• Start
  • Wiadomości
  • Kuchnia w PRL, czyli co i jak jadło się i piło w czasach "komuny"

Kuchnia w PRL, czyli co i jak jadło się i piło w czasach "komuny". Konferencja, dzień 1. TRANSMISJA TUTAJ od godz. 13.00 do 18.30

Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL - nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbywa się w dniach 4-5 czerwca. Udział biorą badacze tematu z całej Polski. Dziś dzień pierwszy. Oglądajcie.
04.06.2022
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

 

PROGRAM PIERWSZEGO DNIA KONFERENCJI, sobota, 4 czerwca

13.00-15.00

  • OTWARCIE KONFERENCJI
  • dr Grzegorz Piotrowski, Europejskie Centrum Solidarności /  Uniwersytet Gdański - Przez żołądek do serca – projekt nowego człowieka wg władzy komunistycznej a kuchnia
  • dr Agata Bachórz, Uniwersytet Gdański - Kiedy nasze jadłospisy będą racjonalne? Książki kulinarne z okresu PRL i modernizacja stylów życia
  • prof. Tadeusz Czekalski, Uniwersytet Jagielloński - Internacjonalizacja kuchni polskiej od lat 50. XX wieku
  • prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Schabowy, bigos i fasolka po bretońsku. PRL i mit kuchni staropolskiej

15.30-18.30

  • dr Katarzyna Stańczak-Wiślicz, Instytut Badań Literackich PAN - Krajowe bakalie i parówki z nutrii – kuchnia i gotowanie w warunkach kryzysu lat 80. XX wieku
  • dr Monika Milewska, Uniwersytet Gdański - Od pajdy chleba ze smalcem do jednej siódmej jajka – sekrety komunistycznej diety
  • prof. Andrzej Zawistowski, Instytut Pileckiego, Szkoła Główna Handlowa - Na mięso, na sól i na książki, czyli kartkowa rzeczywistość w handlu Polski Ludowej
  • prof. Dorota Rancew-Sikora, Uniwersytet Gdański - „Wędliny musi starczyć, niech dopychają chlebem i margaryną”: gościnność w PRL na podstawie wspomnień

 

 

 

PROGRAM DRUGIEGO DNIA KONFERENCJI, niedziela, 5 czerwca

10.00-12.00
 
  • Olga Drenda, etnolożka i antropolożka kultury, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia za książkę Wyroby. Pomysłowość wokół nas (2019) - Wielkie chlebowe nieporozumienie
  • prof. Piotr Korduba, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu - Walka o stół. Miejsce – mebel – nakrycie
  • dr Judyta Bielanowska, Europejskie Centrum Solidarności - Zróżnicowanie skłonności alkoholowych w elitach władzy PRL – studium przypadków
  • Arkadiusz Onasch, restaurator, pasjonat dawnych smaków - Zero waste w ojczyźnie socjalistycznej, czyli jak można było odżywiać się proekologicznie za Jaruzelskiego
12.30-14.30
 
  • Arkadiusz Bilecki, Europejskie Centrum Solidarności - Purée z dżemem, a kasza niedogotowana. Menu w polskich filmach czasów PRL
  • dr Marta Cywińska, Akademia Finansów i Biznesu Vistula, Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie - Kartka wieloasortymentowa szczęścia nie daje, czyli o reglamentacji w polskich filmach?
  • dr Magdalena Staręga, Europejskie Centrum Solidarności - Stocznia Gdańska karmicielka. Gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?
  • dr Przemysław Ruchlewski, Europejskie Centrum Solidarności - Braki żywnościowe w PRL na przykładzie załogi Stoczni Gdańskiej im. Lenina

 

TV

W zoo zamieszkały dwa lemury