Produkty regionalne i tradycyjne to wyroby rolno-spożywcze, które pochodzą z konkretnych regionów i charakteryzują się tradycyjną metodą produkcji. Na krajowej liście prowadzonej przez Ministrstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisanych jest niespełna 1800 produktów z całej Polski. Wśród nich jest aktualnie 178 wyrobów z województwa pomorskiego (czwarte miejsce w kraju wśród 16 województw). Część z tych produktów - ale także inne - będzie można spróbować i kupić w niedzielę, 9 czerwca, w godz. 9.00-17.00 podczas XIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, który odbywać się będzie na palcu przed Katedrą Oliwską przy ul. Biskupa Edmunda Nowickiego 5.
Wśród oferowanych produktów znajdą się zapewne:
- smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim
- ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego
- najróżniejsze przetwory w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące bezpośrednio z gospodarstw
- wędzona sielawa, nazywana przez Kaszubów „morynką”, czy „morënką”
- tradycyjne rybne przysmaki prosto z rąk gospodyń wiejskich, jak śledź bałtycki po rybacku, śledź po kaszubsku - „Hylyng” opiekany z cebulą lub pasztet z pomuchla (dorsza) po kaszubsku
- amoniaczki - ciasteczka na niedzielę
- kaszubski sernik z ziemniakami
- rogaliki z wiśniami
- sznëki z glancã
- pùlwerkùcha - co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza drożdżówkę lukrowaną
- piwa regionalne
- czarny salceson (blutka)
- kaszanka po kaszubsku
- wątrobianka (leberka)
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to także okazja do poznania leczniczych właściwości produktów wytworzonych na bazie ziół i owoców i warzyw. Na stoiskach będzie można kupić: dynię po królewsku, brzad (suszone owoce), syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Nie zabraknie też miodów z pomorskich barci.
Święto pomorskiej żywności to również możliwość nabycia produktów bezpośrednio od producentów zrzeszonych w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami Sieci są restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, rolnicy, piekarnie, mleczarnie i przetwórnie spożywcze, np. runa leśnego. Ich produkty są oznaczone logo „Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" potwierdzającym, że żywność ma najwyższą jakość i została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu lub na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Takim przykładem jest piwo pomorskie. Historia piwa w naszym regionie sięga czasów średniowiecza, czego dowodem były przywileje warzenia piw nadawane miastom na terenie Pomorza w tym okresie.
W ramach Święta Produktu Regionalnego przy Pałacu Opatów w godzinach 11.00-16.00 zostanie przeprowadzony Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Celem konkursu jest nie tylko przybliżenie tradycji kulinarnych Pomorskiego, ale także poszukiwanie potraw i produktów, które mają związek z regionem pomorskim i mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. To również promocja pomorskiej kultury z jej regionalną różnorodnością i dziedzictwem lokalnych społeczności. Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach:
- potrawa
- produkt
Pierwsza kategoria przeznaczona jest wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną. Konkurs na najlepszy produkt skierowany jest do producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych. Przeprowadzony zostanie czterech podkategoriach: produkt pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje oraz inne np. produkt mieszany roślinno-zwierzęcy.