• Start
  • Wiadomości
  • Od 15 maja wracają ogródki restauracyjne. Zastępca prezydent miasta Piotr Grzelak rozmawiał z restauratorami

Od 15 maja wracają ogródki restauracyjne. Zastępca prezydent miasta Piotr Grzelak rozmawiał z restauratorami

Dwa razy do roku - przed startem i tuż po zakończeniu letniego sezonu turystycznego - odbywają się spotkania władz Gdańska z przedstawicielami branży gastronomicznej. W poniedziałek, 10 maja, oprócz zastępcy prezydent Gdańska Piotra Grzelaka w wydarzeniu online uczestniczyli przedstawiciele kilku miejskich instytucji. Otwarcie ogródków restauracyjnych było jednym z tematów.
10.05.2021
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
23 maja 2020 - w ubiegłym roku otwarcie ogródków nastąpiło tego dnia, a w ostatniej chwili rząd zezwolił również otwarcie działalności wewnątrz lokali jeszcze tego samego dnia
23 maja 2020 - w ubiegłym roku otwarcie ogródków nastąpiło tego dnia, a w ostatniej chwili rząd zezwolił również otwarcie działalności wewnątrz lokali jeszcze tego samego dnia
Fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

 

Przypomnijmy - gastronomia w całej Polsce startuje z serwowaniem jedzenia na wynos w ogródkach restauracyjnych, od soboty, 15 maja. Dwa tygodnie później - przedsiębiorcy będą mogli zaprosić klientów także do wnętrz swoich restauracji czy kawiarni.

W poniedziałek, 10 maja, odbyło się spotkanie poświęcone strategicznym na początku sezonu sprawom dotyczącym gdańskiej branży gastronomicznej. W wydarzeniu online uczestniczyło ok. 30 przedstawicieli branży.

- Wszyscy mamy duże nadzieję związane z poziomem zaszczepień i stopniowym otwarciem gospodarczym. Już tradycyjnie chcieliśmy przekazać Państwu istotne przed rozpoczęciem sezonu informacje - mówił Piotr Grzelak, z-ca prezydent Gdańska ds. zrównoważonego rozwoju. - Wielu mieszkańców Gdańska z pewnością nie może się już doczekać wizyty w restauracji, czy kawiarni. Życzę Państwu dobrych utargów.

Spotkanie poprowadziła Monika Evini, menadżerka Śródmieścia, która przedstawiła m.in. wyniki ankiety skierowanej do mieszkańców w listopadzie 2020 r., dotyczącej właśnie Śródmieścia naszego miasta.

Uczestnicy badania - 1306 gdańszczan i gdańszczanek, w tym blisko 300 zamieszkałych na Głównym Mieście i w innych obszarach Śródmieścia - uznało ogródki gastronomiczne gdańskich lokali za drugi po Jarmarku Bożonarodzeniowym czynnik wpływający na wizerunek Śródmieścia. Przy czym 79 proc. respondentów uznało wpływ ogródków na przestrzeń publiczną za pozytywny i zdecydowanie pozytywny, a tylko 5 proc. oceniło je zdecydowanie negatywnie.

Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej, przypomniał, że liczba turystów odwiedzających nasze miasto w sezonie letnim spadła z 3,5 mln w 2019 roku do niecałych 2 mln w roku 2020.

- Okres letni ubiegłego roku pokazał, że wspólne działanie, nie tylko z punktu widzenia promocyjnego, ale także przestrzegania obostrzeń przez nas samych i wymagania tego samego od naszych gości, miało ogromny sens i spowodowało, że w miesiącach czerwiec-sierpień Gdańsk był “najwyżej obłożonym” miejscem w Europie Środkowo-Wschodniej - podkreślił  Łukasz Wysocki w branżowym żargonie. - Średnie obłożenie w tych miesiącach wyniosło ponad 70 procent. To nie zmienia faktu, że sytuacja była i jest wciąż dramatyczna, ale pokazuje jednocześnie, że w kluczowych momentach powinniśmy działać efektywnie razem. 

Prezes dodał, że GOT w swoich działaniach promocyjnych, tak samo jak w sezonie 2020, postawi przede wszystkim na gościa krajowego oraz że przywróci ubiegłoroczną akcję “Zostań turystą we własnym mieście”.

- Chcemy maksymalnie wykorzystać potencjał ponad 470 tysięcy mieszkańców Gdańska do korzystania z oferty restauratorów i innego rodzaju usług. W systemie Gdańskie Karty Mieszkańca mamy obecnie 266 tysięcy użytkowników. Jest to grupa docelowa, w której kierunku warto się zwracać i przygotowywać dla niej konkretnej oferty. Zachęcam państwa do udziału w projekcie karty, jeśli kogoś z was jeszcze w nim nie ma - podkreślił Wysocki i zaapelował: - Przestrzegajmy zasad związanych z zapobieganiem rozwoju pandemii covid-19. Pokażmy, że Gdańsk jest miastem bezpiecznym. Nie zapominajmy o maseczkach i płynie do dezynfekcji. 


Aleksandra Strug z Gdańskich Nieruchomości
omówiła statystyki związane z prowadzonym od początku pandemii programem obniżki czynszu (nawet do 1 zł miesięcznie) dla przedsiębiorców prowadzący działalność w lokalach należących do miasta.

  • W 2020 roku wsparcie wyniosło 2,1 mln zł, dotyczyło 309 złożonych przez gdańskich przedsiębiorców wniosków o obniżkę (przy czym 180 złożyli przedsiębiorcy branży gastronomicznej).
  • W pierwszym kwartale 2021 roku wsparcie wyniosło już 1,2 mln zł, przy czym - jak zaznaczyła Aleksandra Strug - ostatnie wnioski złożone przez przedsiębiorców w kwietniu są jeszcze rozpatrywane, nie jest to więc jeszcze suma ostateczna.

 

Pierwszy dzień otwarcia lokali gastronomicznych cieszył się dużą popularnością w roku ubiegłym. Jak będzie w tym? Przekonamy się już wkrótce
Pierwszy dzień otwarcia lokali gastronomicznych cieszył się dużą popularnością w roku ubiegłym. Jak będzie w tym? Przekonamy się już wkrótce
Fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

 

Tematem spotkania były również ogródki gastronomiczne, zasady ich urządzania i prowadzenia.

Bożena Żmijewska, kierowniczka Działu Użytkowania Przestrzeni Publicznej Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni przypomniała m.in., że w ogródkach nie można odtwarzać muzyki mechanicznej, niezależnie od miejsca usytuowania głośnika. To samo dotyczy wystawiana w ogródkach ekranów, czy telewizorów.

Jednak w środę, 26 maja, na czas finałowego meczu Ligi Europejskiej, który odbędzie się na Stadionie Gdańsk w Letnicy, restauratorzy będą mogli wyjątkowo zaprosić kibiców, którym nie uda się zdobyć biletu ze skromnej puli zaplanowanej na stadionie, do oglądania zmagań piłkarzy przed ekranami ustawionymi w ogródkach gastronomicznych. 

 

TV

Każdy może pomóc