• Start
  • Wiadomości
  • Święta i suto zastawione stoły. Nie marnuj jedzenia - co możesz zrobić?

Święta i suto zastawione stoły. Nie marnuj jedzenia - co możesz zrobić?

Bank Żywności w Trójmieście przyjmie to, czego nie zdążyłeś przetworzyć na bożonarodzeniowy stół, a Punkt Charytatywny Dary Fundacji Droga przekaże potrzebującym domowe świąteczne dania, których zostało w nadmiarze po rodzinnej uczcie.
24.12.2019
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
80718774_2464444613665509_7044606668864225280_n
Bank Żywności w Trójmieście

 

Działający od 15 lat Bank Żywności w Trójmieście jest pośrednikiem między producentami żywności i handlem a osobami, które potrzebują wsparcia w postaci bezpłatnego jedzenia. 

Ze wsparcia trójmiejskiego i innych banków żywności w Polsce korzystają (za pośrednictwem współpracujących z bankami organizacji społecznych): rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, bezdomne, niepełnosprawne, wychodzące z nałogów i inne, które są w trudnej sytuacji życiowej. 

BŻ w Trójmieście współpracuje także z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Gdańsku, na zlecenie którego od lutego 2019 r. prowadzi Sklep Społeczny “Za Stołem” w Nowym Porcie (dwa podobne sklepy prowadzone przez BŻ działają także w Gdyni). 

Do tego sklepu zawsze przywozić można niewykorzystane produkty spożywcze (do 50 kg) - choćby te zakupione w przedświąteczny szale i ostatecznie - zbędne. 

Sklep przy ul. Wolności 52 czynny jest trzy razy w tygodniu (poniedziałki, środy i piątki) - pierwszy dzień otwarcia po świętach to 30 grudnia (w godz. 9.30 - 15.30).

- Do Banku przyjmować możemy tylko żywność fabrycznie zapakowaną, nieuszkodzoną, z etykietą, opatrzoną aktualną datą przydatności do spożycia (minimum dwa dni przed upływem terminu przydatności) - mówi Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście. - Takie same zasady obowiązują w sklepie społecznym. Naszym celem jest pozyskiwanie żywności dla potrzebujących, ale naszym przesłanie, zwłaszcza przed świętami brzmi: ograniczajmy się, kupujmy mniej. Po co szykować jedzenie dla dwudziestu osób, jeśli przy stole zasiądzie dziesięć? 

Na profilu BŻ w Trójmieście na Fb znajdziemy porady opatrzone #niezmarnujświąt - jak  najlepiej szykować potrawy, by jak najdłużej zachować ich świeżość - np. majonez do sałatki warzywnej dodajemy w ostatniej chwili rozcieńczając go “dla dobra wątroby” jogurtem naturalnym, a surową pokrojoną cebulę przed dodaniem solimy i odstawiamy na chwilę, następnie blanszujemy wrzątkiem).

- Radzić też będziemy, jak można przetworzyć wigilijne i bożonarodzeniowe smakołyki po świętach, by zjeść wszystko do ostatniego okruszka - dodaje Łukasz Jaroń. - Takich rad udzielamy zresztą przez cały, wystarczy ściągnąć z naszej strony internetowej bezpłatny "Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu" w formacie pdf.

 

Sklep Społeczny `Za Stołem` w Nowym Porcie działa już od 10 miesięcy, w towar zasila go i prowadzi Bank Żywności w Trójmieście
Sklep Społeczny `Za Stołem` w Nowym Porcie działa już od 10 miesięcy, w towar zasila go i prowadzi Bank Żywności w Trójmieście
Maciej Kosycarz/KFP



Punkt Charytatywny Dary Fundacji Droga we Wrzeszczu przy ul. De Gaulle`a 13 od czterech lat prowadzi akcję “Podziel się świętami”, w ramach której tuż po świętach przyjmuje od darczyńców dania i przekazuje je potrzebującym.

- Po jedzenie przychodzą podopieczni naszej fundacji, seniorzy z Wrzeszcza w trudnej sytuacji finansowej - mówi Janina Wiśniewska, która prowadzi Punkt Charytatywny Dary. - Przyjmujemy tylko jedzenie, które było przechowywane w lodówce, u nas również czeka na odbiór w warunkach chłodniczych. Prosimy o zapakowanie w szczelne, bezzwrotne pojemniki z opisem, co znajduje się w środku, kiedy zostało przyrządzone i do kiedy należy to zjeść.

Potrawy można dostarczyć do Punktu w piątek, 27 grudnia, w godz. 12.00- 16.00.

 

Gdańskie sklepy charytatywne. Radość zakupów i pomagania w jednym

 

Pomóż Bankowi Żywności w Trójmieście realizować jego misję

Bankowi nie brakuje dostawców jedzenia, nie brakuje też jego odbiorców. Problemem jest dostarczanie produktów do organizacji, które przekazują je swoim podopiecznym.

- Organizując transport opieramy się wyłącznie na grantach i darowiznach. Przez cały rok potrzebujemy pieniędzy na paliwo i utrzymanie techniczne samochodów, a z roku a rok mamy do rozwiezienia więcej; w mijającym roku transportując żywność przejechaliśmy 60 tys. km -  tłumaczy Łukasz Jaroń. 

Nie potrzeba wiele: każde 30 zł wpłacone na konto BŻ w Trójmieście pozwala uratować aż 240 kilogramów jedzenia.

Szczegóły na stronie internetowej BŻ.

 

CZYTAJ TAKŻE: Neuroopowieść wigilijna, czyli jak Twój własny mózg psuje Ci święta

 

TV

Gdańskie cmentarze na Wszystkich Świętych