• Start
  • Wiadomości
  • Żurek, babka, tofurnik. Gastronomia poleca się ze świątecznym cateringiem

Żurek, babka, tofurnik. Gastronomia poleca się ze świątecznym cateringiem

Lokale gastronomiczne dwoją się i troją, by przetrwać epidemię koronawirusa, większość z nich przygotowało wielkanocną ofertę. Coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele tradycyjnego menu, jak i restrykcyjni weganie. Najwyższy czas, by składać zamówienia.
04.04.2020
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Ta Wielkanoc będzie inna niż wszystkie dotąd, zapomnijmy o wielkich rodzinnych stołach. Może więc warto odpuścić sobie gotowanie i spróbować przysmaków oferowanych przez lokalną gastronomię?
Ta Wielkanoc będzie inna niż wszystkie dotąd, zapomnijmy o wielkich rodzinnych stołach. Może więc warto odpuścić sobie gotowanie i spróbować przysmaków oferowanych przez lokalną gastronomię?
Katarzyna Javaheri, CC0, via Wikimedia Commons

 

Przejrzeliśmy profile Fb i zadzwoniliśmy do przeszło 40 losowo wybranych gdańskich lokali gastronomicznych. Na palcach jednej ręki policzyć można te (zwłaszcza w gronie “poza fastfoodowym”), które nie mają specjalnej oferty na Wielkanoc, albo nie zamierzają jej ogłosić najdalej w sobotę, 3 kwietnia, na swoich kanałach społecznościowych.

 

czytaj też: Gdańskie Nieruchomości udostępniły formularze wniosków o umorzenie czynszu dla przedsiębiorców dotkniętych epidemią

Czary Gary Bistro z ul. Jabłoniowej tak zachęcają do składania zamówień:

“Co prawda okien za Was nie umyjemy, ale możemy Was trochę odciążyć w kuchni. Zapraszamy do składania świątecznych zamówień przez Facebooka lub mailowo”.

“Kochani! O święta nie musicie się martwić - bierzemy to na siebie” - gwarantuje z kolei Bistro Co Ludzie Powiedzą z Kokoszek. 

Lula Food&Drink z Górnego Wrzeszcza pisze: “Nasz świąteczny catering stworzony jest z myślą o rodzinach, które spędzą ten czas w mniejszym gronie w tym roku i o osobach, które są zmuszone zostać same w domu”.

“Chcemy, abyście ograniczyli wychodzenie z domu do minimum, dlatego #zostanwdomu, a wielkanocne przysmaki zrobimy za Ciebie i dla Ciebie” - zachęca do zamówień restauracja So Stay Hotelu przy ul. Kartuskiej. 

 

Kolejki przed sklepami. Sprawdź godziny pracy sklepów przed świętami i zaplanuj zakupy

 

Wielbiciele tradycyjnego polskiego menu (kiełbas, pieczonych kaczek, wykwintnie przygotowanych ryb i innego garmażu) oczywiście będą mieli w czym wybierać, ale także wegetarianie, weganie czy “bezglutenowcy” spokojnie zaopatrzą się na święta dzięki ofercie gdańskiej gastronomii - np. House of Seitan z Dolnego Wrzeszcza oferuje pastę bezjajeczną, pastę bezrybną, czy sałatkę jarzynową z sojonezem, a sąsiadujące z nim Avocado Bistro poleca wegańską wersję sernika, czyli tofurnik.

Tradycyjne świąteczne dania oferuje np. Bar Smakosz, również z Dolnego Wrzeszcza. 

- Mamy na szczęście stałych klientów, którzy od lat zamawiają u nas wielkanocne dania, bo nie wyobrażają sobie bez nich świąt, ale generalnie zamawiają mniej, bo rodziny przecież nie spotkają się tym razem w szerszym gronie - mówi Ewa Drynko z Baru Smakosz. - Zachęcam do zamawiania, zwłaszcza dań, które nie każdy potrafi przyrządzić, jak na przykład ryba w galarecie.

 

W wyszukaniu atrakcyjnego menu pomóc może nasza lista lokali gastronomicznych: Jedzenie na wynos i na telefon w Gdańsku

 

 

`Agatka na barze dziś zawinięta po uszy, aby wydawać Wam jedzonko jak najbezpieczniej` - czytamy na Fb House of Seitan, nie tylko tu znajdziemy zapewnienia o dokładaniu starań o zachowanie zaleceń epidemiologicznych przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków
`Agatka na barze dziś zawinięta po uszy, aby wydawać Wam jedzonko jak najbezpieczniej` - czytamy na Fb House of Seitan, nie tylko tu znajdziemy zapewnienia o dokładaniu starań o zachowanie zaleceń epidemiologicznych przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków
Fb House of Seitan

 

Większość barów i restauracji zbiera zamówienia do 8 kwietnia (warto jednak upewnić się, czy nie krócej!), rekordziści na klientów czekają nawet do Wielkiego Piątku. 

Są też szczęśliwcy, którzy już zakończyli zbieranie zamówień.

- Roboty mamy po uszy. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy powierzyli nam wypiek ciast na święta. Jesteśmy nowym lokalem, działamy dopiero od lutego, to dla nas ważne wsparcie - mówi Jolanta Rychlik z kawiarni społecznej Caffe Aktywni na Siedlcach. - Zachęcam do zaglądania na nasz profil na Fb i korzystania z naszej oferty także po świętach. 

Odbiór gotowego jedzenia z lokali wszędzie zaplanowano na Wielką Sobotę, część lokali oferuje także dowóz do domu. Są miejsca, które realizują zamówienia tylko od wyznaczonej wartości w górę (od 100, 200, a nawet 400 zł). W ofercie świątecznego cateringu w wielu miejscach widać dbałość o ekologię: zamówienia realizowane są często na szklanych półmiskach (obowiązuje zastaw za naczynia), w słoikach, w biodegradowalnych jednorazówkach.

A jeśli ktoś woli sam gotować na święta? Może wspomóc lokalną gastronomię, kupując voucher “na lepsze czasy”. Atrakcyjny cenowo voucher będzie można zrealizować w lokalu po zakończeniu obostrzeń związanych z epidemią - może być ciekawym prezentem na Zająca. 

Warto wspomóc gdańskie knajpy, mimo tej ciężkiej sytuacji ich właściciele nie załamują rąk i wielu swoje "gastronomiczne serce" okazuje tym, którzy tego teraz najbardziej potrzebują - pracownikom szpitali i seniorom.

 

#gastropomaga. Masz hurtownię i nadmiar żywności? Przekaż ją gdańskim gastronomom

 

Radni, kucharz, ratownicy medyczni, rolnicy z Oruni i 50 obiadów dla seniorów dziennie

 

300 obiadów na dobry początek. Wesprzyj akcję “Obiad dla medyka” i pomóż nie tylko pracownikom służby zdrowia

 



TV

Bajpas kartuski działa