Bezpieczny Jarmark św. Dominika - pamiętaj o maseczce, dezynfekcji i zachowaniu odstępu
Trwający 760. Jarmark św. Dominika tradycyjnie kusi smakami i zapachami. W tym roku organizatorzy przygotowali pięć specjalnych stref gastronomicznych - przystanków na terenie Starego i Głównego Miasta, gdzie zaspokoimy mniejszy i większy głód. Coś dla siebie znajdą miłośnicy kuchni niemal całego świata, niezależnie od tego, czy będą mieli ochotę na coś na słono czy na słodko, na ciepło czy na zimno, orientalnego czy regionalnego.
Dań i przekąsek z różnych regionów - także z Pomorza - skosztujemy na Ołowiance. To ubiegłoroczna nowość na Jarmarku - strefę gastronomiczną znajdującą się pomiędzy napisem GDAŃSK i kołem widokowym AmberSky uruchomiono początkowo testowo. Ponieważ znakomicie się przyjęła, stoiska oferujące różny rodzaj kuchni znalazły się w tym miejscu i w tym roku. Królują tu smaki z Kaszub i znad morza: śledź, gęsina, szproty i makrele, czy mniej tradycyjny pasztet z łososia i smalec z... fasoli. Na miejscu kupimy także produkty regionalne i zjemy swojską zapiekankę. Przystanek Ołowianka czynny jest codziennie w godzinach 10:00 - 21:30.
W tym samym czasie przysmaków z różnych zakątków globu popróbujemy w Parku Świętopełka, i na Targu Rybnym. Coś dla siebie znajdą tutaj miłośnicy kuchni niemieckiej i węgierskiej, ponadto wystawcy oferują chińskie pierożki i greckie przysmaki. Jeśli ktoś woli kanapki z wołowiną szarpaną - tu także je znajdzie.
Na Targu Węglowym znajduje się Food court - wydzielona część gastronomiczna, otwarta codziennie w godzinach 11:00 - 21:30, gdzie dostaniemy dobrze znane uczestnikom Jarmarku dania z grilla, lody czy gofry. A wielbiciele kuchni polskiej i popularnych foodtrucków nie mogą przegapić strefy na ulicy Długie Ogrody, otwartej codziennie w godzinach 10:00 - 21:30. Znajdziemy tu popularne burgery i zapiekanki, pizzę i dania kuchni tajskiej.
Ofertę gastronomiczną dopełnia znajdująca się przy ulicy Grobla I Stacja na słodko - mini strefa gastronomiczna oferująca różnego rodzaju desery, na przykład lody tajskie. Czynna jest codziennie w godzinach 10:00 - 20:00.
Wszystkie strefy działają w nowym reżimie sanitarnym - dzięki temu celebracja jedzenia na mieście może być bezpieczna, nawet pomimo epidemii koronawirusa. Każdy z punktów gastronomicznych wydaje jedzenie wyłącznie na wynos - zakupione potrawy i przekąski można spożywać w specjalnie utworzonych strefach konsumpcyjnych, na wzór ogródków restauracyjnych. Wymagane w nich jest przestrzegane odległości wskazanej w zarządzeniu, z określoną liczbą osób. Do strefy można wejść tylko wtedy, jeśli są wolne miejsca.