• Start
  • Wiadomości
  • Pyszności na Dzień Niepodległości. Specjalne menu gdańskich restauracji. ZOBACZCIE

Pyszności na Dzień Niepodległości. Specjalne menu gdańskich restauracji. ZOBACZCIE

Przysmak legionisty, deser Tuchaczewskiego, wieprzowina ułana czy polonez do pary. Brzmi intrygująco, prawda? To jedne z wielu propozycji gdańskich restauracji, które z okazji Święta Niepodległości przygotowały specjalne menu. Zdecydowaliśmy się odwiedzić cztery, losowo wybrane lokale. To był pyszny dzień! Zobaczcie, a następnie posmakujcie.
10.11.2017
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Po czym poznamy lokale, które biorą czynny udział w „Wieczorze Niepodległości”? Oczywiście po wywieszonej fladze i biało-czerwonych dekoracjach. Nie dajcie się zwieść nazwie wydarzenia. Specjalne menu będzie dostępne w gdańskich restauracjach nie tylko 11 listopada. Większość lokali zaczyna świętować w piątek 10 listopada, a kończy w niedzielę 12 listopada.

Poniżej lista 28 gdańskich restauracji, które z okazji Dnia Niepodległości przygotowały specjalne menu:

Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63

Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym - cena zestawu 30 zł

Bistro Nova Pierogova ul. Szafarnia 6

Specjalnej cenie 16 PLN/10 szt. pierogów:

- z gęsiną i sosem z karmelizowanej cebuli

- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i suszonymi pomidorami

- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i sosem ze świeżych malin

Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo

PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł

POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE

Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub

Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi

Dania główne do wyboru: Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław lub Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki

Deser: Rogaliki z nadzieniem różanym

Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł

Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124

Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.

Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł

Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9

Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż

Cena dania 67 zł

Central Hotel Gdańsk PG4 Browar

Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł

Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł

Restauracja Fellini Targ Rybny 6

Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł

Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł

Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł

Biało - czerwona panna cotta 18 zł

Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1

Przystawka: Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł

Zupa: Consomme z borowików z kluseczkami 20zł

Danie główne: Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł

Deser: Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł

Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9

Przystawka: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł

Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł. Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł

Oferta specjalna: Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości) w cenie 650 zł

Menu 1 w cenie 105 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą

Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 2 w cenie 125 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne: Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą

Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 3 w cenie 135 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą

Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12

Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł

Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł

Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2

Przystawka: Smażone grzyby podane z grzankami

Zupa: Krem z dyni

Danie główne: Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym

Deser: Rogal św.Marcina

Cena zestawu 72 zł

Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4

Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł

Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł

Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł

Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B

Zestawy niepodległościowe:

Menu I w cenie 69 zł.

Przystawka: Żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi

Zupa: Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak

Danie zasadnicze: Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem

Deser: Tarta z polskiej renety z kardamonem

Menu II w cenie 69 zł.

Przystawka: Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku

Zupa: Krem z borowików

Danie zasadnicze: Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż

Deser: Tarta ze śliwką i kruszonką

Lookier Cafe & Restaurant ul. Długa 39

O mój rozmarynie: Pieczone ziemniaki z rozmarynie w sosie Staropolskim, podawane z pieczonymi buraczkami 12 zł

Polewka legionisty: Grochówka z pajdą chleba na zakwasie 14 zł

Wieprzowina ułana: Schab podawany z kapustą zasmażaną, ziemniakami gotowanymi i sosem ze wstęgą z czerwonego wina 24 zł

Panieński rumieniec: Pieczone jabłka z kruszonką i kroplą sosu malinowego 12 zł

Polonez do pary: Białe i czerwone wino 24 zł

Ognisty mazur: Shot biało-czerwony, czyli Soplica z nutką granatu 10 zł

Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39

Zupy: Bolszewicka Soljanka 16,00 zł, Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł

Dania główne: Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł. Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł

Desery: Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł. Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł.

Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20

Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł

No To Cyk ul. Chlebnicka 2

Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł

Restauracja - Pierogarnia u Dzika, ul. Piwna 59/60

Pierogi Polskie w cenie 16 zł

Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1

Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł

Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł

Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł

Restauracja Rękawiczkaul. Długa 84/85

Przystawki: Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł

Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł

Dania główne: Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł

Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł

Desery: Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł. Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł

San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4

Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł

Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł

Pizza Bufala 26 zł

Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł

Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł

Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek.

Interaktywny wieczór Niepodległości: piątek i sobota od godziny 19:00-22:00

Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu

Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln

Vocal/ piano Wojciech Wentura

Rezerwacje tel. 515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk

Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9

Przystawka: Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł

Danie główne: Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł

Deser: Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł

Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo

Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł

Danie główne: Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł

Deser: Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł.

Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10

„Tatar przywódcy” (przystawka zimna): Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł

„Przysmak patrioty” (przystawka gorąca): Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł.

„Bulion marszałkowski” (zupa): Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł

„Na żołnierski głód” (danie główne): Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł

„Och słodka wolności!” (deser): Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł

Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20

Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł

Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20

Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł

Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł

Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł

Time Out ul. Piwna 3/4

Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł

Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł

Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a

Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł

TV

Otwarcie Biblioteki na Stogach. Zobacz wnętrza