Polacy w tłusty czwartek jedzą średnio od 2 do 3 pączków. Choć są oczywiście i tacy, którzy nie narzucają sobie żadnych limitów. Prawdziwi miłośnicy tych wypieków startują nawet w zawodach jedzenia pączków na czas. Rekordzista z 2015 roku pochłonął 10 pączków w 6 minut i 36 sekund.
Pączki prawdopodobnie znane były już w Starożytnym Rzymie. Na polskich stołach zaczęły pojawiać się około wieku XV. Z tą jednak różnicą, że ani w smaku, ani w wyglądzie nie przypominały dzisiejszych pączków. Kiedyś wyrabiano je z ciasta chlebowego. Nadziewane były słoniną i smażone na smalcu. W wieku XVI pączek przybrał formę deseru. W kontekście słodkiego przysmaku pisał o nich Mikołaj Rej. W XVII wieku do pączka dodano drożdży i uformowano go w tak dobrze dzisiaj znaną wszystkim, kulkę.
Z pączkami związany jest też pewien przesąd. Kto nie zje choć jednego pączka w tłusty czwartek, tego szczęście w danym roku ominie. Niezależnie od tego, czy jesteśmy przesądni, pilnujmy, by przyjemności omijały nas jak najrzadziej!