• Start
  • Wiadomości
  • Burger z rakami i kanapka z wagyu. Smacznie na Jarmarku Bożonarodzeniowym

Burger z rakami i kanapka z wagyu. Smacznie na Jarmarku Bożonarodzeniowym

Głodny nikt stąd nie wychodzi. Na ponad 200 kramach jarmarkowych znaleźć można propozycje kulinarne z 22 kuchni świata. Bywa egzotycznie, ale też bardzo regionalnie. Zjeść można bowiem kaszubskie ruchanki, kanadyjskie gofry, a także kanapki z krewetkami. Przy okazji można się też… dobrze poruszać, choćby na organizowanych tu co tydzień potańcówkach.
06.12.2025
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

 

Niezmiennie, od wielu lat, największym gastro-hitem jarmarkowym są chrupiące langosze z różnymi dodatkami. Kolejki ustawiają się też do punktów, w których serwowane są na ciepło górskie sery. Ale każdego roku wystawcy zaskakują też bardziej wykwintnymi propozycjami. Tym razem do takich należą kanapki z wołowiną wagyu. Jedną z ciekawszych propozycji regionalnych wydaje się też burger z wołowiną i marynowanymi rakami, które łowiono na półwyspie Helskim. Warto spróbować makaronów przygotowywanych w wielkich blokach sera. Jest też mnóstwo pysznych propozycji słodkich przekąsek, w tym gofrów, ciastek i naleśników. 

Jarmark Bożonarodzeniowy. Kupujemy i smakujemy od 21 listopada do 23 grudnia

Wystawcy nagrodzeni za jakość i oryginalność

W ostatnich dniach organizatorzy Jarmarku Bożonarodzeniowego ogłosili najciekawszych tegorocznych wystawców, a oceniano ich w trzech kategoriach: Dobry Pomysł, Dobry Smakołyk oraz Dobry Smak. Jury sprawdzało zarówno oryginalność, jak i jakość prezentowanych produktów.

  • W kategorii Dobry Pomysł Grand Prix zdobyła Marta Gawroniak z Gdańska za ubrania marki Uszyte, tworzone z myślą o dużych i małych. Wyróżnienia trafiły do Anny Buchalskiej-Malińskiej z Gdyni za ceramiczne ozdoby Malibee oraz Katarzyny Gwardeckiej z Gdańska za unikatowe przedmioty Resin Art z żywicy epoksydowej.
  • Wśród Dobrych Smakołyków najwyżej oceniono pasztety przygotowywane według tradycyjnych receptur przez Natalię Bachanek z Lutomierska (Nasza kaczka). Wyróżnienia otrzymały Żywe Muzeum Piernika z Torunia za ręcznie przygotowane pierniki, Smaki Podlasia za aromatyczny sękacz oraz Rybakówka za rybne przysmaki.
  • W kategorii Dobry Smak, w której potrawy oceniali m.in. profesjonalni kucharze, Grand Prix zdobył Nowy Browar Gdański za aromatyczne udo indyka. Wyróżnienia przypadły Pomelo Bistro za krewetki w cieście oraz Letniemu Stadionowi za Wagyu Sandwich.

Przystanek Kultura. Moc atrakcji na Jarmarku Bożonarodzeniowym

Posmakować, a potem potańczyć

Jarmark Bożonarodzeniowy cieszy się w tym roku bardzo dużym zainteresowaniem. Zachęcamy, by zaglądać na niego nie tylko w weekend, ale również w tygodniu. Każdego dnia można tu bowiem skorzystać z dodatkowych atrakcji. Wśród nich potańcówki oraz silent disco, ale też wydarzenia teatralne i atrakcje dla całych rodzin. 

Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku potrwa do wtorku, 23 grudnia. 

TV

Jesienne nasadzenia drzew. Mikrolas w Kokoszkach