Po czym poznamy lokale, które biorą czynny udział w „Wieczorze Niepodległości”? Oczywiście po wywieszonej fladze i biało-czerwonych dekoracjach. Nie dajcie się zwieść nazwie wydarzenia. Specjalne menu będzie dostępne w gdańskich restauracjach nie tylko 11 listopada. Większość lokali zaczyna świętować w piątek 10 listopada, a kończy w niedzielę 12 listopada.
Poniżej lista 28 gdańskich restauracji, które z okazji Dnia Niepodległości przygotowały specjalne menu:
Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63 Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym - cena zestawu 30 zł Bistro Nova Pierogova ul. Szafarnia 6 Specjalnej cenie 16 PLN/10 szt. pierogów: - z gęsiną i sosem z karmelizowanej cebuli - z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i suszonymi pomidorami - z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i sosem ze świeżych malin Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi Dania główne do wyboru: Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław lub Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki Deser: Rogaliki z nadzieniem różanym Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124 Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł. Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9 Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż Cena dania 67 zł Central Hotel Gdańsk PG4 Browar Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł Restauracja Fellini Targ Rybny 6 Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł Biało - czerwona panna cotta 18 zł Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1 Przystawka: Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł Zupa: Consomme z borowików z kluseczkami 20zł Danie główne: Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł Deser: Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9 Przystawka: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł. Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł Oferta specjalna: Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości) w cenie 650 zł Menu 1 w cenie 105 zł Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą Danie główne: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata Menu 2 w cenie 125 zł Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą Danie główne: Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata Menu 3 w cenie 135 zł Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12 Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2 Przystawka: Smażone grzyby podane z grzankami Zupa: Krem z dyni Danie główne: Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym Deser: Rogal św.Marcina Cena zestawu 72 zł Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4 Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B Zestawy niepodległościowe: Menu I w cenie 69 zł. Przystawka: Żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi Zupa: Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak Danie zasadnicze: Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem Deser: Tarta z polskiej renety z kardamonem Menu II w cenie 69 zł. Przystawka: Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku Zupa: Krem z borowików Danie zasadnicze: Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż Deser: Tarta ze śliwką i kruszonką Lookier Cafe & Restaurant ul. Długa 39 O mój rozmarynie: Pieczone ziemniaki z rozmarynie w sosie Staropolskim, podawane z pieczonymi buraczkami 12 zł Polewka legionisty: Grochówka z pajdą chleba na zakwasie 14 zł Wieprzowina ułana: Schab podawany z kapustą zasmażaną, ziemniakami gotowanymi i sosem ze wstęgą z czerwonego wina 24 zł Panieński rumieniec: Pieczone jabłka z kruszonką i kroplą sosu malinowego 12 zł Polonez do pary: Białe i czerwone wino 24 zł Ognisty mazur: Shot biało-czerwony, czyli Soplica z nutką granatu 10 zł Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39 Zupy: Bolszewicka Soljanka 16,00 zł, Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł Dania główne: Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł. Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł Desery: Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł. Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł. Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20 Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł No To Cyk ul. Chlebnicka 2 Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł Restauracja - Pierogarnia u Dzika, ul. Piwna 59/60 Pierogi Polskie w cenie 16 zł Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1 Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł Restauracja Rękawiczkaul. Długa 84/85 Przystawki: Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł Dania główne: Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł Desery: Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł. Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4 Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł Pizza Bufala 26 zł Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek. Interaktywny wieczór Niepodległości: piątek i sobota od godziny 19:00-22:00 Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln Vocal/ piano Wojciech Wentura Rezerwacje tel. 515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9 Przystawka: Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł Danie główne: Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł Deser: Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł Danie główne: Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł Deser: Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł. Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10 „Tatar przywódcy” (przystawka zimna): Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł „Przysmak patrioty” (przystawka gorąca): Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł. „Bulion marszałkowski” (zupa): Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł „Na żołnierski głód” (danie główne): Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł „Och słodka wolności!” (deser): Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20 Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20 Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł Time Out ul. Piwna 3/4 Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł |