Święto Chleba odbyło się na Długim Targu przy Zielonej Bramie. Organizatorami wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku. W ramach uroczystego otwarcia święta, Piekarze i cukiernicy, których produkty trafiają codziennie na nasze stoły, przemaszerowali przez Długi Targ z towarzyszeniem barwnego korowodu “żeńskich piekarzy” na szczudłach.
Do godz. 18. stoiska poszczególnych piekarni i cukierni rozstawione w okolicach Zielonej Bramy przyciągały wzrok smakowitymi wypiekami i ciekawymi aranżacjami. Tradycyjnie tego dnia piekarze i cukiernicy chwalili się kunsztem nie tylko smaku chlebów, bułek czy ciastek. Na stoiskach zobaczyć można było plecionki i zwierzęta z ciasta czy też np. herb gdańska wypieczony na chlebie.
Przez cały dzień odbywały się degustacje wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Poradami służyli technolodzy żywności, mistrzowie piekarstwa oraz dietetycy.
Piekarnie i cukiernie rywalizowały o tytuł „Smakołyku Święta Chleba” w kategorii cukierniczej i piekarskiej. Produkty jak zwykle degustowało i oceniało jury wyłonione spośród publiczności Święta.
W kategorii wyrób piekarski nagrodę główną zdobył chleb “Hetman” (Cukiernia Tadeusz Czernis. Wyróżnienie trafiło do Piekarni Cukierni Sławomir Mielnik za bułki ze szpinakiem.
Za najepszy wyrób cukierniczy uznano ciastko „Francuz w Gdańsku” (również Cukiernia Tadeusz Czernis). Wyróżnienie zdobyło ciasto “Mama Cake” (znów powtórka: Piekarnia Cukiernia Sławomir Mielnik).
Najmłodsi uczestnicy chlebowego święta obejrzeli przedstawienie aktorów Teatru Qfer z autorskim występem pt. „Z niejednego pieca chleb spożywali, a nie próbowali rogali”. Muzyczną gwiazdą imprezy był zespół Sergiej Kriuczkow & Riverboat Ramblers Swing Orchestra.
Święto Chleba jest finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.