“Jego wspaniałość Gdańsk" - co Robert Makłowicz zajadał w Trójmieście
Gdańsk po Warszawie, Krakowie i Poznaniu
W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisały porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorze i Gdańsk.
- Bardzo się cieszę, że nasze gdańskie restauracje odwiedzili inspektorzy przewodnika Michelin. Oceniają bowiem to, na czym nam, klientom zależy, m.in. jakość i smak dań, sposób podania i stosunek jakości do ceny. Życzę gdańskim restauratorom, wszystkim szefowym i szefom kuchni, a także kelnerkom i kelnerom, żeby gwiazdy się do Was uśmiechnęły. Wierzę w Was! Wszystkim nam życzę udanych podróży kulinarnych i wielu spotkań z najbliższymi przy stole, bo wspólne biesiadowanie daje wielką radość - mówi Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska.
Pizzeria Ostro wśród najlepszych w Europie. Co zdecydowało o wyborze
Promocja regionu
Dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej tej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.
- Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny, czwarty już, polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży - mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Album “Smaki Gdańska” hitem. Ponad 3000 egzemplarzy i nowa moda w restauracjach
Czym jest przewodnik Michelin
Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy „wyznacznik” kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.
- To wielka chwila, ale ona po prostu musiała nastąpić. Zauważenie starań i jakości dań oferowanych przez naszych, gdańskich restauratorów przez Michelin było kwestią czasu. Bardzo się cieszę z tej wizyty. Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia. To się musi udać! - mówi Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej.