Olivia Star znajduje się między budynkami Olivia Four i Olivia Six. Wysokość całkowita wieżowca to 180 metrów, ma 35. pięter, przy czym ostatnie piętro jest piętrem technicznym. Na ten moment najbardziej interesujące wydaje się 32. piętro, gdzie główną atrakcją jest widok na metropolię z wysokości 130 metrów. Dla porównania przywołać można fantastyczną panoramę miasta, która rozpościera się ze szczytu wieży Bazyliki Mariackiej, która ma niespełna 80 metrów wysokości.
Teraz mieszkańcy Trójmiasta czy turyści mogą wspiąć się jeszcze wyżej i zobaczyć jeszcze więcej. Trzeba przyznać, że warto, bo widok z takiej wysokości robi piorunujące wrażenie. Sprawdziliśmy to na własnej skórze i mamy dowody, w postaci filmu i zdjęć, które potwierdzają te słowa.
ZOBACZ FILM Z 32. PIĘTRA OLIVII STAR
Na 32. piętro Olivii Star – w około 30 sekund - dostaniemy się jedną z dwóch wind, które wyznaczone zostały wyłącznie do wożenia pasażerów, którzy chcą trafić na taras. Tam, prócz przepięknych widoków, na gości więcej czeka atrakcji.
Przestrzeń dla każdego?
Przestrzeń 32. piętra z założenia ma być atrakcyjna dla każdego, kto się w niej znajdzie. Dedykowana jest zarówno tym, którzy lubią luksus, jak i osobom preferującym bardziej naturalne i neutralne przestrzenie. By każdy znalazł coś dla siebie, wnętrze 32. piętra zostało podzielone na trzy strefy.
- W części nadmorskiej inspirowaliśmy się stylistyką polskich transatlantyków, które jak MS Batory powstawały właśnie w Gdańsku – wyjaśnia Anna Baranicka z Design Anatomy. - Tutaj rzeczywiście jest wrażenie luksusu, ale taki był nasz zamysł, żeby luksus w tym miejscu się pojawił, żeby goście, którzy mają na to ochotę, mieli w tej części wrażenie luksusowego oderwania od rzeczywistości. Wydaje mi się jednak, że kolejne strefy potraktowaliśmy w odmienny sposób, wydobywając ich niezobowiązujący, naturalny charakter. Sądzę, że udało się nam to zrównoważyć.
Wychodząc z części morskiej, która przypomina promenadę, goście mogą przenieść się do Strefy Parku Krajobrazowego, która oferuje nam widok na ścianę lasu i Oliwę zanurzoną w zieleni. Ta część piętra pozwala na rozkoszowanie się widokiem natury. Tutaj nie ma przepychu, ani złotego koloru. Jest za to wiele naturalnych elementów, są pufy, a nawet huśtawki. W tej przestrzeni możemy odpocząć, zebrać myśli, pobyć blisko natury. Po wyjściu z "lasu", wita nas weranda, która pełni funkcję baru i jednocześnie wprowadza gościa w przestrzeń urokliwej, oliwskiej uliczki prowadzącej do części morskiej. Na tyłach werandy znajduje się nowoczesny piec do pizzy, która ma być ponoć hitem tego miejsca.
- Gastronomia będzie dość mocno zróżnicowana - mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Star Top. - Pizza i klimaty śródziemnomorskie, rzeczy regionalne, wędliny suszone, kaszubskie tapasy, między innymi takie potrawy będziemy serwować. Nie zapominany oczywiście o wegetarianinach i weganach, dla nich też przygotujemy specjalne rzeczy.
Warto dodać, że 32. piętro Olivii Star nie jest najwyższym piętrem tego budynku. Na 33. piętrze powstaną dwie restauracje, które poprowadzi jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie – Paco Perez. Jedna z restauracji będzie ekskluzywnym miejscem z wyszukanym menu, druga będzie proponowała posiłki w poszukiwaniu których często wyskakujemy z pracy w porze obiadowej. Prowadzone przez Paco Pereza restauracje zlokalizowane są w największych miastach Europy i dotychczas zostały wyróżnione 6 prestiżowymi gwiazdkami przewodnika Michelin. Na przedostatnim, 34. piętrze budynku, które znajduje się na wysokości 150 metrów, powstanie przestrzeń o charakterze centrum konferencyjnego, ale gdańszczanie i wszystkie osoby zainteresowane, będą mogły organizować tam własne uroczystości czy jubileusze.
- Funkcje tych pięter się przenikają, dlatego warto myśleć o nich kompleksowo – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top. - Można wyobrazić sobie jubileusz na 34. piętrze, gdzie catering będzie sygnowany przez wybitnego szefa kuchni, możemy też wyobrazić sobie rodziny, gości, którzy najpierw przychodzą zrelaksować się na 32. piętrze, po czym na specjalną okazję udają się na piętro 33. na kolację u Paco Pereza.
Ile to kosztuje i jak się tam dostać?
Internetowy system rezerwacji biletów zostanie uruchomiony 15 lipca z możliwością rezerwacji wejść od 17 lipca. Rezerwacje odbywają się przez stronę www.oliviastar.pl
Bilety można też kupić na miejscu, ale w takiej opcji będą droższe.
WSTĘP BEZPŁATNY:
- dzieci do lat 3,
- opiekunowie osób niepełnosprawnych,
- opiekunowie grupy powyżej 10 osób.
BILETY ULGOWE:
- dzieci i młodzież w wieku 3 - 26 lat (po okazaniu legitymacji szkolnej lub studenckiej),
- seniorzy od 65 roku życia (po okazaniu dokumentu tożasamości),
- osoby niepełnosprawne (po okazaniu dokumentu potwierdzającego niepełnosprawność),
- posiadacze karty dużej rodziny,
- posiadacze karty mieszkańca i turysty z Gdańska, Sopotu i Gdyni.
BILETY NORMALNE:
- 1 maja - 30 września: 18 zł. bilet normalny, 15 zł. bilet ulgowy (w systemie rezerwacji internetowej)
- 1 października - 30 kwietnia: 16 zł. bilet normalny, 13 zł. bilet ulgowy (w systemie rezerwacji internetowej)
Ceny biletów kupowanych na miejscu są droższe o 2 zł.
WAŻNE:
- bilet uprawnia do wjazdu na taras i obejmuje pobyt na miejscu przez godzinę,
- wykupienie posiłku w punktach gastronomicznych za kwotę 30 zł. wydłuża czas pobytu na tarasie o 30 min.,
- do września taras będzie czynny w godz. 10.00 - 22.00 (ostatni wjazd o 21.00),
- od września godzina otwarcia zostanie przesunięta na wcześniejszą porę.