Ruszyła jesienna zbiórka żołędzi i orzechów w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym. Podobnie jak w poprzednich latach mieszkańcy mogą dostarczać żołędzie, orzechy włoskie i laskowe oraz owoce buka. Smakołyki te wzbogacą dietę m.in. danieli, łosi, żubrów, ursonów czy papug.
– Ubiegłoroczna akcja okazała się strzałem w dziesiątkę, a zwierzęta bardzo chętnie korzystały z dodatkowego urozmaicenia ich diety – podkreśla Emilia Salach, dyrektor gdańskiego zoo. – W ten sposób chcielibyśmy też zaangażować mieszkańców w życie naszego ogrodu.
Przynoszone dary powinny być suche, czyste i dojrzałe. Należy je pakować w kartony lub skrzynki – nie w plastikowe torby, które zatrzymują wilgoć i mogą powodować zepsucie karmy. Do zbiórki nie nadają się kasztany – żadne ze zwierząt w zoo ich nie jada.
Zbiory można dostarczać codziennie w godzinach pracy zoo (9.00–16.00) lub zostawić przy bramie głównej u całodobowej ochrony.
– Orzechy włoskie, laskowe i żołędzie są prawdziwym przysmakiem danieli, pekariowców, żubrów i ursonów. Chętnie sięgają po nie także niektóre gatunki papug – wyjaśnia Sylwia Guz, specjalistka ds. żywienia zwierząt. – Pamiętajmy jednak, by nie wyzbierać wszystkiego i zostawić część darów dzikim mieszkańcom lasów i parków.
W razie pytań dotyczących przygotowania paczek można pisać na adres: sguz@zoo.gda.pl.