Znamy laureatów Gdańsk Press Photo 2020. Zobacz nagrodzone zdjęcia
Konkurs o Grand Prix Jarmarku św. Dominika organizowany jest od 2001 roku. Przeznaczony jest dla wystawców, a jego celem jest wyłonienie najlepszej i najatrakcyjniejszej oferty (bądź produktu) prezentowanej podczas danej edycji Jarmarku.
Wystawcy i ich oferta oceniani są w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł oraz Dobry Smak. W tej pierwszej pod uwagę brana jest innowacyjność, wysoki poziom wykonania, dobre wzornictwo, oraz walory użytkowe i artystyczne. Produkty z drugiej kategorii muszą zaskoczyć walorami smakowymi, oryginalną recepturą, atrakcyjnym opakowaniem oraz atrakcyjnością w kategoriach handlowych. Komisja ocenia również atrakcyjność ekspozycji i wystroju stoiska oraz profesjonalizm w obsłudze klientów.
Wyboru zwycięzców dokonuje jury, złożone z przedstawicieli mediów, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Urzędu Miasta Gdańska, Rady Miasta Gdańska oraz organizatora Jarmarku - Międzynarodowych Targów Gdańskich.
W każdej z kategorii przyznawana jest nagroda główna - Grand Prix - jej laureaci otrzymują okolicznościową statuetką, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys. zł (brutto) do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika. Wręczane są także wyróżnienia - w tym roku jury zdecydowało o przyznaniu trzech.
WYNIKI KONKURSU:
KATEGORIA DOBRY POMYSŁ
Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020: Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska (ul. Długie Pobrzeże, stoisko nr 37) - za domki dla dzikich owadów zapylających.
Domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy. Wykonane są ze sklejki z użyciem naturalnych materiałów, jak kora drewna, liście, szyszki, trawy itp. Są odpowiedzialne społecznie - doskonale wpisują się w trendy: ekologiczne, zero waste, wielokrotnego wykorzystania materiałów i bioróżnorodności. Domki można zamontować wszędzie tam, gdzie owady nie mają dostępu do roślinności - szczególnie w mieście.
Wyróżnienie: Tajemnice Drewna z Konarzyn (ul. św. Ducha, stoisko nr 13) - za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.
Wycinane w drewnie zwierzęta: koty, psy, wiewiórki, króliki, a także imiona i napisy. Wykonywane na stoisku ręcznie bez użycia lasera, dzięki temu każda praca jest inna i ma indywidualny charakter. Jednocześnie ma wymiar charytatywny - wytwórca zbiera fundusze na protezę nogi. Pieniądze uzyskane z rękodzieła trafią na ten cel.
KATEGORIA DOBRY SMAK
Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020: Kafëbë z Gdańska (Przystanek Ołowianka, stoisko nr 1) - za propagowanie tradycyjnej kuchni kaszubskiej w nowoczesnym wydaniu.
Kuchnia prowadzona z pasją, z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i przepisów, ale w nowej odsłonie. Zaskakujące smaki, intrygujące połączenia i szeroka oferta lokalnych produktów sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Znajdziemy tu chrupiącą bułkę z delikatną, tradycyjnie przyrządzaną gęsiną, lub ze śledziem. Na miejscu można także kupić paprykarz helski, ryby w zalewie czy słodkie, przygotowane z naturalnych składników konfitury.
Wyróżnienie: Bekon z Więckowych (Przystanek Ołowianka, stoisko nr 2) - za wołową wędzonkę długodojrzewającą kociewską.
Wędzonka wytwarzana przez gospodarstwo rodzinne prowadzone „z dziada pradziada”, z certyfikowanego mięsa ekologicznego pochodzącego z własnego gospodarstwa. Produkcja odbywa się w sposób tradycyjny. Na miejscu możemy także kupić certyfikowaną kukurydzę - bez GMO, i inne regionalne rarytasy.
Wyróżnienie: OL-MAT Sp. z o.o. z Kruszwicy (ul. Grobla IV, stoisko nr 8) - za ofertę ryb smażonych w zalewie octowej i octowo-pomidorowej.
Rodzinna firma zajmująca się przetwórstwem rybnym na skalę regionalną. Założyciele to kucharze nie tylko z wykształcenia, ale przede wszystkim z powołania. W ofercie dostępne różne gatunki ryb, np. leszcz, węgorz, sielawa czy łosoś.
Na 760. Jarmark św. Dominika zabierz dzieci. Czeka na nie moc atrakcji. PROGRAM