Program "Gdańsk jeMY zdrowo" ruszył w 2015 roku, w pilotażu wzięło udział 25 szkół i przedszkoli. Docelowo w ciągu trzech lat obejmie wszystkie gdańskie szkoły, w których odbywa się żywienie zbiorowe - łącznie 140 przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjów.
Jemy zdrowo - o co chodzi w programie?
Program powstał z inicjatywy rodziców niezadowolonych z posiłków w gdańskich placówkach.
- Spotkaliśmy się z prezydentem Adamowiczem, wysłuchał nas, połączyliśmy siły i powstał wspaniały projekt, w centrum którego jest dziecko, a wokół niego szkoły, przedszkola, żłobki, grupa specjalistów od zdrowia i żywienia, miasto Gdańsk - mówi Edyta Poniatowska Zaremba dietetyczka, z ramienia rodziców uczestnicząca w programie. - Nasze dzieci zdrowiej jedzą i lepiej się czują. Działamy dalej.
Głównym celem programu jest poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży na terenie placówek oświatowych w Gdańsku.
- Przez lata byliście na peryferiach szkół i przedszkoli - mówił do szkolnych intendentek, kucharek, pomocy kuchennych Paweł Adamowicz prezydent Gdańska - Dziś osoba odpowiedzialna za żywienie w szkole czy przedszkolu jest jak oficer na polu walki. Byliście na peryferiach, teraz idziecie do centrum. To wy kupujecie żywność, układacie jadłospisy w placówkach, można powiedzieć, że pełnicie rolę kulturotwórczą kształtując wzorce i nawyki żywieniowe. To niesłychanie ważne.
W ramach programu „Gdańsk jeMY zdrowo” do 2018 roku przeszkolone zostaną wszystkie gdańskie kucharki, pomoce kuchenne, intendentki, razem 700 osób. Cel - zdrowsze ale też atrakcyjne żywienie dzieci i młodzieży i poprawa komunikacji dotyczącej żywienia dzieci w przedszkolach i szkołach pomiędzy placówkami oświatowymi a rodzicami czy opiekunami.
Realizatorem programu jest Ośrodek Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka w Gdańsku (jedyna tego typu placówka w kraju), a patronatem objął go Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.
Nawyki najpierw musi zmienić kucharka
- Nasze zdrowie w połowie zależy od stylu życia czyli żywienia - mówi Marek Jankowski z Ośrodka Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka w Gdańsku - Chyba już nikogo nie trzeba przekonywać. Szkoła odpowiada za 30 proc. zapotrzebowania żywieniowego dziecka, w przypadku żłobka, przedszkola jest to aż 70 proc. Czyli dużą część tego co dziecko je, je w przedszkolu i żłobku. Mamy w Gdańsku kilka programów jak "Zdrowy uczeń", Program 6,10,14, Koszyk edukacyjny, które pozwalają znaleźć dzieci z problemami zdrowotnymi z powodu złych nawyków żywieniowych. Dzięki tym programom 3/4 dzieci je kończących traci kilogramy i zdrowij je. Zamiast otyłości mają nadwagę, z nadwagi przechodzą do prawidłowej wagi.
Przez rok dietetycy, specjaliści od zdrowego żywienia, kucharze uczyli i pokazywali jak kupować zdrowe jedzenie i jak je przygotowywyać, jak czytac etykiety na produktach, co to znaczy substancja słodząca. Jak eliminować cukier i sól, jak zamieniać niezdrowe na zdrowe. Szkoleniom towarzyszyły pokazy kulinarne dobrych praktyk przyrządzania posiłków w żywieniu zbiorowym.
- Jak się przez 20 lat pracuje w szkolnej kuchni, trudno przestawić się na nowe gotowanie - mówi jedna z pracownic gdańskich szkół. - Wielu rzeczy się nie wie, wiele robi nawykowo, bo szybciej. Przyznam że mieliśmy też wątpliwości, czy dzieci będę te zdrowe potrawy chciały jeść. Chcą, udało się, zdrowiej zaczęłam gotować w swoim domu.
Klikasz i wiesz, co dziś je twoje dziecko
Oprócz szkoleń i innych działan w ramach programu "Gdańsk jeMY zdrowo" powstała darmowa aplikacja dla rodziców, dzięki której mogą sprawdzić co jedzą ich dzieci w w szkole czy przedszkolu. Na obiad, śniadenie, podwieczorek. To alternatywa dla papierowych jadłospisów zamieszczanych przy stołówkach, teraz jadłospis odczytać można za pomocą strony www.jemyzdrowo.edu.pl, a także aplikacji na urządzenie mobilne „Jemy Zdrowo”.
- Na razie korzystają z niej głównie rodzice dzieci z 24 szkół, które wzięły udział w pilotażu programu - mówi Agnieszka Danielewicz dietetyk z Instytutu Inteligo, jedna z koordynatorów programu. - Ta wiedza jest po to, by rodzic widząc że w szkole są na obiad np. naleśniki, w domu zrobił coś innego. Może też sprawdzić z czego posiłki zrobiono, z jakich produktów. Dzięki jedłospisowi, który codziennie może oglądać, może też pomyśli, tu kasza jaglana, gryczna, warzywa a u mnie w domu tylko słodkie płatki śniadaniowe.
Po zakończeniu pilotażu w aplikacji znajduje się też blisko 1880 inspiracji kulinarnych i ponad 10 000 dań, przepisy autorstwa pracwników szkół, przedszkoli i złóbków biorących udział w programie.
W poniedziałek 29 sierpnia 2016 roku z uczestnikami pilotażu i koordynatorami programu spotkał się Paweł Adamowicz prezydent Gdańska. Wszystkie placówki, które przeszły szkolenia i ich oferta żywieniowa spełnia wymogi programu, otrzymały certyfikaty. Dwie placówki, które wykazały się największym zaangażowaniem i przygotowały najsmaczniejszy i zdrowy jadłospis w ramach organizowanego konkursu otrzymały nagrody pieniężne. W kategorii przedszkoli nagroda trafiła do Przedszkola nr 81 w Gdańsku, a w kategorii szkół do Szkoły Podstawowej nr 79 w Gdańsku. Nagrody to 5 tys. zł, które placówki mogą przeznaczyć na zakup wybranego sprzętu gastronomicznego.