Zakupy w Hali Targowej zrobisz tylko do końca roku. Ponowne otwarcie w połowie 2026 r.
Nowa idea Hali Targowej
Idea rewitalizacji hali zamyka się w zdaniu “All around food” (czyli wszystko wokół jedzenia) to idea rewitalizacji Hali Targowej.
Przekształcenie idei w rzeczywistość wymagało zaprojektowania wnętrza budynku na nowo.
Trzy poziomy obiektu zostały zaprojektowane jako niezależne strefy kulinarne odpowiadające różnym potrzebom i stylom konsumpcji, a ofertę dopełnią stoiska handlowe.
We wnętrzu zmieni się układ komunikacyjny, a oś widokowa zostanie otwarta poprzez zmianę usytuowania schodów i wind (będą nowe, energooszczędne). Przestrzeń na poziomie +1 zostanie rozbudowana i przystosowana do potrzeb restauracji, a schody prowadzące na poziom - 1 zostaną poszerzone.
GALERIA ZDJĘĆ Z REWITALIZACJI HALI
Remont hali w Gdańsku
Remont obiektu rozpoczął się w styczniu 2025. Zakończono już:
- prace rozbiórkowe,
- piaskowanie i zabezpieczenie zabytkowej konstrukcji stalowej,
- szkiełkowane powierzchni ceglanych,
- proces restauracji zabytkowych stoisk handlowych na poziomie 0
- oczyszczenie powierzchni dachu,
- wzmocnienie stropu na poziomie +1,
- odwierty geotermalne,
- prace archeologiczne.
Archeologia częścią rewitalizacji hali
Prace odkrywkowe są częścią rewitalizacji Hali Targowej. Przeprowadzono je na terenie placu północnego i południowego jako kontynuację badań z lat 2000-2005.
Zrealizowała je firma Dantiscum pod kierunkiem archeologa Robert Krzywdziński. Wyniki przedstawiono Pomorskiemu Wojewódzkiemu Konserwatorowi Zabytków, pod którego kierunkiem prowadzona jest rewitalizacja hali.
W wyniku prac archeologicznych odkryto - zgodnie z oczekiwaniami - kolejne części piwnicy romańskiej i dalszą część ossuarium z kośćmi. Odkryto także drobne artefakty, np. monety, guziki, mosiężne szpilki, sprzączki. Znaleziska są obecnie opracowywane, a później przekazane zostaną Muzeum Archeologicznemu w Gdańsku.
Ekspozycja reliktów romańskiej świątyni z XII wieku na poziomie -1 zostanie utrzymana. Uzupełnij ją instalacja naścienna zawierająca wybrane artefakty z depozytu Muzeum Archeologicznego w Gdańsku. Wątki z historii hali oraz miasta pojawią się także w aplikacji poświęconej nowej przestrzeni oraz na stronie internetowej.
Park Kulturowy Główne Miasto. Spacer z badawczym spojrzeniem
Scenografia i pompy ciepła
Prace obecnie prowadzone w Hali to:
- nadlewanie stropów,
- rozbudowa poziomu +1,
- przygotowywanie posadzek pod nowe wykończenia,
- instalacja systemu wentylacyjnego,
- prace instalacyjne dla pomp ciepła,
- budowa nowej, niezależnej trafostacji odciążającej okoliczne budynki.
W ramach rewitalizacji zaplanowano też scenografię świetlną wydobywającą elementy historyczne dotąd niewidoczne; całkowitą wymianę instalacji technicznych (p-poż, sanitarnej, elektrycznej itd.); system nagłośnieniowy uwzględniający specyfikę budynku.
W hali będzie też zaplecze socjalno-techniczne dla pracowników i na potrzeby prowadzonych działalności (chłodnie, zamrażalnie, pomieszczenia do przygotowywania jedzenia tzw. prep roomy, nowoczesne zaplecze śmietnikowe zlokalizowane w budynku - klimatyzowane),
Inwestor podkreśla, że rewitalizacja Hali Targowej “jest realizowana z zastosowaniem nowoczesnych i proekologicznych rozwiązań, przy jednoczesnym poszanowaniu jej historycznego charakteru”, a wśród tych rozwiązań wymienia: systemy wentylacji z odzyskiem ciepła i innowacyjny system eksploatacji energii cieplnej; oświetlenie i windy zarządzane będą przez system BMS (building management system), system grzewczo - chłodniczy oparty na ekologicznych pompach ciepła.
Podczas prac wykończeniowych wykorzystane zostaną niskoemisyjne materiały wykończeniowe, certyfikowane drewno, a część mebli będzie wykonanych z materiałów pozostałych po remoncie Hali (we współpracy z lokalną firmą Migaloo).
Hala targowa na nowo od połowy 2026
Co nas czeka po otwarciu w czerwcu 2026 roku? Właściciel Hali podkreśla, że proces komercjalizacji jest już prawie zakończony.
- Hala Targowa to prawdziwa perełka, która przez lata pozostawała nieco nieodkryta w swoim historycznym wymiarze - mówi Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektorka marketingu z Apsys Polska. - Dziś staramy się to nadrobić poprzez eksponowanie dziedzictwa tego miejsca oraz przedstawienie historii w sposób atrakcyjny i nowoczesny. Nie odchodzimy jednak od tego, co stanowi sedno hali od zawsze, czyli jedzenia. To ono pozostaje na pierwszym miejscu, a dzięki planowanym aktywnościom kulturalnym i rozrywkowym, hala stanie się punktem spotkań i żywym elementem miejskiej tkanki.
- Na kondygnacji +1 znajdą się cztery autorskie, eleganckie restauracje z obsługą kelnerską. Trzy z nich już są potwierdzone: The Dreamers / Marzyciele Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego (kuchnia fusion z nastrojową muzyką i nowoczesnym wystrojem); Alticcio (kuchnia włoska w stylu dolce vita lat 60) oraz Seafood Station (ryby i owoce morza). Czwartej przestrzeni restauracyjna ma być przeznaczona na kuchnię polską.
- Przestrzeń parteru to siedemnaście stoisk gastronomicznych oferujących kuchnie uliczne z różnych zakątków świata, przysmaki polskie i regionalne. Usytuowane zostaną w odrestaurowanych zabytkowych XIX-wiecznych stoiskach handlowych. Na poziomie 0 zaprojektowano też scenę główną, miejsce wydarzeń kulturalno - rozrywkowych. Wśród najemców są już m.in.: meksykański El Patron, Mango Rice & Noodle z kuchnią chińską, azjatycki Tuk Tuk, wietnamski Vietlabb, Pitagoras z kuchnią grecką, Seafood Station w wydaniu pomorskim, czy gdański Umam. Będą tu też bary: Niewinni Czarodzieje Bar oraz Sobremesa Bar.
- Poziom -1 zachowa tradycyjną funkcję handlową z ofertą świeżych produktów spożywczych w nowoczesnej odsłonie. W zaplanowanym tu barze będzie można skosztować przystawek ze świeżych produktów pochodzących z tutejszych punktów handlowych. Najemcy tego poziomu to m.in. Crazy Butcher, Kraina Serów, Tutto Bene Butik Mięsny, Seafood Station. Wieczorami przestrzeń będzie zmieniać się w miejsce kameralnych wydarzeń i koncertów.
- Na zewnątrz hali po zakończeniu remontu powróci Zielony Rynek z ofertą owoców, warzyw i kwiatów.
Projekt i wykonanie
Generalnym wykonawcą jest firma FineTech Construction doświadczona w pracy z obiektami zabytkowymi. Wcześniej spółka realizowała m.in. prace rewitalizacyjne warszawskich kompleksów Bohema i Strefa Praga.
Projekt wnętrza przygotowała firma Boris Kudlička with Partners znana z projektów wnętrz obiektów kulturalnych, takich jak opery i teatry, oraz przestrzeni publicznych w Polsce i za granicą. Boris Kudlička, założyciel pracowni, ma na swoim koncie realizacje dla Teatru Wielkiego - Opery Narodowej w Warszawie, a także współpracę przy międzynarodowych produkcjach scenograficznych.
Całkowity koszt inwestycji wyniesie 141 milionów złotych.
Hala w liczbach - po rewitalizacji
- ponad 4 200 m2 powierzchni użytkowej, w tym 1 310 m2 powierzchni najmu,
- poziom +1: 4 otwarte restauracje a la carte, 300 miejsc dla gości,
- poziom 0: 17 stoisk gastronomicznych, 2 bary, ponad 400 miejsc siedzących,
- poziom -1: 10 lokali handlowych, 1 bar, prawie 300 miejsc siedzących.