Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2023 już przyznane. Które produkty zachwyciły?

Jarmark św. Dominika możemy odwiedzać jeszcze przez dwa tygodnie, do 13 sierpnia, ale już teraz wybrano najciekawsze produkty. Oferty wystawców oceniane były w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł oraz Dobry Smak. Zadanie łatwe nie było, gdyż zdecydować trzeba było o najlepszych wśród ponad 700 jarmarkowych kramów. Zobacz, czyje propozycje zyskały największe uznanie ośmiorga jurorów.
28.07.2023
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
na zdjęciu fragment stoiska jarmarkowego, widać niewielkie wyroby z filcu, w tle twarz mężczyzny w kapeluszu na głowie
W kategorii Dobry Pomysł Grand Prix otrzymała marka Agna Wool Art
materiały prasowe MTG

Ośmiu oceniających jarmarkowe produkty

W tym roku jury konkursu o Grand Prix Jarmarku św. Dominika składało się z ośmiu osób. Rola przewodniczącego przypadła Piotrowi Dzikowi, radnemu Miasta Gdańska. Pozostałą część kapituły stanowili przedstawiciele Referatu Handlu Urzędu Miejskiego w Gdańsku, Kancelarii Marszałka Województwa Pomorskiego i trójmiejskich mediów.

Przyznano dwie nagrody Grand Prix oraz cztery wyróżnienia w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł i Dobry Smak.

na zdjęciu pięć osób pozuje do zdjęcia, trzymają nagrody i dyplomy
Prezes Międzynarodowych Targów Gdańskich Andrzej Bojanowski (drugi z prawej) wraz ze swoim zastępcą Pawłem Orłowskim i miejskim radnym Piotrem Dzikiem (pierwszy z lewej) wręczyli już nagrody laureatom
materiały prasowe MTG

Kto miał dobry pomysł na ofertę jarmarkową?

W kategorii Dobry Pomysł Grand Prix otrzymała marka Agna Wool Art, która znajduje się na ul. Św. Ducha, przy stoisku nr 1028. Agna Wool Art urzekło nie tylko wyjątkowymi wyrobami z filcu, ale też zestawami do filcowania, które można kupić i własnoręcznie tworzyć wyjątkowe przedmioty. Wystawcy chętnie pokazują, opowiadają i uczą o tym, jak rozpocząć przygodę z tym rzemiosłem.

- Wełna jest bardzo wdzięczna, ponieważ z jej „włosów” można zrobić filc. Wystarczy tylko cierpliwość i pomysł, a stworzymy z niego zwierzęta czy inne postaci. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Swoją pasją dzielimy się z innymi, dając im zestawy, dzięki którym mogą rozpocząć swoją przygodę z filcowaniem - zapewnia Paweł Kurnatowski, który wraz z żoną prowadzi Agna Wool Art.

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały marki: Code Zero Marcina Matli (ul. Grobla I, stoisko 417), która oferuje własnoręcznie szyte kamizelki, torby, plecaki czy nerki tworzone z… żagli, które nie nadają się już do użytku na wodzie. Dodatkową ciekawostką jest to, że wszyte metki zawierają informację o tym, z jakiej jednostki pochodzi materiał, i na których wodach pływała.

Otwarcie 736. Jarmarku św. Dominika

na zdjęciu młoda dziewczyna w czarnej kurtce trzyma w ręce czerwoną kamizelkę
Wyróżnienie otrzymała marka Code Zero Marcina Matli za wyroby z żagli
materiały prasowe MTG

- To wspaniały pomysł wpisujący się nie tylko w morski klimat Gdańska, ale też pokazujący jak powinno się działać ekologicznie w duchu zero waste - zwracają uwagę przedstawiciele Międzynarodowych Targów Gdańskich, które są organizatorem Jarmarku Św. Dominika.

Wyróżnienie w tej kategorii trafiło też do Eyeillusion Adventure (ul. Podmłyńska, stoisko 203) - prowadzi je Oz Dror, Izraelczyk z Wielkiej Brytanii, którego ręcznie robione wyroby optyczne "przenoszą do zupełnie innego świata". To wyjątkowe lunety, lornetki, kompasy i kalejdoskopy.

W weekend rzemieślnicy będą rządzić Ołowianką - warto zajrzeć

na zdjęciu młody chłopak patrzy przez kolorowy kalejdoskop
Wyróżnienie trafiło też do Eyeillusion Adventure za bajeczne lunety i kalejdoskopy
materiały prasowe MTG

Które stoisko jest najsmaczniejsze?

Natomiast w kategorii Dobry Smak Grand Prix otrzymało Niebo w Gębie (ul. Podmłyńska, stoisko 220) - to manufaktura z Gliwic, która oferuje niebanalne przetwory, zamknięte w małych słoiczkach, pełne wybornych smaków.

- Pomysł na taki biznes narodził się w czasie pandemii - mówi Agnieszka Kloryga, właścicielka firmy. - Wcześniej organizowałam koncerty, i to naprawdę dużych gwiazd, m.in. Leonarda Cohena, Chrisa Bottiego, Macy Gray i wielu, wielu innych. Czasy się jednak zmieniły i trzeba było znaleźć inny sposób na życie. Od dawna robiłam konfitury dla znajomych. Uznałam więc, że dlaczego nie robić tego dla wszystkich.

na zdjęciu stoisko jarmarkowe, za lada starsza kobieta podaje produkt, po prawej stoją dwie osoby
W kategorii Dobry Smak Grand Prix otrzymało Niebo w Gębie
materiały prasowe MTG

Wyróżnienia trafiły do Cynamonka Bakery - prowadzonej przez rodzeństwo, Katarzynę i Łukasza Rejniaków - z Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 932). Proponują oni pyszne wypieki według przepisu babci, m.in. cynamonki tradycyjne, pistacjowe i różane; a także do firmy EkoAnka Anny Krawców, również z Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 936), która oferuje dziesiątki rodzajów kraftowych octów ziołowych, a nawet z bursztynu.

na zdjęciu cztery wąskie butelki wypełnione barwną cieczą
Wyróżniono też stoisko EkoAnka Anny Krawców, która oferuje dziesiątki rodzajów kraftowych octów ziołowych
materiały prasowe MTG

Jakie nagrody dla zwycięzców?

Laureaci Grand Prix w każdej kategorii, otrzymają okolicznościową statuetkę, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys. zł do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.