• Start
  • Wiadomości
  • Nowy hotel i browar przy dworcu Gdańsk Główny - lada chwila otwarcie

Nowy hotel i browar przy dworcu Gdańsk Główny - lada chwila otwarcie

Trwają ostatnie prace przed otwarciem browaru PG4, który mieści się w Central Hotelu - tuż obok dworca kolejowego Gdańsk Główny. Gotowe jest już menu, a kuchnia jest w trakcie rozruchu. Całość będzie otwarta dla klientów może nawet za tydzień, a najpóźniej za miesiąc.
21.05.2017
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Browar i piwiarnia PG4 mieszczą się na parterze Central Hotelu w samym sercu Gdańska

Gdy w piątek, 19 maja, odwiedziliśmy browar i piwiarnię PG4 (od adresu Podwale Grodzkie 4), kucharz właśnie lepił pierogi nadziewane mięsem z dzika i kaczki. W kuchni uwijało się więcej osób. Przygotowywali jedzenie na pierwszą kolację w tym miejscu - zamkniętą - dla stu osób.

To miał być rodzaj “próby generalnej" przed wielkim, oficjalnym otwarciem, które zapowiadane jest już od kilku miesięcy. My widzieliśmy, że kuchnia działa już pełną parą. Poza tym trwały ostatnie prace: czyszczenie podłóg, zdobienie ścian, uzupełnianie baru, ustawianie ostatnich mebli. 

To prestiżowa inwestycja, bo położona w samym sercu Gdańska, tuż obok dworca Gdańsk Główny. Budynek z 1893 roku, który przed wojną był siedzibą inspekcji kolejowej, a po wojnie - w czasach PRL - kolejową przychodnią zdrowia, zmiania swoje przeznaczenie. Za kilka tygodni stanie się czterogwiazdkowym Central Hotelem, z 39 luksusowymi pokojami. Zaś na parterze i w piwnicy mieści się browar i piwiarnia PG4: ogromna, dwupoziomowa przestrzeń, którą zdobią wielkie miedziane kotły. Całość robi duże wrażenie i zapewne będzie bardzo popularnym miejscem dla gdańszczanek gdańszczan oraz podróżnych, czekających na pociągi. Będzie gdzie posiedzieć, napić się lokalnego piwa oraz coś przekąsić: na razie menu na tablicach oferuje żeberka BBQ, pieczoną golonkę oraz fish & chips (dorsz i belgijskie frytki).

To kolejny mały browar z konsumpcją na miejscu - w Śródmieściu działają jeszcze trzy lokale tego typu:

  • Barbados, obok kina Krewetka
  • Browar Piwna, przy ul. Piwnej na Głównym Mieście
  • Brovarnia w Hotelu Gdańsk, przy ul. Szafarnia, obok mariny jachtowej

 

Właściciel hotelu i browaru Cezary Zieliński na tle browarniczych kotłów

Właściciel hotelu i browaru, Cezary Zieliński, prezes firmy Versus, w krótkiej rozmowie z gdansk.pl powiedział, że miejsce może być otwarte lada dzień: to kwestia tygodni, najwyżej miesiąca.

Zieliński to raczej skryty i małomówny biznesmen, który w czasie poprzedniej rozmowy z gdansk.pl nie chciał zdradzić, na czym polegały jego wcześniejsze interesy. Wiemy tylko, że kilkadziesiąt lat spędził poza Polską: w Niemczech, USA i Rosji. Jest absolwentem I LO w Gdańsku i ekonomii na UG. W zeszłym roku Zieliński dał ze swojej kieszeni 100 tysięcy złotych na remont ulicy Tuwima w dzielnicy Aniołki.

Mówi, że na Central Hotelu i browarze PG4 zaczną zarabiać dopiero jego wnuki. W sumie Zieliński prowadzi tę inwestycję od siedmiu lat.

Wnętrze PG4: trwa sprzątanie, a kuchnia serwuje żeberka, golonkę i fish & chips

Browar PG4 był wcześniej odwiedzany m.in przez blogera, który przedstawia się jako Browarnik Tomek, a który pisał o wyposażeniu: “Instalacja browarnicza zainstalowana w PG4, to warzelnia, zbiorniki fermentacyjno-leżakowe oraz wyszynkowe wraz z całym osprzętem firmy Caspary. Warzelnia o wybiciu 10hl znajduje zie tuż naprzeciw głównego wejścia. W browarze znajduje się 8 zbiorników fermentacyjno-leżakowych: cztery o pojemności 10hl oraz cztery o objętości 20hl. Dodatkowo zainstalowane w piwnicy są 3 specjalne zbiorniki przeznaczone tylko na piwo jopejskie. W browarze będą zawsze dostępne trzy piwa w stałej ofercie oraz jedno rotacyjne, plus oczywiście jopejskie. Za receptury i warzenie odpowiada w PG4 specjalnie zatrudniony, doświadczony piwowar z Niemiec - Johannes. Oprócz rotacyjnych piw nowofalowych możemy się więc spodziewać niemieckiej klasyki i nie tylko".

Miedziane kotły przy jednym z wejść do piwiarni

Szefem kuchni w Central Hotelu będzie Przemysław Formela, który przez ponad dziesięć lat był szefem kuchni restauracji w Hotelu Kozi Gród w Pomlewie koło Gdańska.

TV

Gdańskie cmentarze na Wszystkich Świętych