Robert Makłowicz nagrywał swój program w Domu Uphagena. Premiera odcinka pod koniec października

Dawne gdańskie przepisy będą bohaterami jednego z najbliższych odcinków programu Roberta Makłowicza, który prowadzi na YouTube. W piątek i sobotę, 7-8 października, ten znany dziennikarz kulinarny i kucharz przebywał w naszym mieście, w Domu Uphagena rozmawiał z Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer, autorkami książki "Smaki Gdańska".
08.10.2022
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Mężczyzna i dwie młode kobiety stoją we wnętrzu pięknego wiekowego pomieszczenia. W kącie piec kaflowy, na ścianach zabytkowe obrazy i zegar ścienny
Robert Makłowicz w gdańskim Domu Uphagena rozmawiał z autorkami książki "Smaki Gdańska" Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer
fot. Agnieszka Grabowska / Muzeum Gdańska

Robert Makłowicz - kucharz w podróży

Robert Makłowicz to jeden z najbardziej znanych polskich dziennikarzy kulinarnych, kucharz, podróżnik, popularyzator smaków. Urodził się w Krakowie w 1963 roku. Popularność zyskał dzięki cyklowi reportaży "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" emitowanych w latach 1998-2008 w Telewizji Polskiej, w których przedstawiał tradycje i smaki z różnych zakątków świata. Potem przez kilka lat nagrywał m.in. telewizyjny program "Makłowicz w podróży".

Od marca 2020 roku prowadzi autorski kanał w serwisie YouTube nazwany po prostu: Robert Makłowicz, gdzie publikuje filmy o tematyce kulinarnej i historycznej. 

Makłowicz w Domu Uphagena o "Smakach Gdańska"

By zrealizować zdjęcia do kolejnego odcinka swojego programu Robert Makłowicz w piątek i sobotę, 7-8 października, przebywał w Gdańsku. 

W Domu Uphagena gościliśmy Roberta Makłowicza, który realizował kolejny odcinek swojego programu. O gdańskich kulinariach i dawnych przepisach rozmawiał z autorkami książki "Smaki Gdańska" Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer. A to wszystko w muzealnych wnętrzach.

O czym rozmawiali i co się spodobało Robertowi Makłowiczowi w Gdańsku dowiecie się już 28 października.

 czytamy na FB Muzeum Gdańska Dom Uphagena 

Smacznie, historycznie i malarsko - niezwykła książka kucharska “Smaki Gdańska”

W książce znajdziemy ponad 100 dawnych przepisów kulinarnych
W książce znajdziemy ponad 100 dawnych przepisów kulinarnych
FB Smaki Gdańska

"Smaki Gdańska" - książka kucharska 

"Smaki Gdańska" to inicjatywa dwóch gdańszczanek: muzealniczki Aleksandry Kucharskiej i fotografki Katarzyny Fiszer, które XIX-wieczną "Gdańską książkę kucharską" Marii Rosnack (pierwsze wydanie w 1858 roku) przygotowały w odświeżonej wersji w wydaniu albumowym z ilustracjami nawiązującymi do holenderskich martwych natur.  

W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. 

W książce można także znaleźć ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom a niektóre zupełnie już zapomniane.

 

Podczas przerwy w kręceniu programu
Podczas przerwy w kręceniu programu
fot. Agnieszka Grabowska / Muzeum Gdańska

Robert Makłowicz w Gdańsku o trunkach i smakołykach

Piwo majowe, goldwasser i Machandel, flądra bałtycka i dorsz - takich trunków i smakołyków próbował Robert Makłowicz latem 2021 roku w gdańsku. Program prezentujący atrakcje naszego miasta swoją premierę na YouTube miał 23 lipca 2021 roku. Do dziś (stan na 8 października 2022) obejrzano 357 tysięcy razy.

Wówczas swój pobyt w Gdańsku zaczął od wizyty pod pomnikiem Poległych Stoczniowców 1970 roku, przed historyczną Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej. Potem przeniósł się do Głównego Miasta, odwiedził Wyspę Spichrzów i nabrzeża Motławy. Trafił do kilku restauracji, w końcu zatrzymał się na dłużej na plaży w Jelitkowie i przy morskiej bryzie ugotował sznycelki z... dorsza.

Robert Makłowicz pokazuje Gdańsk, próbuje też tradycyjnych potraw i napitków

 

TV

W zoo zamieszkały dwa lemury