Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na
stronie głównej gdansk.pl
To już piąta edycja jednej z najsmaczniejszych imprez organizowanych nad Motławą. W jej trakcie odbędą się pokazy gotowania na żywo, a swoje umiejętności zaprezentują najlepsi szefowie kuchni.
Motywem przewodnim tegorocznej edycji imprezy są "Zioła i przyprawy". Każdy ma swoje ulubione, także kucharze. W najbliższy piątek profesjonaliści zdradzą swoim gościom, jakich przypraw i do jakich dań używają najchętniej. Będą też opowiadać o sekretach smaków ziół, które można znaleźć zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na azjatyckich czy afrykańskich straganach. A wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia będą mogli kosztować do woli, do późnych godzin nocnych, nie oglądając się na zegarki.
Już dziś możemy ujawnić, że ulubioną przyprawą Daniela Chrzanowskiego, szefa kuchni w restauracji "Zafishowani", jest lubczyk.
- Jego smak zapamiętałem w dzieciństwie, zrywając go w ogródku mojej babci. Urzekł mnie bogactwem i wyrazistością aromatu – przyznaje Daniel Chrzanowski. - Dla mnie to zioło ma zastosowanie w przyprawianiu białych mięs, jak choćby indyk czy kurczak, oraz białych ryb. Świetnie sprawdzi się także w zestawieniu z gruszką, jabłkiem czy orzechami.
U dołu strony można sprawdzić listę restauracji oraz propozycje Nocnych Dań bądź też Nocnych Menu
Paweł Wątor, szef kuchni w restauracji "Eliksir", stawia z kolei na trybulę.
- Jest ona, obok estragonu, podstawą smaku sosu bearnaise. Smak tego jednego z najbardziej znanych sosów świata polega na zrównoważonej kompozycji ziół o delikatnej anyżkowatości, a takim jest trybula. Chętnie używam jej także do mięs i ryb – nie ukrywa Paweł Wątor.
Do piątku, 13 maja, poza wspomnianymi, do akcji zgłosiło się blisko 20 lokali gastronomicznych działających na terenie całego Gdańska. Ile konkretnie weźmie udział w tym wydarzeniu okaże się prawdopodobnie dopiero w czwartek. Niektóre restauracje bowiem nie potwierdziły jeszcze swojego uczestnictwa.
- Noc Restauracji to przede wszystkim gwarancja smaku w najlepszym wydaniu, ale zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Dlatego zachęcamy szefów kuchni, by podczas pokazów gotowania na żywo podzielili się wiedzą o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych ziół, a nie wzbogaca go i ulepsza chemicznymi dodatkami - podkreśla Hubert Gonera, pomysłodawca imprezy.
W tym roku Noc Restauracji odbywa się także w Poznaniu i Białymstoku. Idea imprezy jest podobna do popularnej w naszym kraju Nocy Muzeów. Zabawa kulinariami ma się stać magnesem przyciągającym mieszkańców i turystów. Ma popularyzować lokalną gastronomię i tutejsze smaki. To, co wyróżnia w tej akcji Gdańsk od innych miast, to proponowane na ten wieczór potrawy z ryb. Nie tylko tych łowionych w Morzu Bałtyckim.
Nazwa restauracji
|
Pokaz Szefa Kuchni
|
Danie specjalne
|
Więcej informacji
|
Cena nocnego dania
|
Bellevue
|
Blind tasting norweskich produktów i potraw - konkurs dla gości. Zwycięzca wygrywa voucher do restauracji o wartości 100 zł.
|
Łosoś w ziołowym kraście podany na tagliatelle w pesto w asyście pomidorowego concasse z bazylią
|
https://goo.gl/bSNmiS
|
32 zł
|
Cała Naprzód
|
Live cooking Nocnego Dania o godzinie 20:00.
|
Comber jagnięcy/ zielona herbata/ kasza pęczak/ szałwia/ marchew baby
|
www.calanaprzod.com.pl
|
44 zł
|
Czarny Kos
|
|
Piccata z sandacza z pokrzywą w płatkach jaglanych, sałatka z fenkuła aromatyzowana piołunówką, pilaw buraczkowy na zakwasie
|
www.czarnykos.pl
|
28 zł
|
Dom Sushi
|
Pokaz przyrządzania sushi na żywo przez całą noc
|
Uramaki z krewetką w panko, kawior magago, marynowany kwiat lotosu, obtoczone w sziczimi i sezamie, obłożone łososiem tataki, sziczimi, Kabayaki
|
www.domsushi.pl
|
34 zł
|
Drzewko Szczęścia
|
Pokaz umiejętności baristycznych o godzinie 21:00.
|
Filet ze świeżego szczupaka marynowany w ziołach i przygotowany na parze, podany z puree kasztanowym i grillowaną cukinią
|
https://goo.gl/a13wCm
|
39 zł
|
Eliksir
|
Pokaz kuchni molekularnej o godzinie 20:30.
|
Pstrąg podawany z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową, micro groszkiem oraz puree z pietruszki
|
www.eliksir.pl
|
42 zł
|
Filharmonia
|
21:00 Live cooking - Grasica smażona z czarną morwą i marmoladą z pigwy
|
Świeży węgorz, salsefia, szarłat, emulsja z niedźwiedziego czosnku
|
www.restauracjafilharmonia.pl
|
49 zł
|
Grand Cru
|
Pokaz gotowanie łososia metodą sous-vide.
|
Dzwonko łososia bałtyckiego doprawione kolendrą, różową solą himalajską, limonką i czerwonym pieprzem na potrawce z kaszy jęczmiennej z młodymi kurkami, z dodatkiem dzikich szparagów
|
www.qhotels.pl
|
45 zł
|
Inspiracja (Pałac Kościeszy)
|
|
Comber jagnięcy, kasza gryczana, puree seler, rydze, szczawik zajęczy
|
www.palackoscieszy.pl
|
125 zł
|
Long Street 52
|
Food pairing autorskiego koktajlu skomponowanego przez barmana i szefa kuchni do dania wieczoru. Możliwość wizyty i rozmowy u szefa w kuchni.
|
Pierś z kaczki z pieprzem syczuańskim i konfitowanym mięsem z uda kaczego doprawione sumakiem, sezamem i tymiankiem
|
https://goo.gl/oOxw0Y
|
39 zł
|
San Marco
|
Live cooking nocnego dania
|
Makaron bucatini, długi pieprz himalajski, całość tworzona wewnątrz wielkiej formy parmezanu
|
www.sanmarcoristorante.pl
|
41 zł
|
Winne Grono
|
|
Grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu, dauphinoise z ziemniaków z gałką muszkatołową
|
www.winnegrono.com.pl
|
|
Zafishowani
|
Godz. 20:00 - live cooking - 4 kucharzy, 4 przekąski, czyli ryby i zioła w doskonałej kombinacji smaków. Dodatkowo muzyka na żywo.
|
Filet z turbota na lubczykowym beszamelu z nowalijkami i ziołową nutą werbeny, tymianku i skórki cytrynowej
|
www.zafishowani.pl
|
45 zł
|
Żabusia
|
Live cooking o godzinie 21:00: Słone & słodkie
|
Chateaubriand z szynkowaru - kolagen z sardeli, wołowina chateaubriand, chips z kurczaka, żółtko bearneise, sferyczne kimchi, cremoux z białej czekolady i bazylii & Rabarbar w roli głównej - crumble z rabarbaru z kruszonką migdałową, piana z rabarbaru
|
www.zabusia.pl
|
58 zł
|
Więcej informacji można znaleźć na stronie nocrestauracji.pl