Specjaliści kulinarnego przewodnika Michelin oceniają gdańskie restauracje

Bogata oferta gastronomiczna naszego regionu ma szansę zagościć na kartach prestiżowego Przewodnika Michelin. Eksperci, którzy odwiedzili gdańskie restauracje, teraz ocenią ich kunszt, innowacyjność i jakość podawanych dań. To unikatowa szansa dla lokalnej branży gastronomicznej, by znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących przeżycia kulinarne najwyższej jakości.
25.04.2024
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Na zdjęciu widać malowniczy widok na część Długiego Pobrzeża w Gdańsku, w Polsce. To znane miejsce jest często odwiedzane przez turystów ze względu na jego historyczną architekturę i piękny krajobraz nad rzeką Motławą. Widać kolorowe kamienice z charakterystycznymi szczytami, a także słynny Żuraw – historyczny dźwig portowy. Na pierwszym planie jest mały statek zakotwiczony przy nabrzeżu. Po prawej stronie obrazu można zauważyć dalszą część portu i nowoczesne budynki, które tworzą kontrast do starszej architektury. Niebo jest lekko zachmurzone, ale promienie słońca przebijają się przez chmury, co nadaje zdjęciu ciepłą atmosferę. Na obrazie dodane są logotypy - Michelin i Polska Organizacja Turystyczna, co sugeruje, że może to być materiał promocyjny.
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisały porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w przewodniku Michelin
mat. GOT

“Jego wspaniałość Gdańsk" - co Robert Makłowicz zajadał w Trójmieście

Gdańsk po Warszawie, Krakowie i Poznaniu

W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisały porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorze i Gdańsk.

- Bardzo się cieszę, że nasze gdańskie restauracje odwiedzili inspektorzy przewodnika Michelin. Oceniają bowiem to, na czym nam, klientom zależy, m.in. jakość i smak dań, sposób podania i stosunek jakości do ceny. Życzę gdańskim restauratorom, wszystkim szefowym i szefom kuchni, a także kelnerkom i kelnerom, żeby gwiazdy się do Was uśmiechnęły. Wierzę w Was! Wszystkim nam życzę udanych podróży kulinarnych i wielu spotkań z najbliższymi przy stole, bo wspólne biesiadowanie daje wielką radość - mówi Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska.

Pizzeria Ostro wśród najlepszych w Europie. Co zdecydowało o wyborze

Promocja regionu 

Dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej tej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.

- Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny, czwarty już, polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów  o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży - mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Album “Smaki Gdańska” hitem. Ponad 3000 egzemplarzy i nowa moda w restauracjach

Czym jest przewodnik Michelin

Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy „wyznacznik” kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.

- To wielka chwila, ale ona po prostu musiała nastąpić. Zauważenie starań i jakości dań oferowanych przez naszych, gdańskich restauratorów przez Michelin było kwestią czasu. Bardzo się cieszę z tej wizyty. Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia. To się musi udać! - mówi Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej.

 

 

TV

Barwna Parada Uczelni na ulicy Długiej