Dwa razy więcej surowców z odpadów - zmodernizowana sortownia w Gdańsku
Ile jedzenia marnujemy w Polsce?
W Polsce rocznie marnujemy prawie 5 milionów ton żywności, z czego blisko 60 proc. gospodarstwa domowych - wynika z raportu Federacji Banków Żywności z 2020 roku.
Najczęstszym powodem wyrzucania żywności do kosza jest oczywiście jej zepsucie się, ale wyrzucamy też jedzenie z powodu przekroczenia daty ważności, a także dlatego, że za dużo ugotowaliśmy i za dużo kupiliśmy.
Jak oni to robią? Poznaj gdańską rodzinę, która wyznaje “domowy ekominimalizm”
Zakupy, lodówka, gotowanie
Wystarczy zmienić podejście do zakupów, gotowania i przechowywania, by zapobiec wszystkim wyżej wymienionym powodom marnowania żywności. Jak to zrobić? Wszystkich odpowiedzi dostarcza opublikowany przez Zakład Utylizacyjny “Niemarnik”.
W internetowym wydawnictwie znaleźć można wskazówki dotyczące:
- mądrego planowania zakupów i metody FIFO ;
- “organizacji” lodówki, która służy jak najdłuższemu utrzymaniu świeżości przechowywanej w niej żywności;
- umiejętnego mrożenia i wekowania;
- różnic między hasłem “najlepiej spożyć przed” a “należy spożyć do”, które znajdują się na etykietach produktów spożywczych;
- miejsc, w których w Gdańsku można podzielić się nadmiarem jedzenia
- i wreszcie przygotowywania szybkich i smacznych potraw z resztek i produktów, które akurat mamy “pod ręką”.
“Ściągajcie, polecajcie, korzystajcie! Liczymy na maile z Waszymi komentarzami i przepisami oraz zdjęcia potraw jakie przygotujecie inspirowani Niemarnikiem, wybrane wykorzystamy w kolejnych edycjach poradnika. Adres e-mail: komunikacja@zut.com.pl” - zachęcają twórcy “Niemarnika”.
Aplikacja Czyste Miasto Gdańsk. Nowa, prostsza, bardziej funkcjonalna