Początkowo Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia organizowany był wyłącznie dla pomorskich szkół. Kilka lat temu wydarzenie zyskało rangę ogólnopolską. W tegorocznej, szóstej już edycji konkursu, udział wzięli uczniowie z 15 szkół. By zmierzyć się w kulinarnym boju, do Gdańska przyjechali reprezentaci m.in. Poznania, Giżycka czy Łodzi. Konkurs łączy w sobie propagowanie czytelnictwa, szukanie inspiracji, rozbudzanie wrażliwości estetycznej oraz podnoszenie kwalifikacji rzemieślniczych. Celem wydarzenia jest też pokazanie, że sektor kulinarny to sztuka, a ci, którzy w nim pracują, często mają artystyczne dusze.
Zasady konkursu są jasno określone - dwuosobowa drużyna reprezentująca daną szkołę musi przygotować zakąskę i deser. Potrawy inspirowane są tekstami literackimi, a czas, jaki jest na ich przygotowanie, to dwie godziny.
- Część uczniów sięgnęła w tym roku po wiersze: Bolesława Leśmiana, Jana Andrzeja Morsztyna czy Juliana Tuwima – wyjaśnia Beata Seleman, nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. - Mamy też bajki Ignacego Krasickiego, "Mitologię" Jana Parandowskiego, jest i klasyka - czyli "Pan Tadeusz", Sienkiewicz, "Mendel Gdański" Konopnickiej. Jest też literatura popularna, np. "Gra o tron".
ZOBACZ FILM Z VI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU KULINARNEGO LITERACKA KUCHNIA
Gdy zakąski i desery są gotowe, uczniowie idą do mistrzów. W tym roku uczniów oceniało 31-osobowe jury podzielone na sekcje: degustacyjną, techniczną, literacką i design. To zdecydowanie najbardziej stresujący moment, bo w tym konkursie liczy się nie tylko smak, ale też prezentacja czy wiedza na temat wykorzystanych w gotowaniu technik.
Lista tegorocznych laureatów:
GRAND PRIX
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Kinga Piotrowska, Bartek Krajewski
KATEGORIA "ZAKĄSKA"
I miejsce
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Jakub Kuźma, Jakub Nowinka
II miejsce
Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa w Wejherowie
Adrian Maksymiuk, Norbert Białk
III miejsce
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Paulina Antoniewicz, Maciej Zalewski
KATEGORIA "DESER"
I miejsce
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku
Natalia Wiktoria Tylicka, Anna Żołondek
II miejsce
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Murowanej Goślinie
Marika Błażyńska, Natalia Miszczuk
KATEGORIA "LITERACKOŚĆ"
I miejsce
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku
Natalia Wiktoria Tylicka, Anna Żołondek
II miejsce
Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie
Sandra Matuszak, Szymon Nabereźny
III miejsce
Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
Wiktoria Przybysz, Katarzyna Malecka
Nagroda w kat. "Design w gastronomii" Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
Wiktoria Przybysz, Katarzyna Malecka
Nagrody dodatkowe
Firmy Selgros
Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni
Kacper Woźny, Paweł Kowalski
Akademii Czekolady
miejsce I
Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku
Natalia Wiktoria Tylicka, Anna Żołondek
miejsce II
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Murowanej Goślinie
Marika Błażyńska, Natalia Miszczuk
miejsce III
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy
Małgorzata Musiał, Kacper Mikosz