Degustacje i porady ekspertów na Święcie Chleba
Chleb wydaje się być wciąż nieodłącznym elementem codziennego polskiego śniadania. Zmieniają się jednak trendy. Coraz częściej zaglądamy do sklepów z mąką, także tą specjalną - dedykowaną wypiekom chleba, i samodzielnie przygotowujemy pieczywo.
Podczas niedzielnego święta piekarzy i cukierników, które zorganizowano na Targu Rybnym (w poprzednich latach odbywało się na Długim Targu), odwiedzający mogli nie tylko skorzystać z różnych degustacji, ale też porozmawiać z ekspertami, w tym technologami żywności, m.in. o ich sposobach na udane wypieki. Można było też skonsultować się na miejscu z dietetykami.
Czytaj także: 762. Jarmark św. Dominika w Gdańsku oficjalnie otwarty
- Mieszkańcom przypadł do gustu na pewno nasz chlebek tropikalny, którym dzisiaj częstowaliśmy. To chleb z suszonymi owocami: morelą, śliwką i żurawiną. Szybko się wyprzedał. Bardzo smakował też nasz chleb "Samo zdrowie" z orzechami włoskimi, a także pieczywo z oliwą z pestek winogron. Częstowaliśmy też tradycyjnymi wypiekami, w tym chlebem domowym na zakwasie pszenno-żytnim. Dużą popularnością cieszyły się też jagodzianki z kaszubskimi jagodami, rogaliki z wiśnią i morelą - wyliczała Julia z Piekarni i Cukierni B&J Jarzębińscy z Kościerzyny.
Pieczenie chleba jest męskie
Niemałym zainteresowaniem cieszyło się stoisko, w którym dyżurował Piotr Kucharski - znawca i miłośnik wypiekania chleba w domowych warunkach, prowadzący, a także częsty gość, programów telewizyjnych i internetowych.
- Polacy uwielbiają piec chleb. To zainteresowanie wyraźnie wzrosło w trakcie pandemii. Wszyscy, którzy decydują się na to, chcą od razu piec na zakwasie. Pierwsze pytanie, jakie słyszę zazwyczaj od osób początkujących, dotyczy właśnie zakwasu. W takich sytuacjach zazwyczaj proponuję, by zacząć pieczenie chleba od drożdżowych, bo to łatwiejsze. Chcąc piec na zakwasie, trzeba jednak posiadać pewną wiedzę - nie ukrywał Piotr Kucharski. - W ostatnich latach zyskały na znaczeniu pradawne mąki, w tym orkisz. Polacy uwielbiają też żytni chleb. Obserwujemy też, że wciąż rośnie liczba osób, które chcą samodzielnie piec pieczywo, chcą się tego nauczyć. Co ciekawe, piecze bardzo dużo mężczyzn. Na moje warsztaty bardzo często przychodzą właśnie panowie. To pieczenie chleba stało się bardzo męskie.
Czytaj także: Spotkania poezją i muzyką w Muzeum Bursztynu
Gdańskie Młyny promowały mąkę
Prócz wypieków piekarniczych i cukierniczych, na Święcie Chleba każdego roku zauważyć można też stoisko Gdańskich Młynów.
- My promujemy przede wszystkim mąkę. Chcemy pokazać, że tak naprawdę wszystko zaczyna się na polu - zaznaczał Witold Kozajda, technolog, specjalista ds. rozwoju produktu w Gdańskich Młynach. - Czy zmieniają się trendy? Pandemia koronawirusa spowodowała, że wróciliśmy do chleba podstawowego. Jednak przed Covidem kreowała się coraz mocniej grupa świadomych konsumentów, którzy poszukiwali różnych, nowych rzeczy. Dlatego "wyciągnęliśmy" pradawne zboża, takie jak pszenica samopsza i pszenica płaskurka. Zastanawialiśmy się też nad żytem krzycą, ale pandemia, niestety, odebrała nam część tego rynku. Chcemy to zmienić, zachęcając do używania tego typu zbóż, promując je, m.in. poprzez uczestnictwo w takich wydarzeniach jak Święto Chleba. Warto jednak zaznaczyć, że jest wciąż duże zainteresowanie orkiszem, dobrze się sprzedaje.
Jubileuszowy tort i ukraińskie kłosy
W Święcie Chleba uczestniczyli młodzi i starsi, pary i całe rodziny. Atrakcji nie brakowało. Poza smakowaniem i degustowaniem, można było też posłuchać okolicznościowych występów artystycznych, a także wziąć udział w różnorodnych zabawach. W samo południe jubileusz 45-lecia działalności świętowali rzemieślnicy z B&J Jarzębińscy. Kto w tym czasie przebywał na Targu Rybnym, mógł spróbować pysznego tortu. Obecnych częstowano też nietypowymi ciasteczkami - pierniczkami w kształcie kłosów zbóż pochodzących z Ukrainy.
PROGRAM WYDARZEŃ JARMARKU ŚW. DOMINIKA NA PONIEDZIAŁEK, 25 LIPCA:
- 12.00-13.00, 17.00-18.00 / JARMARKOWE PARADY SZEKSPIROWSKIE / Teatr Szekspirowski - Przystanek RÓWNOŚĆ - Skwer Heweliusza / Przystanek RADOŚĆ - Targ Rybny, Podwale Staromiejskie / Przystanek OŁOWIANKA POD ŻAGLAMI -
- 11.00-19.00 / STREFA DLA DZIECI / Przystanek RADOŚĆ - Targ Rybny, Podwale Staromiejskie
- ROZPRACUJ GDAŃSK ZE SKYWHEELS
- 13.00-14.30 Święto ul. Ołowianka - ekotorby z AmberSky
- 15.00-16.30 Święto ul. Złotników - robienie bursztynowych bransoletek
- 17.00-18.30 Święto ul. Garncarskiej - zdobienie talerzy
- 16.00-19.00 Dzień morski z kapitanem Barnabossa
- 17.30-20.30 / MUZYKA Z GDAŃSKICH WIEŻ / org. Muzeum Gdańska
- 17.30 koncert z wieży kościoła św. Katarzyny
- 18.45 koncert z wieży kościoła św. Jana
- 20.00 koncert z wieży kościoła Ratusza Głównego Miasta
- 18.00 / Szlakiem Kanału Raduni - spacer z przewodnikiem / start pry pomniku Heweliusza / Przystanek RÓWNOSĆ - Skwer Heweliusza / org. Nadbałtyckie Centrum Kultury
Czytaj także: Jarmark św. Dominika 2022. Otwarcie już za nami, sprawdź PROGRAM