Tradycja święcenia pokarmów
Chrześcijańska tradycja błogosławieństwa pokarmów sięga VIII wieku. Jednak jajka pełniły szczególną rolę już w czasach pogańskich. Na terenie dzisiejszej Polski pierwsze znaleziska dowodzące ich szczególnej roli pochodzą ze Śląska Opolskiego i datowane są na X wiek. O pisankach wspominał już w XIII-wieczny kronikarz Wincenty Kadłubek. Oprócz Polski tradycja ta kultywowana jest też w innych krajach np. w Austrii czy południowych Niemczech.
Tak wyglądają Groby Pańskie w gdańskich kościołach - wielowiekowa tradycja
Co wierni przynoszą w koszyku do święcenia?
Od godzin przedpołudniowych co 10-15 min. w kościołach gdańskich. W wiklinowym koszyczku, który wierni przynoszą w Wielką Sobotę do kościołów znajdują się obowiązkowo pomalowane i ozdobione jaja, czyli pisanki. Symbolizują one nowe życie. W koszyczku umieszczamy też chleb, ciasto, sól kuchenną i symbolizujące zdrowie wędlinę czy mięso. Znaleźć też tam można figurkę baranka, która przypomina o zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. Koszyki zawsze są ozdobione bukszpanem i przykryte serwetką.
Czas szczególnych święconek
Szczególnym momentem był czas pandemii Covid-19 trzy lata temu. Wtedy Wielkanoc wypadała w okresie całkowitego lockdownu. Zgromadzenia zakazane były ze względów sanitarnych. Można wówczas było tam, gdzie nie można było takiego błogosławieństwa zorganizować lub wierni nie zdecydowali się w nim uczestniczyć, pobłogosławić pokarmy przed śniadaniem wielkanocnym. Liturgii domowej – zgodnie z zaleceniem kurii - przewodniczył ojciec, matka bądź ktoś z domowników.
Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Zostaw je w specjalnych społecznych lodówkach