W zabytkowej remizie strażackiej widać już duże postępy w remoncie, a właściciel obiektu - Stocznia Cesarska Development podpisała właśnie 10-letnią umowę najmu z importerem win Robertem Mielżyńskim na prowadzenie działalności gastronomicznej w dawnym przybytku stoczniowych strażaków.
- Bez wątpienia jest to kolejny kamień milowy w rewitalizacji Stoczni Cesarskiej. Podejmujemy ważny krok w realizacji naszej wizji przekształcenia historycznego terenu stoczni w tętniącą życiem wielofunkcyjną dzielnicę - mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development. - Kluczem jest uzupełnienie projektów mieszkaniowych i biurowych, nad którymi pracujemy, funkcjami społecznymi, takimi jak gastronomia. Bardzo cieszymy się, że możemy to zrobić we współpracy z tak silną marką premium, jaką jest „Mielżyński”.
Najemca 2-piętrowego historycznego budynku o powierzchni 644 mkw. przekształci go w sklep z winem i restaurację. Regały i palety z winem, tasting room oraz winebar zostaną zlokalizowane na parterze - w miejscu dawnych garaży dla wozów gaśniczych, na pierwszym piętrze powstanie restauracja z zewnętrznym tarasem.
- Budując koncept sklepów i winebarów „Mielżyński” 18 lat temu, zależało mi bardzo by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich - mówi Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialities, który działalność podobną do planowanej w Remizie prowadzi już w Warszawie i Poznaniu. - Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie bardzo ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejska Gdańska nie tracą nic ze swojego charakteru.
Budynek dawnej Remizy pochodzi z 1884 roku i początkowo pełnił funkcje administracyjno-społeczne. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych.
więcej o historii obiektu pisaliśmy już wcześniej:
Remiza objęta jest ochroną konserwatorską. Trwające prace remontowe nie tylko poprawiają stan budynku, ale także uwydatnią jego unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy, czy okna strzelnicze. Prace nadzoruje firma TPS Reapolis, która odpowiadała również za remont budynku Dyrekcja. Projekt wnętrz to efekt współpracy Autorskiej Pracowni Projektowej Jana Terleckiego z Warszawy i Roark Studio z Trójmiasta.
Restauracja i sklep z winami zostaną otwarte w II połowie 2021 roku.