• Start
  • Wiadomości
  • ECS. Prawie 100 osób zjadło wspólną kolację przy okrągłym stole. Wcześniej razem gotowali

ECS. Prawie 100 osób zjadło wspólną kolację przy okrągłym stole. Wcześniej razem gotowali

Ponad 50 osób zebrało się w środę, 14 sierpnia, przy okrągłym stole przed Europejskim Centrum Solidarności, by razem gotować dania kuchni polskiej, tatarskiej i czeczeńskiej - prawie drugie tyle dołączyło do wspólnej kolacji, która odbyła się w ramach akcji „Bądźmy razem” Działu Projektów Obywatelskich ECS.
15.08.2019
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Kolacja przy Okrągłym Stole odbyła się w ramach projektu ECS „Bądźmy razem!”. Nz. Dorota Brzezińska z Działu Projektów Obywatelskich ECS
Kolacja przy okrągłym stole odbyła się w ramach projektu ECS „Bądźmy razem!”. Nz. Dorota Brzezińska z Działu Projektów Obywatelskich ECS
Fot. Przemek Szalecki / www.gdansk.pl

 

Na słodko lub słono, gotowane lub smażone... - środowy wieczór (14 sierpnia) na placu przy Europejskim Centrum Solidarności upłynął pod znakiem pierogów. Wspólne lepienie ciasta i przygotowywanie przysmaków odbyło się w ramach Kolacji przy okrągłym stole, będącej częścią projektu „Bądźmy razem!”.

- Hasło „Bądźmy razem!” zapoczątkowaliśmy w czerwcu tego roku, na czas Święta Wolności i Solidarności. Towarzyszy nam ono przy kolejnych wydarzeniach, które organizujemy wokół okrągłego stołu - mówi koordynatorka Dorota Brzezińska z Działu Projektów Obywatelskich ECS. - Pod tym hasłem w lipcu zorganizowaliśmy pierwszy wieczór kulinarny, a teraz, w sierpniu zaprosiliśmy na drugi, którego tematem przewodnim są pierogi, nie tylko te zanurzone w kulturze polskiej.

 

Warsztaty z gotowania potraw kuchni tatarskiej prowadziła Suzana Izzetdinova, właścicielka restauracji AZIMA Taraskie Przysmaki
Warsztaty z gotowania potraw kuchni tatarskiej prowadziła Suzana Izzetdinova, właścicielka restauracji AZIMA Taraskie Przysmaki
Fot. Przemek Szalecki / www.gdansk.pl

 

Uczestnicy w trzech grupach uczyli się na warsztatach kulinarnych u specjalistek od gotowania - ekspertek od kuchni polskiej, czeczeńskiej i tatarskiej z Kolektywu Samo Dobro, Fundacji Kobiety Wędrowne i restauracji AZIMA Tatarskie Przysmaki.

W menu znalazły się m.in. pierogi z ricottą i kurkami, z jagodami, ruskie, kurze pierogi dagestańskie z kaoustą, cebulą i jajkiem, gotowane na parze środkowoazjatyckie manty, czeburek z ziemniakami, jantyki z nadzieniami ze szpinaku oraz sera i pomidorów, trójkątne samsy z kapustą oraz ze szpinakiem i czeczeński czepalgasz z różnymi nadzieniami. Wszystkie dania były wegetariańskie.

- Wspieramy kuchnię roślinną. Chcemy uczyć tego, że można jeść smacznie, zdrowo, bardzo ciekawie, a jednocześnie prosto - tłumaczy Brzezińska.

 

Tajniki kuchni czeczeńskiej przybliżyła Khedi Alieva z Fundacji Kobiety Wędrowne
Tajniki kuchni czeczeńskiej przybliżyła Khedi Alieva z Fundacji Kobiety Wędrowne
Fot. Przemek Szalecki / www.gdansk.pl

 

Przygotowane razem potrawy stały się następnie częścią wspólnej uczty przy okrągłym stole. Do ponad 50 osób - prowadzących warsztaty i uczestników, dołączyli ci, którzy chcieli razem ucztować i rozmawiać. To nie przypadek, że takie wydarzenie odbyło się właśnie tu, przy tym szczególnym meblu-symbolu.

- Spotykamy się tu, przy okrągłym stole, żeby się integrować. Łączą nas różne rzeczy - rozmowa, kulinaria, wspólne miejsce pochodzenia, miejsce, w którym żyjemy. Przychodzą bardzo różni ludzie, w różnym wieku, z różnych krajów, o różnych zainteresowaniach - koordynatorka.

 

TV

Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego 2024 przyznane