Pierwsza gwiazdka Michelina dla gdańskiej restauracji i rekomendacje dla 7 innych lokali

Słynny przewodnik kulinarny Michelina docenił gdańskie i pomorskie restauracje, przyznając im aż siedem rekomendacji, wyróżnienia specjalne, zieloną gwiazdkę za ekologię oraz tę najważniejszą - gwiazdkę Michelin dla restauracji Arco by Paco Pérez. Szef kuchni tej ostatniej, Włoch Antonio Arcieri, wyjaśnia nam, dlaczego tak samo ważna jest dla niego kuchnia śródziemnomorska, jak polski barszcz i mizeria.
28.06.2024
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Mężczyzna stoi w lobby
Antonio Arcieri, szef kuchni restauracji Arco by Paco Pére. Jego restauracja dostała pierwszą w Gdańsku gwiazdkę Michelin
fot. Bartosz Bańka / www.gdansk.pl

Gdzie zawiśnie prestiżowa tabliczka?

Najpierw trofeum, niczym Puchar Europy, powędrowało nad głowę, a potem szef kuchni Antonio Arcieri złożył na nim pocałunek. Przy czym nie chodziło o piłkarski puchar, choć emocje były podobne. 

Antonio Arcieri, szef kuchni Arco by Paco Pérez odebrał w piątek, 28 czerwca - dla pierwszej gdańskiej restauracji - specjalną tabliczkę z napisem Michelin i jedną gwiazdką. Nie krył wzruszenia. Emocje okazywał w iście włoskim stylu. I nic dziwnego. Arcieri, który w Gdańsku mieszka od pięciu lat, pochodzi z Kalabrii na południu Italii. Wciąż buzują w nim gorące emocje, które pamięta z domu. A jednak nie zamierza opuszczać Gdańska: - Wspaniałe miasto, wspaniały kraj i to właśnie Gdańsk dał mi szansę na prowadzenie restauracji, która została teraz nagrodzona. 

- Powiesisz to cudo przed restauracją? - pytam, wskazując na czerwoną tabliczkę z kultową gwiazdką. 

- Normalnie tak bym zrobił, ale jesteśmy przecież na 33. piętrze Olivia Star - mówi Arcieri. - Więc prawdopodobnie tabliczka zawiśnie wewnątrz.

Jakie gdańskie restauracje dostały wyróżnienia i gwiazdki Michelina 

Tu bije serce polskiej gastronomii

Gwiazdka Michelin to marzenie szefowych i szefów kuchni. Przypomnijmy, że słynny przewodnik kulinarny, wydany po raz pierwszy 124 lata temu, miał stanowić zachętę do podróży samochodem dla pierwszych kierowców. 

Jedna gwiazdka w przewodniku oznacza „bardzo dobrą kuchnię”; dwie gwiazdki – „znakomitą kuchnię” dla której warto zjechać z trasy. Z kolei trzy gwiazdki oznaczają „wyjątkowe miejsce”, które zasługuje na osobną podróż. 

W Polsce rekomendacje (czyli mniejsze wyróżnienie) i gwiazdki dostawały dotąd głównie Warszawa, Kraków i Poznań. W tym roku wyróżnienia - w czasie specjalnej gali w piątek, 28 czerwca, w Olivia Star - trafiły aż do 19 restauracji z Trójmiasta (Gdańsk, Sopot, Gdynia). 

- Pomorskie staje się sercem polskiej gastronomii - powiedział prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki

Kilka wyróżnień dla gdańskich lokali

Jeśli chodzi o Gdańsk, to zieloną gwiazdkę (za wyjątkowo ekologiczne podejście) dostała restauracja Eliksir. Natomiast rekomendacje Michelin trafiły do: 

  • Restauracji FINO
  • Mercato Gdańsk
  • Niesztuka Restaurant&Bar
  • Piwna47 - Food & Wine Bar
  • Ritz
  • True
  • Tygle Gdańskie

Dwie nagrody specjalne Bib Gourmand (otrzymują je lokale “za najlepszy stosunek jakości do ceny”) trafiły do Hewelke Restaurant & Bakery oraz do 33. Treinta y Tres.

tabliczka z napisem Michelin
Tabliczka z gwiazdką Michelin jest w Gdańsku
fot. Bartosz Bańka / www.gdansk.pl

Z Barcelony do Gdańska

Najważniejsza jest jednak prestiżowa jedna gwiazdka dla restauracji Arco by Paco Pérez. Paco to kataloński mistrz kuchni, który prowadzi restauracje w Barcelonie i innych miejscach w Europie. 

Paco jest patronem gdańskiej restauracji [tzw. chef patron], a szef kuchni - Włoch Antonio Arcieri - jest jego uczniem i to on dogląda restauracji na co dzień. Młody Włoch w 2007 roku wsiadł do samolotu do Barcelony i spędził w Hiszpanii 12 lat u boku swojego mistrza.  

Arcieri przyjechał do Gdańska w 2019 roku. Dlaczego? - Chciałem spróbować swych sił poza regionem śródziemnomorskim. Sprawdzić się w innej kulturze. Dostałem taką szansę od Paco. I nie żałuję. Czuję się tu świetnie i poznałem tu Agnieszkę, moją przyszłą żonę - mówi nam. 

Michelin jak Oscar

Czy gwiazdka Michelina dużo zmienia? - To jest jak Oscar dla hollywoodzkiego aktora. Oznacza, że wszystkie moje wysiłki, praca i poświęcenie miały sens. Ale myślę, że ta gwiazdka jest także ważna dla Gdańska, bo musimy to miasto rozwijać także kulinarnie. Możemy w gastronomii osiągnąć poziom Włoch czy Francji - zapewnia Arcieri. 

Jak dostaje się taką gwiazdkę? Proces jest zawsze taki sam: inspektorzy Michelina - tajniacy - pojawiają się w restauracji. Oceniają, anonimowo, jakość jedzenia i obsługę. Co roku publikują nowy przewodnik i z niego można się dowiedzieć, czy dostało się gwiazdkę czy nie. Arcieri dowiedział się z Instagrama Michelina, bo tam informacja została podana jako pierwsza. 

Kilka osób stoi na scenie
Szef kuchni Antonio Arcieri przemawia na gali Michelina w Olivia Star w Gdańsku
fot. Karol Stańczak / gdynia.pl
Na zdjęciu widać troje osób robiących sobie selfie, z czego dwóch mężczyzn trzyma certyfikaty Michelin 2024, a kobieta po prawej stronie uśmiecha się szeroko do telefonu (robi selfie). W tle siedzą inni uczestnicy wydarzenia, a jeden mężczyzna stoi i patrzy w kierunku aparatu.
Nie mogło zabraknąć Selfie
fot. Karol Stańczak / gdynia.pl

Ostryga w barszczu raz!

Arco by Paco Pérez to teoretycznie restauracja z kuchnią śródziemnomorską, ale szef kuchni nie chce się w niej ograniczać tylko do tamtego rejonu. 

- Łączymy kuchnię hiszpańską, moje włoskie korzenie, a teraz także smaki z Polski. 

Pytam jakie. 

- Agnieszka zabiera mnie do swojego rodzinnego domu w Dęblinie. Więc znam barszcz, flaki czy mizerię. Moja praca to rodzaj gry między różnymi tradycjami kulinarnymi. Produkt śródziemnomorski o polskim smaku. Na przykład ostryga w barszczu. 

Ukochanym daniem Włocha z karty w Arco jest pasta patate. - Włoska pasta bez makaronu, ale z ziemniaków. Prosta potrawa, której inspiracją był mój nieżyjący już od trzech lat tata. To on ją robił w naszym rodzinnym domu. To jest mój hołd dla niego. On zawsze jest blisko mojego serca. 

Pytam, jak kucharze z Arco (są wśród nich głównie Polacy, ale też osoby z Ukrainy, Filipin i Sri Lanki) świętowali zdobycie gwiazdki

- Świętujesz jak drużyna piłkarska, która zdobyła mistrzostwo w trakcie sezonu. Pijesz szampana, ale nie za dużo, bo jutro idziesz do pracy - mówi Włoch. -  Ci kucharze to są moi przyjaciele, moja rodzina. Wiedzą, kiedy mogą powiedzieć do mnie “Antonio”, a kiedy muszą powiedzieć “szefie”. Jest hierarchia, szacunek, ale po pracy jest przyjaźń.  

Czy gwiazdka Michelina oznacza, że ceny pójdą w Arco w górę? 

Antonio Arcieri wzrusza ramionami: - Ferrari zawsze jest drogie, bo zawsze jest dobre. Nie podnosisz nagle ceny ferrari, bo wygrało wyścig. Tak samo jest z naszym jedzeniem. Nie ma potrzeby podnosić teraz cen.

 

TV

Wielka Parada Miast na otwarcie Zjazdu Hanzy w Gdańsku