• Start
  • Wiadomości
  • Młodzi mistrzowie kuchni: zwycięski pstrąg ze skorzonerą z Black Boxa

Młodzi mistrzowie kuchni: zwycięski pstrąg ze skorzonerą z Black Boxa

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z czarnej skrzynki wylosowali produkty z których przygotowali pstrąga ze skorzonerą i zajęli pierwsze miejsce w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Black Box”.
20.02.2017
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Młodzi kucharze - Kamila Formela oraz Kacper Serafińczuk

W konkursie, który odbył się 17 lutego w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu udział brali uczniowie gdańskiego Zespołu Szkół gastronomiczno-Hotelarskich. Zadaniem młodych kucharzy było z wylosowanych produktów, które czekały na nich w czarnej skrzynce w ciągu półtorej godziny sporządzić danie zasadnicze. W tym roku w Black Boxie pojawiły się trzy produkty bazowe, które stanowiły podstawę potrawy: pstrąg, buraki i skorzonera oraz kasza pęczak lub gryczana.

- Do rywalizacji w konkursie stanęło 9 zespołów z różnych miast Polski. Naszą szkołę reprezentowali Kamila Formela oraz Kacper Serafińczuk przygotowani przez nauczycielkę zawodu Renatę Król-Klusek. Cieszymy się, że zajęli pierwsze miejsce – mówi dyrektor szkoły Wiesława Bromber.
Gdańszczanie oczarowali sędziów pstrągiem z skorzonerą z siankiem, burakiem i sosem beurre blanc.

Zwycięska potrawa w wersji degustacyjnej

- Jury bardzo smakowała ryba, była bardzo delikatna w smaku. By ją przyrządzić dodaliśmy orientalne dodatki do bulionu z ryby: limonkę, imbir, trawę cytrynową, a rybę zaparzyliśmy. Dodatkiem były buraki gotowane w skórce, pokrojone w kostkę w syropie daktylowym –relacjonował Kacper.- Jury zaskoczyła tekstura kaszy gryczanej chrupkiej i miękkiej jednocześnie. Część kaszy ugotowaliśmy na sypko, a część usmażyliśmy w głębokim tłuszczu. Potem wszystko połączyliśmy olejem tymiankowym- dodała Kamila –Jury chwaliło nas też za różnorodność użytych technik.

Pracę zespołów: umiejętność pracy w zespole, utrzymanie czystości na stanowisku oraz wykonanie potrawy: kreatywność, technikę wykonania potrawy, czyli smak, ekonomiczne wykorzystanie surowca, sposób podania oceniało jury składzie:

• Dr Józef Sadkiewicz - Akademia Kulinarna w Bydgoszczy
• Krzysztof Sulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
• Mariusz Gachewicz - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
• Michał Jankowski - Szef Kuchni Restauracja Studnia Smaków
• Dariusz Bajczyk - Dyrektor Domu Brokerskiego
• Bogumił Redlicki - Właściciel i Szef Kuchni Restauracja Złota Arka
• Małgorzata Jachna - Kopańska - Właściciel i Szef Kuchni Restauracja Bałtycka
• Marcin Wileński - Szef Kuchni Dom Królów
• Krzysztof Gradzewicz - Szef Kuchni Restauracja Correze, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

TV

Wrzeszcz Górny gotowy na święta