• Start
  • Wiadomości
  • Jednorazowe sztućce do kompostowania - innowacyjna technologia z Politechniki Gdańskiej

Jednorazowe sztućce do kompostowania - innowacyjna technologia z Politechniki Gdańskiej

Innowacyjną kompozycję polimerową służąca do produkcji m.in. ekologicznych sztućców jednorazowego użytku, podlegających recyklingowi organicznemu, opracował zespół naukowców z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.
14.02.2019
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Twórcy innowacyjnej kompozycji polimerowej (od l.): Agnieszka Haryńska, Paweł Szarlej, prof. Helena Janik, dr hab. Justyna Kucińska-Lipka, dr Maciej Sienkiewicz
Twórcy innowacyjnej kompozycji polimerowej (od l.): Agnieszka Haryńska, Paweł Szarlej, prof. Helena Janik, dr hab. Justyna Kucińska-Lipka, dr Maciej Sienkiewicz
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska


Nowa technologia to odpowiedź naukowców na poparcie przez Parlament Europejski wprowadzenia w UE zakazu (od 2021 r.) sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, takich jak plastikowe sztućce, słomki czy talerze, otrzymywane z tradycyjnych tworzyw sztucznych.

- Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych, z których wytworzyć można jednorazowe sztućce i naczynia, wykorzystuje się łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi - tłumaczy prof. Helena Janik, kierownik zespołu badawczego z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego PG.

Innowacyjna kompozycja z Politechniki Gdańskiej zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA). Ten ostatni produkowany jest z dekstrozy (odmiana glukozy), uzyskiwanej najczęściej z kukurydzy.


Sztućce, w dużym uproszczeniu przede wszystkim z kukurydzy i mąki ziemniaczanej...
Sztućce, w dużym uproszczeniu przede wszystkim z kukurydzy i mąki ziemniaczanej...
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska


Otrzymywane z takiej kompozycji produkty jednorazowe są trwałe w użytkowaniu, a jednocześnie przyjazne dla środowiska naturalnego. Mogą być kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

- Granulaty opracowanej przez nas skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne. Dlatego mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania - tłumaczy prof. Helena Janik. - Te metody uznawane są za jedne z najtańszych i najszybszych w produkcji przedmiotów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych. My przenosimy je do produkcji przedmiotów biodegradowalnych.


Granulat, z którego przy odpowiedniej technologii wytworzyć można naczynia i sztućce
Granulat, z którego przy odpowiedniej technologii wytworzyć można naczynia i sztućce
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska


Jednym z pierwszych produktów przeznaczonych do wdrożenia w oparciu o biopolimerową kompozycję z PG są sztućce jednorazowego użytku. Przeprowadzono już testy technologiczne otrzymywania prototypu takich sztućców w skali przemysłowej we współpracy z firmą z branży zainteresowaną wdrożeniem rozwiązania. Dowiodły, że opracowane na Wydziale Chemicznym PG kompozycje mają wyższą odpornością termiczną niż produkty wykonane z czystego PLA.

Mieszankę polimerową naukowców z Gdańska charakteryzuje jeszcze jedna istotna cecha - ważna z punktu widzenia biznesu.

- Ze względu na zastąpienie części PLA przez znacznie tańszą skrobię termoplastyczną, finalna cena jednego kilograma naszej kompozycji jest niższa od czystego PLA o około 15 proc., a proces wdrożenia technologii do produkcji niezwykle prosty - wyjaśnia dr inż. Maciej Sienkiewicz, współtwórca technologii wytwarzania granulatu i jego wytłaczania.


Uczelnia zaprasza do kontaktu przedsiębiorców zainteresowanych wynalazkiem: Robert Bajko, broker innowacji Centrum Transferu Wiedzy i Technologii Politechniki Gdańskiej: tel. 58 348 63 93, e-mail: robert.bajko@pg.edu.pl.



TV

Święty Mikołaj przyjechał do Świbna