Znacie zapewne “Wielkiego Gatsby” F. Scotta Fitzgeralda. Jeśli nawet nie czytaliście książki (a powinniście), to na pewno widzieliście fantazyjną adaptację filmową w reżyserii Baza Luhrmanna, z wybitnym Leonardo Di Caprio w roli Gatsby’ego. Starsi widzowe powinni pamiętać wersję z Robertem Redfordem.
To ich danie zdobyło Grand Prix III konkursu kulinarnego “Literacka kuchnia” w Gdańsku. Pomysłodawczynią konkursu jest Beata Seleman, polonistka z gdańskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy al. Legionów 7.
- Nie chcemy w naszej szkole kształcić jedynie rzemieślników, chcemy tu mieć mistrzów, którzy z jednej strony są w stanie zainspirować się najlepszą literaturą, potrafią nadać potrawie frapującą, poetycką nazwę, ale też potrafią opowiedzieć o tym, co ugotowali w ciekawy sposób, opisać swoją potrawę tak, że uruchomią naszą wyobraźnię - mówi Seleman.
Reprezentujące Gdańsk Kamila Formela i Adrianna Skierniewska zajęły trzecie miejsce za deser, czyli … czekoladową symfonię Williego Wonki inspirowaną, naturalnie, znaną chyba wszystkim wspaniałą lekturą “Charlie i fabryka czekolady” Roalda Dahla. Możecie sobie wyobrazić, jak to smakowało. Brawa dla gdańszczanek!
W jury gdańskiego konkursu zasiadali najlepsi kucharze i cukiernicy z Pomorza. Więcej o "Literackiej kuchni" przeczytacie tutaj i tutaj.