Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2025 przyznane

Wybrano najlepszych wystawców Jarmarku św. Dominika 2025. Nagrody i wyróżnienia przyznano w trzech kategoriach.
02.08.2025
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Na zdjęciu widać grupę laureatów konkursu kulinarnego z Jarmarku św. Dominika, dumnie prezentujących dyplomy i symboliczne czeki o wartości 5000 zł w kategorii „Dobry Smak”. Uczestnicy pozują z uśmiechem na tle zielonej trawy i miejskiej scenerii, a w centralnym punkcie widoczne są dwie statuetki w kształcie jarmarcznych symboli.
Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2025 - (prawie) wszyscy laureaci. Niektórzy nie mogli opuścić swoich stoisk...
Fot. Jarmark św. Dominika

Na Jarmarku św. Dominika w tym roku swoje wyroby oferuje ponad 660 wystawców. Międzynarodowe Targi Gdańskie, organizator wydarzenia od 25 lat przyznaje Grand Prix za najlepsze wyroby i smaki jarmarku. Oto zwycięzcy tegorocznej edycji, która potrwa jeszcze do 17 sierpnia.

Grand Prix Dobry Pomysł

Otrzymała Pracownia Rękodzieła Jednorożec-Unicorns z Olkusza za ręcznie wykonane buty z makramy. Pracownia funkcjonuje od 1989 roku. 

Na zdjęciu grupa uśmiechniętych osób pozuje przed stoiskiem rzemieślniczym na Jarmarku św. Dominika, trzymając nagrody – czek na 5000 zł oraz dyplom za zdobycie Grand Prix w kategorii Dobry Pomysł . W tle widoczne są ręcznie wykonane wyroby, takie jak torebki i sandały, co podkreśla charakter nagrodzonego rzemiosła.
Przedstawiciele Pracowni Rękodzieła Jednorożec-Unicorns z Olkusza odbierają nagrodę w kategorii Dobry Pomysł, pierwszy z lewej - Andrzej Bojanowski, prezes Międzynarodowych Targów Gdańskich, z trzeci z lewej - Piotr Dzik - przewodniczący komisji konkursowej Grand Prix
Fot. Jarmark św. Dominika
Na zdjęciu widoczne są ręcznie wykonane sandały z plecionymi, kolorowymi paskami — dominują barwy niebieska, czarna, czerwona i brązowa. Obuwie ma solidne, skórzane podeszwy i prezentowane jest na targowym stoisku w estetycznym, uporządkowanym układzie.
Grand Prix Dobry Pomysł Jarmarku św. Dominika 2025 - buty z makramy
Fot. Jarmark św. Dominika

Wyróżnienie trafiło do PATI Manufaktura Skóry z Łodzi za ręcznie wykonane torebki skórzane.

Kategoria Dobry Smakołyk

Firma Kornino Gospodarstwo Rolne Alina Romaniuk z Hajnówki odebrała grand prix za ekologiczne suszone zioła, mieszanki ziołowe, liofilizowane owoce i warzywa oraz pudry ziołowe. Rodzinna firma zioła uprawiać zaczęła na początku lat 90-tych, od 2007 roku podlega certyfikacji ekologicznej. 

Na zdjęciu grupa osób pozuje przed stoiskiem z ekologicznymi herbatami ziołowymi i liofilizatami, które zdobyło nagrodę Grand Prix w kategorii Dobry Smakołyk  na Jarmarku św. Dominika. Uśmiechnięta kobieta trzyma dyplom, a na ladzie widoczny jest symboliczny czek na 5000 zł oraz kolorowa statuetka.
Grand Prix Jarmarku w kategorii Dobry Smakołyk - Kornino Gospodarstwo Rolne Alina Romaniuk z Hajnówki
Fot. Jarmark św. Dominika
Na zdjęciu przedstawiono słoiczki z naturalnymi przyprawami marki Kornino – liofilizowanym szczypiorkiem oraz pudrem leśnym z kurkami. Produkty te pochodzą z ekologicznego gospodarstwa położonego na skraju Puszczy Białowieskiej i wyróżniają się estetycznym opakowaniem oraz regionalnym charakterem.
Liofilizaty z Hajnówki zachwyciły komisję Grand Prix Jarmarku
Fot. Jarmark św. Dominika

Wyróżnienia:

  • Mc Cookie z Gdańska za amerykańskie ciasteczka
  • Żuławskie Smaki za regionalne sery dojrzewające

 

Kategoria Dobry Smak

Tu zwycięzców jest dwóch - Arvalava za ottoman wrap z wołowiną - w podkategorii gotowanie na żywo oraz Foodcar Karol Abramowicz za arepas (placki kukurydziane z kuchni południowoamerykańskiej) - danie gotowe.

Wyróżnienia:

  • Dżezva za kawę na piasku
  • Solarium za curry wurst

Kto przyznaje Grand Prix?

Nagrody Grand Prix przyznawane są podczas Jarmarku św. Dominika od 2001 roku. To konkurs przeznaczony dla wszystkich wystawców.

Komisję konkursową tworzą przedstawiciele MTG, Miasta Gdańska i lokalnych mediów. Przewodniczy jej od lat Piotr Dzik, gdański radny i restaurator. W kategorii Dobry Smak wystawców oceniały autorytety świata gastronomii: Andrzej Polan oraz Sebastian Cichy oraz Piotr Dzik.

Zwycięzcy otrzymali statuetki, vouchery w wysokości 5 tys. zł na zakup stoiska na Jarmarku św. Dominika 2026, pamiątkowe dyplomy oraz vouchery od Polferries – na rejs do Szwecji.

Wyróżnieni odebrali pamiątkowe dyplomy oraz gadżety Jarmarku św. Dominika 2025. W kategorii Dobry Smak wyróżnieni oraz zwycięzcy dodatkowo otrzymali upominki od Zakładu Porcelany Stołowej Lubiana.

Nagrody w piątek, 1 sierpnia, wręczyli Piotr Dzik i Andrzej Bojanowski - prezes MTG.

TV

Zupa na Monciaku