiedzą się, jak te rośliny wpływają na nasze zdrowie, jak można je uprawiać w domowych warunkach oraz jak wykorzystać ich aromatyczną moc w kuchni i codziennym życiu. Omówione zostanie ich zastosowanie w naparach, aromaterapii oraz świątecznych potrawach, które nie tylko pachną, ale i wspierają dobre samopoczucie w zimowe dni.

Grupą docelową są osoby z generacji 60+ oraz osoby dorosłe. Spotkania będą odbywać się w kameralnym gronie (max 20 osób) przy kawie i herbacie.

Udział w wydarzeniu bezpłatny

Miejsce