Około 40 restauracji skorzystało z zaproszenia do akcji „Wieczór Niepodległości” i przygotowało specjalne potrawy i desery, a także wyjątkowe - niższe - ceny. Pomysł wylansowali organizatorzy gdańskiej Parady Niepodległości, która w środę 11 listopada już po raz trzynasty przejdzie ulicami miasta. Potrawy znajdą się w menu nie tylko w Święto Niepodległości, ale i dzień wcześniej, od godzin popołudniowych.
- Każdorazowo wokół przemarszu staramy się zorganizować imprezę towarzyszącą. Rok temu była to wystawa Instytutu Pamięci Narodowej poświęcona Powstaniu Warszawskiemu, w tym roku organizujemy „Wieczór Niepodległości” - mówi współorganizator Parady Lech Parell ze Stowarzyszenia SUM. - Zależy nam, by mieszkańcy i turyści świętowali to ważne wydarzenie naszej historii nie tylko 11 listopada, ale także dzień wcześniej w gronie bliskich. Dlatego do udziału w tym wydarzeniu zaprosiliśmy gdańskie restauracje, które przez dwa dni listopada będą serwowały narodowe dania w specjalnych cenach, dodaje.
Restauracje zmienią częściowo nie tylko menu, ale też wystrój - na patriotyczny. Będzie można spróbować m.in. sernika w barwach narodowych za 9,90 zł, zjeść biało-czerwoną zupę - czyli pomidorową z kluskami w cenie 4 złotych, białą rybę podaną na czerwonym ryżu w towarzystwie białego szparaga za 19,90 zł, czy kaczkę pieczoną po polsku podaną z buraczkami, surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami w cenie 39 złotych.
Szczególny pomysł na wyróżnienie się wśród patriotycznych restauracji znaleźli menadżerowie lokalu Mon Balzac. Można tam będzie zjeść nie tylko staropolski żurek z jajkiem, czy przysmak legionisty (gęś pieczona z kopytkami, modrą kapustą i jabłkiem). Menu uzupełniają potrawy wyraźnie nawiązujące do wojny z Sowietami 1920 r. W Mon Balzacu można więc będzie zjeść: bolszewicką soliankę, ruskie pierogi z okrasą i deser poświęcony pamięci gen. Michaiła Tuchaczewskiego, który był głównodowodzącym wojsk sowieckich na Froncie Zachodnim.
Poniżej alfabetyczna lista restauracji uczestniczących w patriotycznej akcji, z wyszczególnieniem serwowanych potraw:
Nazwa |
Danie |
1611 Restaurant Dwór Oliwski City Hotel & SPA ul. Bytowska 4 |
Dorsz z burakami i kozim serem w cenie 30 zł |
Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63 |
Polski Schabowy z pieczonym ziemniakiem i mizerią w cenie 25 zł |
Bifor ul. Wyspiańskiego 9 |
Krem z białych warzyw z paprykowymi grzankami w cenie 9 zł
Krem z pieczonych buraków z fetą w cenie 9 zł
Pierogi z pieczoną gęsiną i sosem żurawinowym podane z surówką z białej rzodkwi oraz sałatką z buraków i granatu w cenie 24 zł |
Billy’s American Restaurants ul. Warzywnicza A/E |
Burger Józefa Piłsudskiego w cenie 19,90 zł |
Browar Piwna ul. Piwna 50/51 |
Kotlet Wieprzowy po polsku – schab z karkówką (250g) podawany z buraczkami i puree ziemniaczanym w cenie 25zł |
Cafe Bakalia ul. Tandeta 1 |
Polska kanapka grillowana w cenie 12 zł |
Chińska Hong ul. Powstańców Warszawskich 15 |
Kurczak w sosie pikantno -czosnkowym w dodatku z ryżem jaśminowym gotowanym na parze w cenie 23 zł |
Hotel Bartan *** ul. Turystyczna 9A Sobieszewo
|
Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi zestaw w cenie 21,99 zł |
JACK'S BAR & RESTAURANT FAHRENHEIT ul. Długi Targ 39/40 |
Sernik w Barwach Narodowych w cenie 9,90 zł |
Jadalnia pod Zielonym Smokiem ul. Szeroka 125 |
Zupa biało czerwona - czyli pomidorowa z kluskami w cenie 4 zł Spaghetti w sosie pomidorowym - biało czerwone z ziemi włoskiej przybyło do Kartacze z mięsem - czyli pyzy artyleryjskie - 2szt. w cenie 14 zł Kotlet bity z kury - czyli „Cotelettes de volaille”z nadzieniem polskim w cenie 14zł |
Kawiarnio-Pub Fusy i Miętusy ul. Grobla IV 2 |
RED VELVET BROWNIE z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY z dowolną kawą (z wyłączeniem Irish Coffe) w specjalnej w cenie 14 zł |
Klubogaleria Bunkier ul. Olejarna 3 |
Autorski Burger |
Manufaktura CIU CIU ul. Długa 64/65 |
Słoiczki I love Polska 120 g w cenie 10 zł
Lizaki biało – czerwone w cenie 5 zł
Słoiki I Love Polska 20 g w cenie 4 zł |
New Kansai Sushi Bar ul. Jana Heweliusza 13 |
Biała ryba podana na czerwonym ryżu w towarzystwie białego szparaga w cenie 19,90 zł |
No to Cyk ul. Chlebnicka 2 |
Gołąbek w białym i czerwonym sosie z pieczywem lub ziemniakiem, w cenie 6 zł |
Nova Pierogova ul. Szafarnia 6 |
Przystawka zdrowy smalec z białej fasoli dla Dwojga w cenie 10 zł
Grochówka na wędzonce w cenie 8 zł
Pierogi ziemniaczano-twarogowe z polskimi ziołami i cebulką w cenie 12 zł
Biało-czerwone, czyli twaróg na słodko z suszoną żurawiną w cenie 15 zł
Z gęsiną pieczoną i gorącym chutneyem z szarej renety i rodzynek w cenie 22 zł
Polska drożdżówka ze śliwkami i cynamonem własnego wypieku w cenie 8 zł
Grzane wino z korzeniami w cenie 12 zł
|
Pierogarnia U Dzika ul. Piwna 59/60 |
Sandacz po polsku w cenie 30% taniej |
Południk 18 ul. Garncarska 7-9 |
Pierogi z kaczką w cenie 9 zł |
Restauracja Bazinga ul. Romana Dmowskiego 15 |
Schabowy z kością, kapusta zasmażana , zapiekane ziemniaki w cenie 12 zł |
Restauracja Bellevue ul. Targ Rybny 10 AB
|
Grzanki z siekanym bałtyckim śledziem, cebulką i jabłkiem w cenie 10 zł
Grochówka w cenie 8 zł
Żeberka wieprzowe w domowym sosie BBQ, z zasmażanymi buraczkami i opiekanymi ziemniakami w cenie 29 zł
Mus z truskawek z bitą śmietaną w cenie 10 zł |
Restauracja Czardasz ul. Śląska 66B |
Zestaw żurek i schabowy z kością, ziemniaki purre, kapustka zasmażana w cenie 19 zł
|
Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1 |
Krem z brukwi w cenie 10 zł
Udo z gęsi confi, modra kapusta, pieczone jabłko, sos śliwkowy, kopytka w cenie 30 zł
Red velvet - biszkopt okraszony śmietaną i owocami w cenie 10 zł |
Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12 |
Staropolski półgęsek w barwach narodowych w cenie 32 zł |
Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1-2 |
Golonka po staropolsku, duszona w piwie, podana na kapuście z kminem i z ziemniakiem pieczonym - udekorowana flagą w cenie 30 zł |
Restauracja Koku Sushi al. Grunwaldzka 472 |
Nigiri z : -tuńczykiem, -z rybą maślaną, -z sandaczem, -z krewetką, wszystkie nigiri po 2 szt w cenie 10 zł
hosomaki z tuńczykiem (6 szt) w cenie 12 zł
hosomaki odwrócone z tuńczykiem (6 szt) w cenie 12 zł
hosomaki odwrócone z czerwonym ryżem i surimi (6 szt) w cenie 8 zł
Futomaki: z tuńczykiem i maślaną (6 szt) w cenie 22 zł
Uromak: - z krewetką posypany czerwonym kawiorem w cenie 18 zł - Rainbow z tuńczykiem, sandaczem i rybą maślaną w cenie 20 zł - z czerwonym ryżem i rybą maślaną oraz papryczką chilli w cenie 18 zł - z czerwono-białym ryżem i łososiem w cenie 20 zł, wszystkie rolki mają po 6 szt.
Sashimi małe: łosoś, maślana, tuńczyk w cenie 28 zł
Sashimi duże: łosoś, maślana, tuńczyk oraz tatar z łososia na białym ryżu w cenie 38 zł
Deser perłowy-truskawka z tapioką i sosem waniliowym w cenie 10 zł
Wino japońskie Umeshu Aka wzbogacone o ekstrat z czerwonej odmiany liści shiso oraz rozmarynu w cenie 12 zł |
Restauracja Kos ul. Piwna 9/10 |
Udko z gęsi z sosem porzeczkowym na modrej kapuście podawane z pieczonymi ziemniakami w cenie 29zł
Dorsz po kaszubsku podawany z puree ziemniaczanym w cenie 25zł
Pizza 40cm (sos pomidorowy, ser, ser mozzarella, pomidory) w cenie 15zł
|
Restauracja Lobster ul. Grunwaldzka 472
|
Kaczka pieczona 1/2, kluseczki kładzione podsmażane na maśle kapusta czerwona na winie z żurawiną i jabłkami jadalny element dekoracyjny nawiązujący do Święta Niepodległości e cenie 35 zł
Łosoś parowany podany na kaszy jaglanej z owocami i warzywami sos na białym winie jadalny element dekoracyjny nawiązujący do Święta Niepodległości w cenie 30 zł
Schabowy XXL z kością smażony na smalcu dwa rodzaje purre ziemniaczano-warzywnego Sałatka z buraczków w cenie 25 zł |
Restauracja Ministerstwo Smaku |
Biało-czerwony deser do każdego zakupionego dania w cenie 1 zł |
Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39
|
Bolszewicka solianka w cenie 9 zł
Staropolski żurek z jajkiem w cenie 9 zł
Przysmak legionisty, czyli gęś pieczona z kopytkami, modrą kapustą oraz jabłkiem w cenie 29 zł
Ruskie pierogi z okrasą w cenie 19 zł
Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką w cenie 9 zł
Deser Tuchaczewskiego, czyli pieczone jabłko z bakaliami i miodem w cenie 9 zł |
Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1 |
Grochówka z kiełbasą w cenie 6 zł Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki w cenie 6 zł
|
Restauracja Portland ul. Długie Ogrody 27 |
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą w cenie 9 zł Krem z kalafiora i krem z papryki podane w jednym talerzu w cenie 9 zł
Sakiewka z polędwiczki wieprzowej faszerowana warzywami zapiekana serami, z sosem w cenie 28 zł
Pierś z kaczki podana na sałatce z pomarańczą i ziemniakami gratin w cenie 28 zł
Desery w witrynie w biało – czerwonych barwach w cenie 6 zł |
Restauracja Pueblo ul. Kołodziejska 4 |
Biało-Czerwona zupa z okrasą z gęsiny podawana z dyniowym racuchem w cenie 10 zł |
Restauracja Stary Spichlerz Hotel Królewski ul. Ołowianka 1 |
Fasola z orzełkiem z kapustą podawana ze swojską kiełbasą i pieczonym ziemniakiem w całości w cenie 22 zł |
Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20 |
Kaczka pieczona po polsku podana z buraczkami, surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami w cenie 39 zł |
Restauracja Winne Grono ul. Kopernika 17a |
Mazurek Dąbrowskiego w cenie 10 zł |
Restauracja Żabusia ul. Gospody 7 A |
Barszcz biały na zakwasie z majerankiem, ziemniakami, białą kiełbasą i jajkiem, z dodatkiem śmietany w cenie 8 zł
Sztuka mięsa w białym sosie chrzanowym z gotowanym ziemniakiem oraz buraczkami na gorąco w cenie 20 zł
Udko z kaczki z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą w cenie 28 zł |
Restauracja Żuraw ul. Długie Pobrzeże 32 |
Kotlet schabowy w cenie 27 zł
|
Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo |
Kapuśniak z pieczoną kaczką w cenie 10 zł
Królik w śmietanie z glazurowaną marchewką i szpinakowymi kopytkami w cenie 27 zł
Mus malinowy z bitą śmietaną w cenie 8 zł |
Restauracji Verres en Vers - Hotel Radisson ul. Dlugi Targ 19/Powroznicza |
Opiekana polędwiczka wieprzowa z musem z pasternaku, duszoną rzodkiewką i sosem z wędzonej papryki w cenie 29 zł |
SanMarco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4 |
Cannelloni Bianco Rosso Makaron cannelloni faszerowany bolognese i serem ricotta w sosie pomidorowym zapiekany mozzarellą w cenie 29,50 zł |
Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20 |
Barszcz czerwony czysty z jajkiem w cenie 8 zł
Czerwona kapusta z zasmażanymi ziemniakami w cenie 15 zł |
TIME OUT food & sports bar ul. Piwna 3/4 |
Zrazy po staropolsku (z ogórkiem, boczkiem, cebulą) podane z kopytkami i gorącymi buraczkami w cenie 23 zł
Pierogi na słodko z twarogiem i gorącym sosem truskawkowym w cenie 23 zł |