Warsztaty Zero Waste w kuchni 19 listopada. Zapisz się

Czy wiesz, że statystyczny Polak wyrzuca rocznie ponad 100 kg jedzenia? Czas to zmienić! Zapraszamy na praktyczne warsztaty kulinarno-edukacyjne poświęcone idei Zero Waste i niemarnowaniu żywności. Odbędą się 19 listopada (środa) w ramach Gdańskiego Forum Zmian Klimatu. Wstęp wolny, obowiązują zapisy i kolejność zgłoszeń.
13.11.2025
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Na drewnianej desce widnieje hasło zachęcające do diety roślinnej, uzupełnione grafiką przedstawiającą żurawie stoczniowe oraz symbol Ziemi. Wokół deski ułożono różnorodne warzywa, tworząc kolorową i naturalną kompozycję.
Mat. UMG

 Podczas zajęć:

  • dowiesz się, jak planować zakupy i posiłki, by nic się nie zmarnowało,

  • odkryjesz sprytne sposoby na wykorzystanie resztek w kuchni,

  • przygotujesz pyszne dania z produktów „z drugiego obiegu”,

  • poznasz zasady przechowywania żywności, które naprawdę działają,

  • porozmawiamy o wpływie marnowania jedzenia na środowisko i domowy budżet.

Warsztaty mają charakter praktyczny i inspirujący – gotujemy, próbujemy i uczymy się, jak w prosty sposób wprowadzać ekologiczne nawyki na co dzień.

Prowadząca: Sylwia Majcher - edukatorka ekologiczna, dziennikarka, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, „Mniej mięsa”. Publikuje reportaże i wywiady kulinarne. Ciekawie i z pasją opowiada o kwestiach związanych z niemarnowaniem jedzenia, ochroną środowiska i racjonalnych wykorzystywaniu zasobów planety. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

FILMOWE ZAPROSZENIE

 

  •  Dla kogo: dla gdańszczan i gdańszczanek, którzy chcą żyć bardziej świadomie, oszczędzać i dbać o planetę.
  • Czas trwania:  1h 55 min. (2 grupy każda po 20 osób). Godziny warsztatów: 16.00 - 17.55 i 18.00 - 19.55). Można wziąć udział TYLKO w jednym warsztacie.
  • Liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń
  • Link do rejestracji: WARSZTATY KULINARNE ZERO WASTE W KUCHNI

 

TV

“Chciałbym ‘mówić’ coraz mniej”