![Remigiusz Pacer kierownik Kuźni Wodnej w Oliwie formuje orkiestrowe serduszko Remigiusz Pacer kierownik Kuźni Wodnej w Oliwie formuje orkiestrowe serduszko](https://www.gdansk.pl/download/2020-01/141566.jpg)
Na cztery kowadła kuli kowale w Kuźni Wodnej w Oliwie podczas 28.finału WOŚP. Kuli przede wszystkim orkiestrowe serduszka, ponieważ zainteresowanie chętnych na taką nietypową pamiątkę było ogromne. Kolejka chętnych stała w zasadzie od początku do końca wydarzenia, a kowale musieli w ciągu dnia pojechać po dodatkowy materiał - nie spodziewali się takiego odzewu na orkiestrowe kucie.
![Rozżarzone (przyszłe) serce na kowadle Rozżarzone (przyszłe) serce na kowadle](https://www.gdansk.pl/download/2020-01/141572.jpg)
![Za datek do orkiestrowej puszki - dziś w kuźni wykujesz co chcesz (w granicach rozsądku czasowego) Za datek do orkiestrowej puszki - dziś w kuźni wykujesz co chcesz (w granicach rozsądku czasowego)](https://www.gdansk.pl/download/2020-01/141571.jpg)
![Chętnych do kucia nie brakuje Chętnych do kucia nie brakuje](https://www.gdansk.pl/download/2020-01/141570.jpg)
Na wchodzących do przedsionka kuźni czekała miła niespodzianka. Witali ich rekonstruktorzy z Garnizonu Gdańsk w strojach sprzed trzech wieków, trzaskający ogień w piecu, piekące się na palenisku podpłomyki i inne przekąski rodem z XVIII.wiecznych gdańskich ksiąg kucharskich.
- Serwujemy pudding chlebowy z cynamonem, pomarańczą i na cydrze oraz pierniczki gdańskie i babeczki z kruchego ciasta z orzechami - mówiła Katarzyna Bartoszewicz, która wcieliła się w rolę zaradnej gdańskiej gospodyni z XVIII wieku. O godz. 17, gdy odwiedziliśmy kuźnię po raz kolejny z historycznych smakołyków zostało już tylko kilka ciastek.
![Rekonstruktorzy Garnizonu Gdański witają na wejściu do Kuźni, pierwsza od l. Katarzyna Bartoszewicz Rekonstruktorzy Garnizonu Gdański witają na wejściu do Kuźni, pierwsza od l. Katarzyna Bartoszewicz](https://www.gdansk.pl/download/2020-01/141569.jpg)
Na stole, na którym ustawiono smakołyki, stały także naczynia, które - jak tłumaczy rekonstruktorka, mogłyby zostać wykute w oliwskiej kuźni: garnki, dzbanki, noże (te prezentowane: do krojenia mięs i ziół, do obierania osobiście wykuł jej mąż).
![Specjały sprzed wieków w ` orkiestrowym menu` Garnizonu Gdańsk Specjały sprzed wieków w ` orkiestrowym menu` Garnizonu Gdańsk](https://www.gdansk.pl/download/2020-01/141568.jpg)
Stajnia Dragon zaprosiła chętnych, by spróbować sił w jeździe konnej na grzbiecie klaczy Petunii.