W sobotę, 7 grudnia, w Żurawiu – oddziale Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku odbędą się wyjątkowe Mikołajki, podczas których przeniesiemy się w czasie, by poznać dawne tradycje bożonarodzeniowe. Od godziny 11:00 do 15:00 zwiedzający będą mogli wziąć udział w licznych warsztatach i pokazach, takich jak tworzenie świątecznych ozdób, warsztaty rękodzieła, czy odkrywanie tajemnic kuchni XVII-wiecznej tawerny. Na miejscu będzie można również napisać list do Mikołaja, posłuchać opowieści o dawnych zwyczajach świątecznych oraz samodzielnie stworzyć drewniane dekoracje choinkowe.
Mikołajki w Muzeum, czyli tradycje bożonarodzeniowe dawniej i dziś
Wstęp: 3 zł
12:00–15:00 – Kuchnia dawnego Gdańska – Tawerna
Podczas tego niezwykłego pokazu odkryjemy sekrety XVII-wiecznej kuchni Gdańska. Dowiemy się, co uchodziło za przysmaki w tamtych czasach, jak różniły się gusta kulinarne od współczesnych oraz jak wyglądało życie w tawernie. Aleksandra Kucharska, wcielając się w dawną kucharkę, zaprezentuje wyposażenie tawerny – od mebli i sprzętów po obsługę i klientelę. Poznamy popularne przyprawy i dowiemy się, jakie potrawy marzyły się gdańskim mieszczanom. A jeśli kucharka będzie w dobrym humorze, może poczęstuje gości wyjątkowymi smakołykami „spod lady”.
12:00–14:00 – Warsztaty rękodzieła dla rodzin z dziećmi
W sali edukacyjnej uczestnicy stworzą wyjątkowe zimowe skrzaty lub Mikołaje z wełny czesankowej i sznurka do makramy. Własnoręcznie wykonane dekoracje mogą być idealnym prezentem na mikołajki, świąteczną ozdobą choinkową lub pamiątką z warsztatów. Czas trwania zajęć: 30–40 minut. Prowadzenie: Katarzyna Piontecka.
11:00–15:00 – Dodatkowe atrakcje
- Pisanie listów do Mikołaja piórem – komora palowa. Prowadzenie: Monika Golenko
- Opowieści o miarach i dawnych zwyczajach świątecznych – kantor kupca. Prowadzenie: Weronika Pelc-Garska
- Ozdabianie drewnianych ozdób choinkowych – dział szkutnictwa i napraw. Prowadzenie: Magdalena Jędrzejewska