• Start
  • Wiadomości
  • "Jedz, dziel się, szanuj!" - Zakład Utylizacyjny i Bank Żywności radzą, jak nie marnować jedzenia (nie tylko) w święta

"Jedz, dziel się, szanuj!" - Zakład Utylizacyjny i Bank Żywności radzą, jak nie marnować jedzenia (nie tylko) w święta

Jak zaplanować menu na świątecznym stole, by nie wyrzucać zepsutych specjałów do kosza? Jak przechowywać żywność, by zachowała świeżość jak najdłużej i jak odkryć nowe smaki w tygodniowej świątecznej sałatce? Odpowiedź na te pytania znajdziesz we wspólnej kampanii edukacyjnej Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku i Banku Żywności w Trójmieście.
21.12.2021
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Pixabay.com

 

Kampania to przede wszystkim krótkie materiały filmowe, które dostępne są na Facebook`u Zakładu Utylizacyjnego. Dzięki nim, w ciągu zaledwie kilkunastu minut dowiedzieć się można:

  • dlaczego - z różnych przyczyn - nie warto wyrzucać żywności,
  • jak rozsądnie zaplanować świąteczne zakupy,
  • jak przechowywać to, co już kupiliśmy i szykujemy na świąteczny stół,
  • jakie sprytne sposoby pozwolą przedłużyć termin ważności potraw,
  • co zrobić z resztkami po daniach świątecznych by nie trafiły do Zakładu Utylizacyjnego,
  • jak działa bank żywności, jakiego rodzaju nadmiarową żywność możemy mu przekazać i co możemy zrobić z jedzeniem, którego bank od nas nie przejmie
  • co dzieje się z żywnością, która trafia do utylizacji.

 

Iwona Bolt rzecznik prasowa Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku i Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście w filmie rozmawiają m.in. na tle hałdy kompostu w zakładzie w Szadółkach
Iwona Bolt rzecznik prasowa Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku i Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście w filmie rozmawiają m.in. na tle hałdy kompostu w zakładzie w Szadółkach
Fot. ZU w Gdańsku

 

Organizatorzy kampanii przypominają, że wg. Federacji Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie prawie 5 milionów ton żywności, a 60 proc. tej straty powstaje w gospodarstwach domowych.

- Nasza kampania edukacyjna "Jedz, dziel się, szanuj!" ma za zadanie uwrażliwić na marnowanie jedzenia głównie w okresie świątecznym, ale przecież ten problem towarzyszy nam przez 365 dni w roku - czytamy na Fb ZU w Gdańsku. - Przygotowaliśmy zatem pomoc na każdy okres roku w formie PDF! "Niemarnik", przygotowany z restauracją "5 smaków", pomoże Wam mądrze planować zakupy, przechowywać żywność, jak i ułożyć jadłospis zero waste na każdy tydzień! Nie marnuj jedzenia przez cały rok!

Fragment "Niemarnika":

 

“Niemarnik” w formie PDF można ściągnąć ze strony internetowej ZU.

Egzemplarz papierowy zaś można zgarnąć, biorąc udział w konkursie na Instagramie - jeszcze do północy, 21 grudnia.

Strona internetowa Banku Żywności w Trójmieście

 

TV

Budowa basenu we Wrzeszczu jeszcze w tym roku