Konferencja na temat celiakli. Zapisz się, jeśli chcesz usłyszeć specjalistów
Niepewność, strach, często bezradność i osamotnienie osób szukających przyczyn swoich dolegliwości, różnorodność masek które przybiera choroba sprawiają, że postawienie diagnozy zajmuje w przypadku celiakii średnio dziewięć lat. A chorzy zmagają się latami z anemią, bólem brzucha, migrenami, osteoporozą, depresją, przewlekłym zmęczeniem, problemami neurologicznymi, z płodnością, z jamą ustną (i wiele innych). Te wszystkie dolegliwości łączy to, że mogą być objawami celiakii, autoimmunologicznej choroby polegającej na trwałej nietolerancji glutenu. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej do końca życia.
Gdański szpital zakaźny przenosi się do Gdyni. Pacjenci już w nowym miejscu
W sobotę, 11 lutego 2023 roku, w Światowy Dzień Chorego, osoby zainteresowane mogą wziąć udział w bezpłatnej konferencji pt. „Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność? Jak sobie radzić po diagnozie celiakii?” Ilość miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy. Patronat nad wydarzeniem objął Pomorski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w Gdańsku.
Celiakia to jedna z najczęstszych chorób przewlekłych
- Skojarzenie objawów z celiakią i wykonanie właściwych badań, poczynając od prostego badania krwi na przeciwciała, pozwoliłoby u tych chorych na szybsze uchwycenie choroby i rozpoczęcie skutecznego leczenia - mówi Małgorzata Źródlak, prezes Stowarzyszenia. - Tymczasem średni czas od wystąpienia zauważalnych zgłaszanych objawów, które wiązały się z rozpoznawaną następnie celiakią, do uzyskania prawidłowej diagnozy, wynosi w Polsce aż dziewięć lat! Taki wynik dało badanie „Wpływ choroby trzewnej na Twoje życie” dr n. med. Emilii Majsiak z Polsko-Ukraińskiej Fundacji Rozwoju Medycyny i prof. dr hab. n. med. Bożeny Cukrowskiej z Zakładu Patologii Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”. Wzięło w nim udział ok. tysiąc osób z celiakią, członków Stowarzyszenia.
Wiecha na budynku Centrum Opieki Wytchnieniowej. Za pół roku pierwsi podopieczni
Brak wiedzy na temat różnorodnych objawów celiakii, niestety również wśród części lekarzy, stanowi ogromny problem, tym bardziej że, jak podkreśla prof. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego celiakia dotyczy ok. 1 proc. populacji, czyli choruje 1 na 100 osób, w większości są to kobiety. Celiakia jest więc jedną z najczęstszych chorób przewlekłych.
Program konferencji:
- 9.30 - 10.00 - Rejestracja uczestników
- 10.00 - 10.30 - „Jak nie my, to kto” – mgr Katarzyna Nowak, Pomorski Oddział Stowarzyszenia
- 10.30 - 11.00 - „Celiakia w wieku rozwojowym” - dr n. med. Krzysztof Marek, specjalista chorób dzieci, gastroenterolog
- 11.00 - 11.10 - sesja pytań i odpowiedzi
- 11.10 - 11.40 - „Choroby glutenozależne u dorosłych - epidemia czy większa świadomość występowania?” - dr n. med. Kamil Jankowski, gastroenterolog, chirurg
- 11.40 - 11.50 - sesja pytań i odpowiedzi
- 11.50 - 12.30 - przerwa kawowa
- 12.30 - 13.00 - „Gluten, laktoza i mikroby, czyli kilka słów o żywieniu w celiakii” - dr med. Katarzyna Gładyś - Cieszyńska, dietetyk kliniczny
- 13.00 - 13.10 - sesja pytań i odpowiedzi
- 13.10 - 13.40 - “Jak poradzić sobie z trudnymi emocjami po diagnozie celiakii?”- mgr Paula Łysakowska, dietetyk kliniczny, psychoterapeuta w trakcie szkolenia
- 13.40 - 13.50 - sesja pytań i odpowiedzi
- 13.50 - 14.30 - “Glutenowe pułapki - dieta bezglutenowa w praktyce” - mgr Katarzyna Gabrysiak, dietetyk Centrum Diety Bezglutenowej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Więcej informacji: Katarzyna Nowak, Pomorski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie bezglutenowej, e-mail: trojmiasto@celiakia.pl, tel. 504 194 433.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej edukuje Polaków na temat celiakii i zmienia Polskę w kraj przyjazny dorosłym i dzieciom na diecie bezglutenowej już od niemal 17 lat. Stowarzyszenie jest największym w Polsce hubem informacyjnym na temat celiakii oraz diety bezglutenowej. Dzieli się swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem.
Mniej zgonów w Gdańsku w 2022: “Oswoiliśmy pandemię i nie musimy już się jej obawiać”
Stowarzyszenie jest również największą organizacją pacjentów (ok. 5500 członków) z celiakią oraz innymi chorobami glutenozależnymi i występuje w ich imieniu. Należy do Zrzeszenia Europejskich Stowarzyszeń Osób z Celiakią (Association of European Coeliacs Societies). Jest laureatem Honorowej Nagrody Zaufania dla organizacji pacjentów Złoty Otis 2018.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Gluten wywołuje reakcję immunologiczną prowadzącą do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.