Ośmiu oceniających jarmarkowe produkty
W tym roku jury konkursu o Grand Prix Jarmarku św. Dominika składało się z ośmiu osób. Rola przewodniczącego przypadła Piotrowi Dzikowi, radnemu Miasta Gdańska. Pozostałą część kapituły stanowili przedstawiciele Referatu Handlu Urzędu Miejskiego w Gdańsku, Kancelarii Marszałka Województwa Pomorskiego i trójmiejskich mediów.
Przyznano dwie nagrody Grand Prix oraz cztery wyróżnienia w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł i Dobry Smak.
Kto miał dobry pomysł na ofertę jarmarkową?
W kategorii Dobry Pomysł Grand Prix otrzymała marka Agna Wool Art, która znajduje się na ul. Św. Ducha, przy stoisku nr 1028. Agna Wool Art urzekło nie tylko wyjątkowymi wyrobami z filcu, ale też zestawami do filcowania, które można kupić i własnoręcznie tworzyć wyjątkowe przedmioty. Wystawcy chętnie pokazują, opowiadają i uczą o tym, jak rozpocząć przygodę z tym rzemiosłem.
- Wełna jest bardzo wdzięczna, ponieważ z jej „włosów” można zrobić filc. Wystarczy tylko cierpliwość i pomysł, a stworzymy z niego zwierzęta czy inne postaci. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Swoją pasją dzielimy się z innymi, dając im zestawy, dzięki którym mogą rozpocząć swoją przygodę z filcowaniem - zapewnia Paweł Kurnatowski, który wraz z żoną prowadzi Agna Wool Art.
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały marki: Code Zero Marcina Matli (ul. Grobla I, stoisko 417), która oferuje własnoręcznie szyte kamizelki, torby, plecaki czy nerki tworzone z… żagli, które nie nadają się już do użytku na wodzie. Dodatkową ciekawostką jest to, że wszyte metki zawierają informację o tym, z jakiej jednostki pochodzi materiał, i na których wodach pływała.
Otwarcie 736. Jarmarku św. Dominika
- To wspaniały pomysł wpisujący się nie tylko w morski klimat Gdańska, ale też pokazujący jak powinno się działać ekologicznie w duchu zero waste - zwracają uwagę przedstawiciele Międzynarodowych Targów Gdańskich, które są organizatorem Jarmarku Św. Dominika.
Wyróżnienie w tej kategorii trafiło też do Eyeillusion Adventure (ul. Podmłyńska, stoisko 203) - prowadzi je Oz Dror, Izraelczyk z Wielkiej Brytanii, którego ręcznie robione wyroby optyczne "przenoszą do zupełnie innego świata". To wyjątkowe lunety, lornetki, kompasy i kalejdoskopy.
W weekend rzemieślnicy będą rządzić Ołowianką - warto zajrzeć
Które stoisko jest najsmaczniejsze?
Natomiast w kategorii Dobry Smak Grand Prix otrzymało Niebo w Gębie (ul. Podmłyńska, stoisko 220) - to manufaktura z Gliwic, która oferuje niebanalne przetwory, zamknięte w małych słoiczkach, pełne wybornych smaków.
- Pomysł na taki biznes narodził się w czasie pandemii - mówi Agnieszka Kloryga, właścicielka firmy. - Wcześniej organizowałam koncerty, i to naprawdę dużych gwiazd, m.in. Leonarda Cohena, Chrisa Bottiego, Macy Gray i wielu, wielu innych. Czasy się jednak zmieniły i trzeba było znaleźć inny sposób na życie. Od dawna robiłam konfitury dla znajomych. Uznałam więc, że dlaczego nie robić tego dla wszystkich.
Wyróżnienia trafiły do Cynamonka Bakery - prowadzonej przez rodzeństwo, Katarzynę i Łukasza Rejniaków - z Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 932). Proponują oni pyszne wypieki według przepisu babci, m.in. cynamonki tradycyjne, pistacjowe i różane; a także do firmy EkoAnka Anny Krawców, również z Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 936), która oferuje dziesiątki rodzajów kraftowych octów ziołowych, a nawet z bursztynu.
Jakie nagrody dla zwycięzców?
Laureaci Grand Prix w każdej kategorii, otrzymają okolicznościową statuetkę, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys. zł do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.